Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2011 08:29 - ЮНЕСКО: Блогърите да се защитават като репортерите
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 469 Коментари: 1 Гласове:
0



100 милиона са били блоговете по света през 2010 г.

За пет години броят на блоговете е нараснал близо пет пъти, като от 22 милиона през 2005 г. през 2010 г. са били над 100 милиона според данни на ООН. Въпреки че блогърите изразяват своето мнение само онлайн, те се сблъскват със същите рискове и и заплахи, както и професионалните журналисти.

Според неправителствената организация "Комисия за защита на журналистите" през 2008 г. повече "онлайн репортери" са били вкарани в затвора, отколкото журналисти от традиционните медии.
Ролята на блогърите става все по-важна, затова е необходима и защита за тези от тях, които поемат същия риск като професионалните журналисти.

Това са част от заключенията от доклада на ЮНЕСКО за свободата на световните медиите по повод 3 май - Международен ден на свободата на печата. Темата на 20-годишнината от отбелязването на празника  е "Медиите на ХХІ век: Нови хоризонти на познанието, нови бариери".

Тази година честванията ще бъдат насочени към потенциала на интернет и на дигиталните платформи. Организаторите от ООН се надяват, че отбелязването на Деня на свободата на печата ще бъде повод за държавите членки на организацията да затвърдят своите международни задължения по осигуряването и разширяването на свободата на изразяване в интернет.

Необходимо е да бъдат направени подобрения в голяма част от законодателствата по света, отнасящи се до свободата на медиите, като в тях изрично се посочи и свободата на изразяване в интернерт.

Причината е, че увеличаването на броя на платформите за цифрови медии създава огромни възможности за по-добро информиране на гражданите, за по-голямо разнообрази от информационни източници, достъп до документи. Тези предимства обаче са съпътствани от нови бариери пред свободния поток от информация чрез различни филтри, блокиране на съдържание, цифрово наблюдение и закони, ограничаващи цифровите медии.

Интернет допринесе за безпрецедентна децентрализация на информацията. Това от своя страна провокира гражданите да търсят все повече информация, сами все по-често да предоставят полезна информация и да дават мнението си за съществуваща.

Дори в районите, където интернет покритието е ниско, гражданите използват мобилните си телефони да изпращат информация чрез текстови съобщения на местни радиостанции, които все още са доминиращата медия в много части по света, докладва ЮНЕСКО. Използвайки микроблокинг дори чрез телефоните си, много дисиденти могат да кажат на целия свят какво се случва в страните им



Гласувай:
0



1. elahikari - 102 жертви на медийния фронт
03.05.2011 08:52
Международният институт за печата съобщава, че през 2010 в света са били убити 102 журналисти, с осем по-малко от предходната година. Най-много журналисти, 40, са загинали в Азия, следвана от Латинска Америка. Като най-опасна страна за медиите организацията посочва Пакистан, с 16 убити.



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830864
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565