Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2011 10:34 - ТОМИНА НЕДЕЛЯ
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 515 Коментари: 0 Гласове:
1



  image Тома Неверни в картина от италианския художник Караваджо. В момента се съхранява в Сансуси в Потсдам, Германия. Вече завършва Светлата седмица, дните на всеобща радост от Празника на празниците – Христовото Възкресение. Обикновено предстоящият неделен ден се свързва най-вече с неверието на Св. апостол Тома, засвидетелствано в Св. Евангелие и дало названието на този ден - Томина неделя. От друга страна обаче, Евангелското повествование за тази първа седмица от великото чудо на Възкресението всъщност ни разкрива нещо много по-важно и съдбовно. През тези първи дни се слага началото на подготовката на Св. апостоли за тяхната бъдеща спасителна мисия – да благовестят на всички народи Христовото възкресение и Царството Божие. Всичко започва с явяването на възкръсналия Спасител.

 

И четиримата евангелисти разказват за последователните явявания на Господ Иисус Христос в дните непосредствено след Неговото възкресение. Така най-първо Той се явява на Св. равноапостолна Мария Магдалина: “Възкръснал рано в първия ден на седмицата, Иисус се яви първом на Мария Магдалина /Марк.16:9 ; срв.Иоан.20:11-17/. Скоро след това Христос се явява на двама Свои ученици, пътуващи към Емаус. Едва след тези срещи Спасителя се явява и на Св. апостоли.

 

При първите Си две явявания Господ Иисус Христос дава поръчение – и на Св. Мария Магдалина, и на пътниците към Емаус, да отидат и да съобщят за случилото се на апостолите. Точно тази последователност на явяванията на възкръсналия Спасител носи определено значение и смисъл. В тях се крие своеобразно изпитание на вярата на самите апостоли, които след Христовото разпятие и смърт са дълбоко покрусени и по човешки уплашени. Те трудно възприемат свидетелствата и радостта на Св. Мария Магдалина, Лука и Клеопа, които вече са видели и са разговаряли със Своя Учител. Всеобщият смут, объркване и съмнения показват човешкото неразбиране на най-великото чудо – възкресението на мъртвите и победата над смъртта. На това неразбиране се оказват подвластни дори най-близките ученици на Христос - Св. Апостоли. Край на това състояние на смут и объркване слага самият Сърцеведец Христос, явявайки се открито пред учениците Си. “Когато те приказваха за това, Сам Иисус застана сред тях и им каза: мир вам! Те, смутени и изплашени, помислиха, че виждат дух; но Той им рече: защо се смущавате, и защо такива мисли влизат в сърцата ви? Вижте ръцете Ми и нозете Ми: Аз съм Същият; попипайте Ме и вижте; понеже духът няма плът и кости, както виждате Мене, че имам.

 

Най-упорит в неверието си се оказва Св. апостол Тома, чието име става нарицателно за всеки, който вярва само на това, което може да види и докосне. Св. апостол Иоан Богослов е засвидетелствал в своето евангелие прословутите думи на св. Тома: “Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите, и не туря пръста си в раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам” /Иоан.20:25/. Покъртителна е сцената на Томиното осъзнаване и възвръщане на вярата му. Когато няколко дни по-късно Христос се явява пред учениците Си, Той приканва Тома да направи точно това, за което е говорил, като добавя: “И не бъди невярващ, а вярващ”. Светият апостол, осъзнал неверието си в присъствието на самия Спасител, горещо изповядва вярата си: “Господ мой и Бог мой!” /Иоан.20:28/.

 

От първата седмица на Своето възкресение, в продължение на 40 дни Христос се явява на Своите ученици и ги подготвя за бъдещото им дело на Негови свидетели и благовестници на Божието царство.

 

 “И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал”  /Мат.28:19-20/.

 

Като своеобразен печат и уверение на дадените власт и правомощия на Св. апостоли е Христовото обещание: “И ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света” /Мат.28:20/! Приели Божията благодат от Самия Христос, посветени от Него в тайните на Божието царство, и осветени от Светия Дух, Св. апостоли започват устройването на Христовата църква, призвана да бъде продължител на Неговата спасителна мисия.

 

Бедните рибари, които промениха света – това са Св. апостоли Христови. В навечерието на Своите кръстни страдания Спасителя ги уверява, за да укрепи духа им в предстоящите изпитания: “В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света“ /Иоан.16:33/! Безусловно вярвайки Му, те сториха същото, благодарение именно на тази вяра. . МИТРОПОЛИТ СИМЕОН



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830938
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565