Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2011 07:15 - Учени очакват цунами в Средиземно море
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 444 Коментари: 0 Гласове:
0



Приливната вълна ще е резултат от мощно земетресение image Земетресението и вълната цунами на 11 март оставиха в пострадалите от бедствието райони на Япония 1,3 млн. тона отпадъци, които властите трябва да преработят. Още средства за възстановяване след бедствието в Япония на 11 март   image Заради високата радиация в някои райони на АЕЦ „Фукушима 1” могат да проникнат само роботи. Страните от Средиземноморието, включително и Египет, са застрашени от разрушително цунами в следващите три години. За това алармираха египетски и италиански учени, цитирани от осведомителните агенции.

 

Според данни на учените районът на островите Крит, Родос и Кипър ще бъде разтърсен от мощно земетресение, последвано от цунами, което ще потопи цели градове.

 

Професор Ахмед Али Бадуи, който е специалист по сеизмологични процеси в Научноизследователския институт по астрономия и геофизика в Кайро, в хода на изучаването на земетресенията на планетата за последните 4 хиляди години специалистите са стигнали до извода, че в 21 от случаите Египет е пострадал много сериозно от цунами, последвало съответния трус. Само през 20-и век на територията на страната са регистрирани 52 земетресения, чийто епицентър се е намирал в морето.

 

Изводите на експертите вече са внесени за обсъждане в правителството на Египет като съвсем скоро ще има извънредно заседание на Центъра за кризисни ситуации.

 

Последното мощно земетресение и последвалото го цунами, последиците от които белязаха живота на хиляди хора, бяха регистрирани в Япония на 11 март.

 

Цунамито доведе до сериозна авария в японската централа „Фукушима 1", където бяха повредени четири от общо шест ядрени реактора. Аварията доведе до изтичане на радиация, а зоната в радиус от 20 километра от централата бе закрита за посещения.

 

Междувременно вчера японският парламент одобри допълнителен бюджет от около 4 трилиона йени (33 милиарда евро) за финансиране на най-спешните възстановителни дейности в североизточната част на страната, опустошена от земетресението и цунамито на 11 март.

 

Горната камара на парламента гласува вчера за отпускането на първите средства за ускоряване на настаняването на пострадалите от бедствието и възстановяването на жизненоважни инсталации в региона.

 

Долната камара на парламента одобри допълнителния бюджет в събота.

 

Тези кредити, които допълват първоначално предвидения бюджет за финансовата година, включват 1,209 трилиона йени (10 милиарда евро) за възстановяване на държавни инфраструктури, около 363 милиарда йени (3 милиарда евро) за изграждане на временни жилища, над 350 милиарда йени за разчистване на развалините и 270 милиарда йени за възстановяване на училища и укрепване на антиземетръсната защита.

 

Първият допълнителен бюджет няма да наложи ново задлъжняване на страната, но вече се подготвя втори извънреден бюджет, който ще бъде

 

финансиран с емисия държавни облигации предупреди примерът Наото Кан.

 

Лявоцентристкото правителство оценява на 25 трилиона йени (210 милиарда евро) щетите от природното бедствие, без да включва пропуснатите ползи на компаниите, чието производство бе нарушено от спирането на тока. Сумата не включва и последиците от ядрената авария във АЕЦ „Фукушима 1”

 

Около 28 000 са загиналите и изчезналите след земетресението с магнитуд 9 на 11 март и най-вече последвалото цунами в североизточната част на страната.  . Нова защитна стена пред „Фукушима 1” Пред японската атомна централа „Фукушима 1” ще бъде построена нова дига за защита срещу големи вълни цунами, съобщи компанията оператор ТЕПКО.

 

Новото съоръжение ще бъде изградено върху терен, който е на 10 метра над нивото на морето и размерите му ще бъдат 2 м височина и 500 м дължина, като строежът трябва да приключи в края на юни, посочват местните медии. Според в. "Йомиури" ТЕПКО е взела това решение на базата на симулации на вторични трусове, които могат да предизвикат приливна вълна с височина 7 м. Земетресението с магнитуд 9 на 11 март предизвика вълна, висока 14 м. От друга страна, компанията е решила да увеличи числеността на персонала, работещ в централата от 1000 на 3000 души, за да се съкрати времето, през което хората са изложени на радиация.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829775
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565