Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2011 16:36 - Светлозар Момчилов: Българите в Чикаго са сред първите по откриване на частен бизнес на глава от населението
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 730 Коментари: 0 Гласове:
0



   image Светлозар Момчилов – издател на в. “България СЕГА” и собственик на BG7 Radio – Чикаго, САЩ, в интервю пред Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Момчилов, колко са българите в Чикаго?
Светлозар Момчилов: Не е правено официално преброяване, но според различни предположения в САЩ живеят около 250 000 българи, като в Чикаго те са най-много – около 120 000-150 000.
Фокус: С какво се занимават българите в Чикаго? Какви професии имат?
Светлозар Момчилов: Българите в Чикаго имат най-различни професии – доктори, адвокати, зъболекари, финансисти, шофьори, медицински сестри, застрахователни агенти, кредитни инспектори, агенти по недвижими имоти, бармани, сервитъори, детегледачки и т.н. Едва ли ще намерите област, където няма български представител. Освен, това българите са на едно от първите места в Чикаго по откриване на частни бизнеси на глава от населението.
Фокус: Какви са проблемите, които вълнуват българите в САЩ и по-специално в Чикаго?
Светлозар Момчилов: Основно българите тук се грижат за своето здраве, понеже едно от най-важните неща е да си здрав. Последните 3-4 години създадоха повече предизвикателства за балансирането на семейните бюджети, така че голяма част от времето на българите е насочено в тази посока. Друг важен въпрос е ползотворната почивка, за да може да се намалят стресовете от ежедневието.
Фокус: Обединени ли са българите в Америка и какво ги свързва?
Светлозар Момчилов: Според мен в Чикаго българите са по-обединени откъдето и да било другаде. Между тях има много допирни точки, но по-важното е, че те ги виждат и взаимодействат активно един с друг.
Фокус: Как поддържате българския дух на хиляди километри от родината?
Светлозар Момчилов: Българският дух тук в Чикаго е по-висок отколкото в България. Тук е трудно да усетиш носталгия, понеже имаш практически всичко, което го има в България.
Фокус: Поддържате ли връзка с Агенцията за българите в чужбина или други институции в България?
Светлозар Момчилов: Да поддържаме връзка с агенцията. Поддържаме връзка също с колегите от другите български медии в България и извън нея благодарение на прекрасната инициатива за ежегодните медийни срещи на БТА и специално на усилията на нейния генерален директор – Максим Минчев.
Фокус: Какви културни мероприятия организирате?
Светлозар Момчилов: Ние организираме концерти и помагаме на различни български организации да организират различни мероприятия като семинари, изложби, спектакли, срещи и т.н.
Фокус: Разкажете за създаването на българското радио в Чикаго.
Светлозар Момчилов: Това е нов наш проект, който стартира на 6 март тази година. Занимаваме се с медийна дейност от 2001 година и за този период сме създали много медийни продукти и не само за българската общност. Издаваме вестник “България СЕГА” (www.bulgariasega.com) – най-големият български ежеседмичник извън България – 72 страници, цветен, с разпространение САЩ и Канада. В момента подготвяме за печат пето издание на луксозния бизнес справочник “The Bulgarian Connection” – 144 гланцирани цветни страници, с разпространение САЩ и Канада. Всяка година издаваме наш настенен календар за общността, с реклами на различни бизнеси, който също се разпространява в САЩ и Канада. Предвиждаме да започнем и телевизионна програма. BG7 Radio e част от нашия амбициозен бизнес план, който има за крайна цел създаването на една модерна съвременна медия, която да обслужва главно българите в САЩ и Канада.
Фокус: Трудно ли е да се направи такава медия?
Светлозар Момчилов: Условията за правене на българска етническа медия са много по-трудни от тези на мейнстрийм американска медия. За щастие ние имаме вече богат опит и работата в тези амбициозни медийни проекти ни доставя голямо удоволствие.
Фокус: Увеличава ли се аудиторията ви?
Светлозар Момчилов: Да, нашата аудитория постоянно се увеличава. Това е просто отражение на факта, че при нас има постоянно движение напред и ускорение. Ние правим по нещо буквално всеки ден, всяка седмица, за да се придвижим напред в професионално отношение.
Фокус: Какви предавания правите?
Светлозар Момчилов: В нашата радио програма са заложени няколко сегмента – новини от САЩ и Канада, новини от България. Нашият медиен партньор – Дарик радио – Пловдив ни подготвя този блок специално за нас. Има също така репортажи за събития, случили се в българската общност, интервюта с интересни личности, беседи с панел от експерти по актуални въпроси, беседи със специалисти в отделни области: адвокати, лекари, застрахователни агенти, счетоводители и т.н., музикални поздравления, музика на български певци и музиканти от САЩ и Канада, друга българска музика (с изключение на поп-фолк), топ хитове от американската поп музика, седмичен хороскоп, предавания за морал и религия. Благодарни сме на сътрудничеството на Радио Ватикана, анкети с българи.
Фокус: Как може да се слуша?
Светлозар Момчилов: BG7 Radio се излъчва всяка неделя от 10.30 сутринта в ефир на 1240 AM – това покрива Чикаго и неговите предградия. Запис на програмата може да се чуе на www.bulgariasega.com – банер BG7 Radio. В близко бъдеще планираме да създадем нов уеб сайт с домейн – www.bg7radio.com. Отделните сегменти от програмата могат да се чуят на www.bulgariasega.com - link BG7 Radio.
Фокус: Какви други български медии има в Чикаго?
Светлозар Момчилов: В Чикаго към момента има 5 вестника, телевизионна програма, радио, интернет портали.
Фокус: Има ли нужда от български медии в чужбина и каква е ролята им за обединяването на българите?
Светлозар Момчилов: Без българските медии в чужбина е невъзможно българската общност да се самоорганизира. Колкото повече български медии в чужбина, толкова по-добре за българите в чужбина и техните роднини и приятели в България.
Аделина ГЕОРГИЕВА


Тагове:   бг реалност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831570
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565