Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2011 23:02 - Йорданка Фандъкова за злоупотребите в Столична община
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 510 Коментари: 0 Гласове:
0



Йорданка Фандъкова, кмет на София - в интервю за предаването на БНТ "Денят започва"

Водеща: Добро утро отново. Гост на „Денят започва” е кметът на София – Йорданка Фандъкова. Добро утро, здравейте. Госпожо Фандъкова, започнахте едно пролетно почистване в някои общински фирми. Сега, преди да навлезем в детайлите, обаче, има и такива критици, които казват, че това пролетно почистване е и предизборно почистване. Има ли истина в тези думи?
Йорданка Фандъкова: Нищо пролетно няма в това почистване, ако мога да се възползвам от вашата фраза и вашата метафора, тъй като това са едни последователни усилия, които започнаха още преди няколко години в Столичната община. С проверките, които тогавашния кмет – господин Борисов, извърши в „Софийски имоти”, в „Озеленяване”, отново, в „Трамкар”, и които доведоха до включително водени вече дела и повдигнати обвинения, включително и с присъди. Когато аз започнах преди година и половина работата си като кмет, изтеглих звената, които контролират дейността, които отговарят за вътрешния контрол. Тъй като, знаете, аз не съм експерт в тази сфера, директно на подчинение към себе си – проверките са непрекъснати. Вече има подадена информация в прокуратурата за първите фирми, които аз възложих да бъдат проверени. Това е Първа градска болница, това е „Егида”. И продължихме нататък. Октомври месец започна проверката в „Озеленяване”, след множество сигнали, които аз получих, за извършвани там нарушения. В началото на тази година - зимата, не пролетта, приключи проверката в автотранспорта. И също така резултатите са предоставени на прокуратурата. Тоест, това не е нещо инцидентно. Това са непрекъснати проверки. Освен звеното за вътрешен контрол, което е на директно подчинение към мен, съществува и звеното за вътрешен одит, което извършва планови, непрекъснати проверки. От началото на годината досега са приключени шест проверки, в момента се извършват четири. Това са проверки за законосъобразността на процедурите, за изразходване на средствата. За мен е изключително важно да има максимална прозрачност и изразходване на средствата, защото ние боравим с парите на хората, с парите на софиянци. Така че това в никакъв случай не е инцидентно и продължаваме нататък. Имаме вече резултатите от вътрешния одит в „Екоравновесие”. Възложила съм специална проверка, тъй като там има също установени нарушения и продължаваме нататък. Аз съм сигурна, че само с последователни действия можем да се справим с трупани с години порочни практики, каквито са корупционните практики.
Водеща: Хайде да поговорим точно за порочните практики. Ако искате със столичния автотранспорт да започнем. Там какви са точно нарушенията на Закона за обществените поръчки?
Йорданка Фандъкова: Основните нарушение, всъщност са свързани с това, че някои от процедурите, тоест, по-голямата част от процедурите, включително за една цяла година, не са извършвани по Закона за обществените поръчки. Друго нарушение е факта, че има сключвани договори за определен обем средства. Това са договори за ремонти, договори за доставка на резервни части. А в същото време обема се увеличавал в последствие и са изплащани суми за по-големи обеми. Това е нарушение на Закона за обществените поръчки.
Водеща: Изчислявате ли, поне приблизително, какви загуби е претърпяла общината именно заради тези нарушения?
Йорданка Фандъкова: Нека компетентните органи да си свършат работата и да дадат ясен и категоричен отговор за това – нарушения ли са това, злоупотреби или престъпления.
Водещ: Имам един такъв въпрос – ето шефа на „Автотранспорт” е господин Асен Добранов, нали така?
Водеща: Който разбираме, че е от времето на кмета Стефан Софиянски.
Водещ: Защо тези хора се явят сякаш несменяеми. Абонирани за властта в тези фирми.
Водеща: Има ли несменяеми?
Йорданка Фандъкова: Няма несменяеми длъжности и няма застраховани от проверки, от санкции и наказания. Отговорността винаги е лична. Въпросът е да сме отговорни при извършване на контрола. И при установени нарушения да има съответни санкции. Едновременно с предоставяне на материалите на прокуратурата, на Софийска градска прокуратура, аз ги предоставям и на Столичния общински съвет. Това е органът, който ръководи търговските дружества. В Столична община, тоест, общински дружества функционират в този момент 20. Освен това в общината – в централна администрация работят около 1 000 човека, още толкова в районните администрации. Сами разбирате, че няма как да гарантирам, че няма да бъдат извършвани нарушения. Но аз мога да гарантирам, че няма сигнали, които да не възлагам да бъдат проверени и съответно резултатите от тях оповестени, включително публично.
