Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2011 22:47 - „Юропиън войс”: България и Румъния са готови за Шенген
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 2015 Коментари: 6 Гласове:
1



   image   
Брюксел. Ресорната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент подкрепи влизането на България и Румъния в Шенгенската зона, давайки 33 гласа „за” и 3 „против” присъединяването на двете страни към европейската зона на свободно движение, предаде „Юропиън войс”.
Окончателното решение обаче ще бъде взето от страните-членки на ЕС. Франция и Германия блокираха влизането на София и Букурещ в Шенген с мотива, че двете страни не са успели в извършването на реформите в съдебните и правоохранителните си системи.
Все пак европейските депутати се съгласиха с мнението на ЕК, че двете страни са изпълнили основните технически критерии за влизането си в Шенген.
ЕП ще гласува този въпрос на пленарното си заседание на 6-9 юни, само няколко дни преди разговорите на вътрешните министри от ЕС.



Гласувай:
1



1. elahikari - Мария Неделчева: Гласуването на доклада за Румъния и България за Шенген е признание за работата на нашето правителство
02.05.2011 22:48
Убедителното мнозинство в Комисията по правосъдие и вътрешен ред в Европейския парламент са знак за признанието за добре свършената работа на правителството на България. Това заяви в предаването „Това е България” на радио „Фокус” евродепутатът от ГЕРБ Мария Неделчева, която присъства на заседанието на комисията.
„Решението е знак и за доверието, което имат членовете на Европейския парламент и членовете на Комисията по правосъдие и вътрешни работи за готовността на България и че България е изпълнила техническите критерии и тя има готовност да стане член на Шенгенското пространство”, коментира Неделчева.
Тя посочи, че българският евродепутат Станимир Илчев е гласувал „въздържал се” поправка, която включва допълнителен критерий - корупция към механизма за оценка на България и Румъния.
„Това негово гласуване предизвика учудване в мен, тъй като всички се борим за това да няма двойни стандарти за България и Румъния, те да бъдат оценявани спрямо техническата им готовност за влизане в Шенгенското пространство”, каза още Мария Неделчева.
Цоня СЪБЧЕВА

цитирай
2. elahikari - Премиерът Бойко Борисов изказа благодарност относно положителния доклад на ЕП за членството на България в Шенген
02.05.2011 22:49
Министър-председателят Бойко Борисов изказа специалната си благодарност на членовете на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към Европейския парламент и на евродепутата и докладчик Карлуш Коелю за взетото днес обективно и конструктивно решение за членството на България и Румъния в Шенген. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
През деня комисията одобри с голямо мнозинство предложения доклад, според който България и Румъния са изпълнили техническите критерии и са готови да се присъединят към Шенгенското пространство.
„Това е положителна оценка за усилията и работата на правителството. България е напълно готова за членство в Шенгенското пространство и ще бъде надеждна граница на ЕС”, допълни премиерът Бойко Борисов.
Предстои докладът да бъде гласуван на пленарната сесия на Европейския парламент през юни.

цитирай
3. elahikari - Ресорната комисия на ЕП потвърди, че България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген
02.05.2011 22:50
Кандидатурата на България и Румъния за присъединяване към Шенгенското пространство получи одобрението на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП. Това решение бе взето с 33 гласа "за" и 3 гласа "против". На основата на докладите за оценка, евродепутатите прецениха, че двете държави са изпълнили необходимите условия, съобщиха от Информационното бюро за България на ЕП.
На въпроса дали България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген, докладчикът на ЕП Карлуш Коелю каза "Отговорът ми е твърдо да. Това е ясно от докладите за оценка, както и от посещението, което осъществихме. В някои области тези две страни са дори по-добре подготвени от някои държави, които вече са членове на Шенген".
Депутатите поискаха ЕП да бъде информиран за допълнителни мерки за охраната на граница между България и Турция - план за действие в случай на евентуална бежанска вълна. Гласуването в пленарната зала на ЕП ще се състои през юни, след което Съветът на министрите на ЕС трябва да вземе окончателното решение.

