Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2011 09:49 - Украйна моли за €200 млн. помощ за Чернобил
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1222 Коментари: 0 Гласове:
2



25 години след трагедията с атомната централа Вдигат паметник на ликвидаторите на аварията image
Активисти от Грийнпийс прожектираха на стената на Чернобилската АЕЦ послания срещу използването на атомната енергия.
image Патриархът на Русия Кирил (вляво), руският президент Медведев, митрополитът на Киев Владимир и украинският президент Янукович биха камбаните след молебена. image В Минск имаше възпоменателна церемония. Президентът на Украйна Виктор Янукович поднови призивите си за финансова помощ от международната общност за изграждане на нов саркофаг върху Четвърти реактор на атомната централа в Чернобил в деня на 25-ата годишнина след избухването на реактора, довело до най-тежката ядрена катастрофа в света.

 

Янукович поиска още близо 200 милиона евро помощ след организираната по-рано този месец донорска конференция в Киев. На тази конференция бяха отпуснати 550 милиона евро помощ от необходимите 740 милиона евро. "Никоя нация не може да преодолее последствията на катастрофа от такива мащаби със собствени сили", каза украинският президент. Украинският премиер Микола Азаров също призова международната общност да окаже по-голяма помощ на Украйна за преодоляване на последствията на атомната катастрофа в Чернобил. Въпреки тежките икономически обстоятелства през последните 20 години Украйна сама поема разходите по справянето с катастрофата, отбеляза Азаров. Според него понесените от Украйна икономически щети от чернобилската ядрена катастрофа възлизат на 180 милиарда долара. Само в Украйна 2,2 милиона души имат статут на жертви на Чернобил, а 255 000 са официално признати за "ликвидатори" - название на хората, които почистваха заразената зона в Чернобил след експлозията на реактора.

 

Президентите на Украйна и Русия Виктор Янукович и Дмитрий Медведев участваха в церемония по полагане на първия камък на паметник, посветен на хората, участвали в борбата с последиците от чернобилската катастрофа. Двамата лидери свалиха платното, с което беше покрит първият камък на паметника. Мемориалът

 

ще бъде готов на 14 декември

 

когато в Украйна се отбелязва Денят на ликвидаторите на последиците от чернобилската катастрофа. На тази дата преди 25 години правителството на СССР обяви, че последиците от злополуката са напълно ликвидирани. На входа на парка в Чернобил, където се състоя церемонията, се издига скулптура, наречена Третият ангел, вдъхновена от Апокалипсиса. В парка има мемориален център, разположен в сградата на бившето кино на Чернобил. Патриархът на Москва и цяла Русия

 

Кирил отслужи молебен

в местния Илински храм, възстановен през 2001 г. Лидерите на Украйна и на Русия положиха и венци пред паметника на първите жертви. Медведев призова да се помисли за подготовка на нови международни конвенции за предотвратяване на глобални катастрофи, по-специално в ядрената енергетика. Той посочи, че чернобилската авария е научила държавните власти, че на хората трябва да им се казва истината за ядрените аварии.

 

Янукович припомни, че преди 25 години двата народа не са били разделени от граници и в ликвидирането на последиците участваха украинци, руснаци, беларуси, казахи. Беларуският президент Александър Лукашенко не дойде на церемониите, защото е предпочел да посети районите на Беларус.

 

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек определи ядрената катастрофа в Чернобил като невъобразима човешка трагедия и урок за важното значение на превенцията, прозрачността и адекватния контрол на атомните централи.


Тагове:   европеистика,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832105
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565