Водеща: Сега за „Озеленяване” да поговорим малко. Явно на този ресор не му върви, тъй като и предишния шеф на дружеството – Любомир Ников, бе даден на прокуратурата през 2006 година. Но вече там пета година делото не върви, буксува, не може да влезе в съда, заради някакви процесуални нарушения. Опасявате ли се, и че днешния ви, сегашния сигнал спрямо Ненко Ненков, който е сегашния шеф на „Озеленяване” ще има същата съдба, каквато на неговия предходник?
Йорданка Фандъкова: Аз съм човек, който съм свикнала да върша това, което е неговите правомощия и да предоставям материалите на компетентни органи. Не бих могла да коментирам. Дано, надявам се всичко това да продължи и наистина тези, които нарушават правилата да получат съответните санкции. В случая става дума за едни процеси, които очевидно не могат лесно да спрат и са продължили. Тук говорим за един бартер, много странен, за предоставяне на цветя и растителност над 56 000 броя на фирма, частна фирма, която е със сродна дейност. Това за мен е даже основното нарушение. Аз не мога да си представя как това е възможно. При положение, че едно такова дружество може да печели с всичко това. В интерес на истината съм длъжна да кажа, че от две години дружеството, поне по отношение на финансите, има стабилизиране. И това е факт, неоспорим. Сега текат балансови комисии, това се вижда. Но не можем да си затваряме очите пред нарушенията.
Водеща: Всъщност, говорихте ли лично и с Ненко Неков и с Асен Добранов, след края на тези проверки? Някакво лично обяснение те дадоха ли ви? Вие поискахте ли?
Йорданка Фандъкова: Аз разговарям непрекъснато с директорите на дружествата, защото Столичната община се явява възложител на тези дружества, макар че те са общински.
Водеща: Да, мисълта ми е какво обяснение дадоха?
Йорданка Фандъкова: Господин Ненков имаше обяснение, включително и в печата, предполагам сте се запознали. Аз не мога да предавам – нито съм адвокат, нито съм прокурор на тези хора, за да предавам тяхното обяснение. Пак казвам, важното за мен е компетентните органи се произнесат и всеки, който е нарушил правилата да си носи отговорността.
Водещ: Ще ни кажете ли или... Според предварителния одит, който е завършил в „Екоравновесие” за проблемите там, защото е ясно, че това е една тема, по която са много чувствителни хората. От една страна, защото имаме бездомни кучета, от друга страна с право, според мен, защитниците им казват, че трябва да бъде хуманно отношението към тях. А там също зациклят явно нещата, какви са нарушенията?
Йорданка Фандъкова: Трудна е тази дейност, наистина. Сам казахте – трябва баланс, хуманно отношение. Но едновременно с това и грижа за хората, които имат проблеми с процедурните кучета. Там има процедурни нарушения. Включително едно от сериозните, които мен ме впечатли от проверката на одита – това, че са разходвани средства без санкцията на кмета. За разликата от търговските дружества, за които говорихме досега, „Екоравновесие” е общинско предприятие. Тоест, директора се назначава от мен и се ръководи и контролира директно от мен. Така че не е било редно това да се случи. още повече дискутирахме в Общинския съвет, специално за този приют, това е най-големия приют в Горни Богров, в който има около 500 кучета. В интерес на истината, там условията, аз лично съм го проверявала, условията са съвсем добри. Той се ръководи и се управлява от една неправителствена организация, с която сключихме договор. Но нарушенията са факт, установен. И аз съм възложила проверката на вътрешния контрол, който да установи има ли данни за предоставяне на материалите на прокуратурата или не.
Водеща: Сега и при автотранспорта, и при озеленяването през цялото време говорите за някакви /.../, някакви мръсни процеси, които текат през годините. Къде е тяхното начало? Откъде тръгва тази порочна практика?
