Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 14:32 - Еколози организираха автопоход срещу строителството на АЕЦ "Белене"
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 322 Коментари: 0 Гласове:
0



image

 

Около 30 автомобила се включиха в протестен автопоход срещу строителството на АЕЦ "Белене", предаде Dariknews.bg. Организатори на инициативата са няколко екоорганизации. Те тръгнаха от Свищов и спряха пред портала на АЕЦ "Белене".

С лозунги "Паметта за Чернобил и ужасът от Фукушима ни дават последен шанс да кажем стоп на АЕЦ "Белене" автоколоната потегли към Белене. Сред участниците в протестното шествие освен еколози и природозащитници са депутати, общински съветници, представители на общинските администрации в Свищов, Белене и Никопол. При засилена полицейска охрана те пристигнаха пред портала на АЕЦ "Белене".

Един от организаторите на протестния митинг, Албена Симеонова, заяви, че местните хора не искат централата, защото тя ще унищожи региона им. "Ще даде работа на много хора, но и ще съсипе земята, а жителите на околните градове и села постоянно ще живеят със страх от радиация", допълни тя. Албена Симеонова посочи още, че и тя, и останалите участници в инициативата не желаят регионът около бъдещата централа да се превърне във второ ядрено бунище у нас, каквото вече си имаме в Козлодуй. Според нея строежът на АЕЦ "Белене" е изключително рисков и управляващите трябва да се замислят над това.

По думите й Белене е земетръсна зона и ако при нас се случи авария, подобна на тази в Япония, Северна България ще бъде съсипана тотално. Според нея хората в Белене също не искат централата, те просто желаят да имат работа и "затова властимащите трябва да помислят как да подобрят развитието на региона, а не как да го затриват от екологична гледна точка".

Екоорганизациите предлагат площадката на АЕЦ "Белене" да бъде превърната в индустриална зона, което ще помогне регионът да бъде икономически съживен.

В хилядолетната история на Белене няма сведения за сериозни земетресения с опасни последици, с големи разрушения и с жертви, заяви по-късно за БТА кметът на града Петър Дулев. "Преди 20 години авторитетни чуждестранни специалисти се произнесоха по въпроса и по метода на елиминирането от над 20 площадки бе избрана тази край Белене", посочи той.

"АЕЦ не би замърсила района по време на своята работа. Посетил съм ядрени централи, около които хората развиват селскостопански дейности и изнасят продукцията си на европейските и световните пазари", допълни Дулев. Според него мнозинството от населението на община Белене е убедено, че централата е нужна не само за района, а и за България.

"До мен като кмет на града не са достигнали сведения за противници на проекта сред жителите на града", каза той. По думите му може да има отделни хора, които да проявяват съмнения, но те са породени преди всичко от засилени внушения за опасности след последиците от аварията в Чернобил и природното бедствие в Япония.

Кметът на Белене е дал съгласие съгласно закона за организиране и осъществяване на днешния протестен автопоход на екологични сдружения, които са против продължаването на строителството на втората атомна централа. Според него еколозите би трябвало "да видят и отровния пушек, който идва от свищовска фирма, замърсяваща въздуха в целия район".

Правителството не трябва да подписва окончателния договор с Русия за АЕЦ "Белене" преди да станат ясни новите критерии за ядрена безопасност и на тяхна основа да бъде преоценена необходимостта от нова атомна централа в България, се казва в декларация на протестиращите до Народното събрание, правителството и президента. Документът беше приет от стотина участници в митинга пред портала за площадката на втората атомна централа. Призоваваме правителството да вземе решение не само за окончателното спиране на проекта, но и за конверсия на площадката, където да бъде реализиран друг инвестиционен проект, който да осигури поминък за хората от района, каза пред участниците в митинга депутатът от "Синята коалиция" Лъчезар Тошев. Неговият колега Ваньо Шарков заяви, че хората от района на Фукушима са вярвали, че тяхната централа е надеждна, но в 20-километровата зона на авариралия реактор вече всички са евакуирани.

Екологично сдружение: Ако се откажем от "Белене", ще можем да санираме по 200 хил. сгради годишно
"Атомстройекспорт": Преговаряме за "Белене", но цената трябва да е 6.3 млрд. евроКомитетът против АЕЦ "Белене" до премиера: "Спрете проекта незабавно"



Тагове:   бг еко чук,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829733
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565