цитирай
4. elahikari - Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП гласува по доклад за България и Румъния за Шенген
02.05.2011 22:50
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент гласува по доклад, според който България и Румъния са изпълнили критериите, и трябва да бъдат приети в Шенген, предаде БНР. 2011-а остава като пожелателен срок за влизането на България и Румъния към Шенген, след като мнозинството евродепутати от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи гласуваха против предложението годината да не бъде упоменавана. Не беше прието и друго предложение на трима евродепутати от групата на либералите – влизането ни в Шенген да бъде обвързано с борбата с корупцията. Иначе комисията подкрепи с голямо мнозинство доклада така, както беше предложен от португалския евродепутат от ЕНП Карлош Коелю, със заключението, че България и Румъния са изпълнили техническите критерии и са готови да се присъединят към шенгенското пространство. За България има и препоръка да изготви специален план за справяне с евентуален ръст на имигрантския натиск по границите с Гърция и Турция. Докладът на Карлош Коелю трябва да бъде окончателно одобрен в пленарната зала на Европейския парламент в началото на юни.

цитирай
5. elahikari - Илияна Йотова: Едни и същи правила трябва да се прилагат за всички страни по отношение на Шенген
02.05.2011 22:54
Напълно споделям тезата, че едни и същи правила трябва да се прилагат за всички страни, за да не се създават двойни стандарти. Това се посочва в изказване на евродепутата Илияна Йотова в заседанието на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европейският парламент, свързано с доклада на Карлош Куелю относно присъединяването на България и Румъния към Шенген, съобщиха от кабинета й. В изказването пред комисията се казва още:
„Според мен ЕК, която ще бъде отговорна за тези проверки, трябва да изпраща експерти по-често от предвидените пет години, които да оценяват правилното прилагане на достиженията на правото от Шенген, особено пред вид на динамичната ситуация, в която се намираме напоследък. Днешната дискусия обаче трябва да постави на дневен ред и няколко въпроса, които чакат своя отговор.
На първо място не е ли загубило съобщението на комисията своята актуалност. Ние говорим за нов механизъм на проверка на достиженията от Шенген в момент, когато сама Комисия обмисля промени в Шенгенския договор, които по предварителна информация ще бъдат представени само след броени дни?
Доколко и как докладът на нашата комисия трябва да отрази евентуалните промени?
И не на последно място - кой и как ще бъде засегнат от тях? След няколко часа ще гласуваме нашето становище за приемането на България и Румъния в Шенген. Засилват се гласовете в Европа, които искат обвързването на това членство с кризата в северна Африка, с механизма, който следи за борбата с престъпността и корупцията. За мен буди недоумение писмото, което изпратиха тези дени наши датски колеги, с което поискаха Дания да не подкрепи двете страни на заседанието на Съвета като изтъкнаха мотиви в тази посока, които най-малкото подлежат на дискусия.
цитирай
6. elahikari - ===
02.05.2011 22:55
В действителност има натиск за нови, допълнителни критерии. тази ситуация поставя един генерален въпрос - как бъдещият механизъм за проверка ще работи ако всеки път се прибавят нови и нови критерии, възникнали от конкретна обстановка.
Ако гласуваме в нашия доклад, че са изпълнени техническите критерии за членство на България и Румъния, това означава че те са толкова готови за пространството без граници, колкото и страните от предишното разширение, ако се прилагат едни и същи критерии. В противен случай имаме двоен стандарт. Аз се надявам, че когато приемем окончателно правилата на Новия механизъм, те ще важат еднакво за всички. Надявам се, че като представители на европейските граждани ние ще бъдем гаранти за еднаквите стандарти към всички държави-членки. Затова от особено значение е ЕП да участва в процедура на съвместно вземане на решение, за създаването на добър и работещ механизъм за европейска сигурност. Дори и сега, в условията на криза с емигрантските потоци, никой няма нужда от Европа на две писти. Нашето послание трябва да бъде категорично - когато страните-кандидатки изпълнят изискванията на техническите критерии, те стават част от Шенгенското пространство. Причина за тяхното отлагане може да има само политически характер, което е от компетенциите на Съвета, който трябва да даде своята ясна аргументация. Ако Съветът счита, че техническите критерии не са достатъчни и има нови изисквания, трябва да ги назове точно”.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820085
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565