Йорданка Фандъкова: Вие можете ли да кажете къде е началото? В годините на прехода сме свидетели на толкова много процеси, толкова много неща. И аз вярвам, че само с последователни усилия и то обединение усилия на различните институции, могат да се прекъснат. Също така смятам и това се вижда, че има резултати от последователна контролна дейност. Тя дисциплинира, респектира и факт е, че по-голямата част от общинските търговски дружества вече имат едно стабилизиране и едни добри финансови резултати. Включително примера с Първа градска болница. Проверката беше за период, в който се управляваше тази болница, от друго ръководство. След като беше сменено ръководството, в резултат на всички тези данни, които имаше, сега болницата се развива добре, стабилизирана е и финансово, модернизират се, влагат се, инвестират се средства. Така че да даваме една добра здравна услуга на софиянци.
Водеща: Казахте, че предстои продължение, че ще има още проверки, срещу още общински фирми. Кои са другите общински фирми, които са на мушката? В добрия смисъл на думата го казвам.
Йорданка Фандъкова: В момента се извършва проверка и в Пета градска болница. Одити, както казах, планови текат и в други болници, и в диагностично-консултативни центрове, в училища включително. Това са, пак ще кажа, планови проверки. Контролът е една от дейностите по управление, тя е нормална дейност и тя никога не трябва да спира, за да върви всичко останало ръка за ръка.
Водеща: Добре, да поговорим и по други софийски теми. Преди няколко дни, вероятно сте забелязала, вестник „Дневник” излезе с едно заглавие на първа страница: „Софийския завод за боклук се превръща в мираж”. Така ли е?
Йорданка Фандъкова: Почнахме с метафори, това сигурно е някаква метафора. Това, което мога да кажа е, че и съм го казвала многократно, знаете че в момента документите и проектът се разглежда от Европейската комисия (ЕК). Това е един сериозен обект, един сериозен проект и си изисква своето време. Знаете, че се получи писмо, лично от председателя на комисията – господин Барозу, в което се казва, че проектът ще се разглежда в два етапа. Първия етап се разглежда в момента. Дори апликационната форма, коригираната, беше изпратена миналата седмица от Министерство на екологията. Така че за такива огромни проекти, които никога не са се случвали в България се изисква и времето. На мен също ми се иска да стане сега, веднага, но се изисква процедури, които трябва да спазваме.
Водеща: Въпросът е може ли да се окаже новия кмет на София, както и да се казва той, отново изправен пред сериозна криза с боклука, каквато вече всички ние, софиянци, вече изживяхме? Защото изчисленията, които се правят са следните – Суходол, като капацитет, приключва към края на 2012 година, новия завод за боклук ще е готов едва към края на 2013 година.
Йорданка Фандъкова: Уверявам ви, че членовете на комисията и на различните дирекции, които се занимават с този въпрос, ми задават всички тези въпроси също непрекъснато. И изискват да докажем какво ще се случва с отпадъците именно в този така наречен междинен период. Това са няколко стъпки, няколко действия, които вървят много сериозно. Включително с увеличаване на обема на сепариране, на рециклиране, с намаляване на количествата депониран отпадък. Това са основни усилия, които в момента полагаме и в изпълнение на европейски директиви. Тоест, времето не е онова, което беше. И ако няма излишно политизиране, подчертавам – заради изборите, нещо което се случва няколко пъти с темата отпадъци, аз искрено вярвам, че всички политически партии ще бъдат достатъчно отговорни, за да не правят и да не спекулират с тази тема. Защото нека не забравяме, че през последните години именно се спря балиране, развали се монопол. Всичко това се случва и се виждат и резултатите от тази дейност. Защото смятам, че ще се съгласите, че София е по-чиста, макар и не толкова, колкото на мен ми се иска, като кмет, но по-чиста в сравнение с това, което свикнахме да я виждаме през последните няколко години.
Водеща: Извън политическите игри ще се съгласите ли с предложението на националния омбудсман Константин Пенчев, който предлага такса „Смет” да се определя на базата на количеството на изхвърления боклук, а не на според данъчната оценка на имота, както е сега?
Йорданка Фандъкова: Мисля че няма човек, който да не е съгласен с това.
Водеща: Въпросът е има ли политическа воля?
Йорданка Фандъкова: Воля има, но въпросът е как това да се случва, защото този въпрос не е елементарен. Той може да бъде решаван по различен начин в различните райони, включително. Защото нали си представяте какво значи мерене на количество отпадък при един огромен блок, в който има десетки жилища. Така че работи се в тази посока именно. Вие знаете, че бизнесът има частична възможност да заплаща, именно на база на количеството, като заявява брой контейнери, които заплаща. В същото време се работи и за намиране на такива начини и за гражданите. Това е и усилие и на Министерство на екологията. Там има екип, който работи в тази посока и ние сме включили и наши представители. Вече имаме даже и виждания за пилотни проекти в някои от районите, но това предстои да бъде оповестено.
Водеща: Всъщност знаете ли, знам в Швейцария как е – там се продават едни найлонови торби от пет, десет и двайсет литра, образно казано, може и да не съм точна. И хората си купуват марки, слагат ги. Възможно ли е това наистина да бъде въведено като практика и у нас?
Йорданка Фандъкова: Всичко е възможно. Трябват много усилия, защото ние трябва да имаме и определената дисциплина за това. Аз ще ви кажа идвайки насам, отново, се обадих на директора на инспектората, която занимавам всяка сутрин, когато оглеждам града. И видях отново изхвърлени едрогабаритни отпадъци до контейнерите, нещо което е много грозно, и което се случва непрекъснато през деня, при положение, че сме обявили, че има дни, в които трябва да се изхвърли. И нали си представяте колко хора ще се възползват от тези именно торби и колко ще изхвърлят други торбички, които не са черни и не са с марки.
Водещ: Много бързо ще го кажа – жалко, това дори се вижда с просто око, дори разделянето на отпадъците се извършва от много малък процент от хората.
Йорданка Фандъкова: Но истината е, че това е посоката. Политическа воля има, остава и експертите да намерят най-добрите решения, които са реалистични и възможни за България и по-специално за нашия огромен град.
Водеща: Да поговорим за детските градини. В петък излезе първото класиране за детските градини, вие пък през уикенда съобщихте, че 825 от децата са приети и посещават детски градини. Какво обаче ще кажете на родителите на останалите 18%? Те какво да правят?
Йорданка Фандъкова: 82% е процентът на обхват на децата във възрастта между три и шест години, държа да подчертая това, тъй като основния проблем остава в яслената възраст на децата. Нашите усилия през последните години бяха насочени за преодоляване на недостига именно в тази възраст, в която говорим за образование, за предучилищно образование. И усилията ни дават резултати – над 4 500 места открихме само през последните три години, в резултат на строителството на нови сгради, на детски градини, на освобождаването на заети помещения от части училища или от други дейности, откриването на нови групи. Това е също резултат от последователни усилия. Аз зная, че за едно семейство, ако детето не може да ходи на градина, това е най-важният проблем. И тези хора съвсем основателно не се интересуват от това колко процента са обхванати. И аз затова даже не обичам да давам този пример, освен ако специално не ме питат и това число. Продължаваме със строителството. В момента довършваме пет, започваме строителството на шест детски градини. Но нека да кажа, че преди пет години, когато аз започнах работа като заместник-кмет по образование в общината, всъщност ние започнахме не от нулата, а от минус и то от много минус – минус 44 сгради, които бяха и са загубени за общината. Минус 20, които трябваше да бъдат затворени от пожарната, ако не се постоят наново, нещо което направихме – последната в момента се изгражда. И минус още, защото в момента в „Младост” приключваме, юни месец ще бъде завършена голяма детска градина – чисто нова, красива. Но там вместо да приемем нови дечица още юни месец, ние ще трябва да преместим децата от 19-та детска градина, която е с /.../ и вредни за децата плочи и ще трябва да я построим наново. Така че продължаваме. Около сто млн. инвестиции сме вложили през последните три години само в тази дейност.
Водещ: Ще ви питаме и още в същия контекст, но сега да включим Наталия Николова от 93 ОДЗ.
Репортер: Добро утро, Андрей. Изглежда недостигът на места в детските градини тази година ще опъне сериозно нервите на родителите. 3 300 са местата, които не достигат в детските градини, а 4 500 са местата, които не достигат в яслите. Най-много места са обявени в района на „Красно село” по данните на общината. Сега се намирам в една детска градина – ОДЗ 93, именно в „Красно село”, с мен е директорката на детската градина Мая Николова, която ще ни каже как протече процедурата през тази година при вас? И колко места вие обявихте?
Мая Николова: Значи, процедурата е стандарта. Обявила съм 20 места за деца, родени 2009 година и 20 места за деца, родени 2010 година. За деца родени 2008 година, защото децата от яслените групи автоматически преминават в първи градински групи. Класирането протече абсолютно нормално. В събота бяха изнесени списъци на приетите деца. Родителите можеха да се информират за това кои са приети.
Репортер: Казвате нормално, но всъщност стигнаха ли местата за децата, които желаят да се запишат във вашата детска градина?
Мая Николова: Местата не са стигнали, естествено, защото желаещите са доста, стотици са желаещите. Но правим всичко възможно и Столична община прави всичко възможно да се отварят нови детски заведения. Наистина за една-две години не може да се обхванат всички деца, надявам се в близките години да успеят да удовлетворят желанията на родителите.
Репортер: Какъв е максимумът от точки, които едно семейство може да събере за своето дете?
Мая Николова: Максимумът е десет плюс точки. Значи в правилата за прием са обявени критериите за точките. Предимства ползват деца на самотни родители, има си го всичко в правилата. По общите критерии децата ползват привилегии, ако някой от родители – баба или дядо работи в системата на столичното образование, братче или сестриче в детската градина...
Репортер: Събирането на тези точки обаче, дава ли шанс на детето да влезе в детската градина?
Мая Николова: Максималният брой точки дават, разбира се.
Репортер: Ако местата не стигат, може ли да влезе? Как се случва това?
Мая Николова: Значи, не може да има 20 деца с десет плюс точки, поне при мен не се е случвало досега този момент. Значи, ако са 25 деца с еднакъв брой точки, самата система тегли на жребий и вече тук е въпрос на късмет.
Репортер: Тези родители, които не успяха на първо класиране на запишат своето дете, имат ли шанс при второ класиране?
Мая Николова: Имат шанс, защото много от родителите, чиито деца са класирани, не идват да се запишат или не представят необходимите документи за представяне на точките. Така че спокойно родителите могат да чакат второ и трето класиране, имат шанс да се класират.
Репортер: Тази година имаше едни известни промени в условията за кандидатстване – за доходите на родителите.
Мая Николова: Значи, това за мен е облекчение за родителите – да не представят копие от данъчната декларация, а само бележка, че са внесени осигуровките.
Водеща:Благодаря на Наталия за това включване. Имаме малко технически проблеми, малко се превърнахме в радио през последните минути, но това са рисковете на живото предаване. Можете ли с ръка на сърцето да кажете, че критериите, по които се извършва това класиране и за яслите, и за детските градини е напълно прозрачно – че няма грам корупция, че няма скрито-покрито?
Йорданка Фандъкова: За трета поредна година, всъщност, класирането се извършва през информационната система, при пълна прозрачност, в присъствието на родителски организации, на медии, на директорите. Никога не може една система да бъде напълно справедлива. Затова аз говоря повече за усилията ни да осигурим места. Но истината е, че тази информационна система е единствената в България, до този момент, която да гарантира наистина тази прозрачност. Нека да кажа, че това са децата, които се записват през информационната система и запълват капацитета на групата по стандарт. Оттам нататък съществуват възможностите за разглеждане през работна група или по здравословни причини за приемането на деца, които имат осоени проблеми. Защото става дума за деца, не става дума за предмети, семейство, деца. Винаги е възможно да има социални причини, затова сме и я създали тази работна група,. В която, между другото, присъстват и майки, които да разглеждат тези документи. При констатирани сигнали, при подадени сигнали се извършват отново проверки. Говорим за проверки... Но позволете ми да благодаря на всички директори на детски заведения, защото те в събота бяха на работа, за да осигурят спокойствието на родителите. И да кажа, че класиранията продължават. Те се извършват периодично, всяка седмица. Даже и в момента, след първо класиране има 80 свободни места. И както чухме и колегата, има и незаети места. С отварянето на нови места, за родителите които сега не са има ли шанса да запишат детето си, продължава да съществува такъв шанс.
Водеща: Всъщност днес ни е ден да питаме за бъдещи творчески планове, питахме Меглена Кунева дали ще участва в битката за президент. Вие готова ли сте с вашия отговор дали искате да се борите за втори мандат като кмет на София?
Йорданка Фандъкова: Аз съм в друга роля. Тук съм поканена като мен и вие ми задавате много трудни въпроси, които засягат ежедневната дейност и проблемите, които трябва да решаваме на хората. Така че това е моята роля и това е моята задача. Аз я приемам много сериозно и се опитвам каквото мога, в тези оставащи няколко месеца, да свърша. Когато наближим срока, тогава вече ще коментираме и за бъдещи планове. В момента имам настоящи планове.
Водеща: Добре, благодаря ви за този разговор. Това беше кметът на София Йорданка Фандъкова.


Тагове:   бг идиоти,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830175
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565