Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2011 08:55 - В България е като в Индия
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 634 Коментари: 0 Гласове:
0



    image GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: БГ медиите - вечно зависими В света има 68 държави със свободни медии. България никога не е била сред тях. В новия доклад на организацията „Фрийдъм хаус” тя отново е сред „частично свободните”, поделяйки си 77-мото място с Индия и Източен Тимор.  

 

От години България пази непоклатимо лошата си позиция в доклада на „Фрийдъм хаус” за медийната свобода. През миналата година тя беше 76-та сред 196 оценени държави, тази година е 77-ма. България споделя 77-то място с Източен Тимор и Индия. Нейни съседки в класацията (но с повече медийна свобода от България) са Сърбия, Бенин и Намибия. България е със само едно място пред Черна гора, Монголия и Ботсвана.

imageBildunterschrift: GroЯansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Автоцензурата - все по-често срещано явление

Източна Европа - все по-надолу...

В света има 68 държави със свободни медии, България никога не е била сред тях. Сред 29 държави в региона Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз България заема 10-та позиция. Първите 8 страни в списъка са със статут „свободни”. Средните показатели за региона са почти непроменени в сравнение с предишната година, но „Фрийдъм хаус” посочва, че свободата на медите в този регион като цяло е намаляла. Влошаването се дължи най-вече на политически промени, посочва организацията.

Унгария и Украйна са сред страните, претърпели най-значително намаляване на медийната свобода. Три от 10-те страни с най-несвободни медии в света са в региона на Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз: Беларус, Туркменистан и Узбекистан. 

Медиите в по-новите демокрации са по-уязвими спрямо натиск, идващ както от политически лидери, решени да заглушават критиците си, така и от мощни бизнес интереси, става ясно от новия доклад. Общата тенденция в света от 2005 година насам е към намаляване на медийната свобода, отбелязва „Фрийдъм хаус”. През 2010 само 15 процента от населението на света са имали достъп до свободни медии.

Медиите - по свирката на престъпниците

Нова тенденция в медийния свят е потискането на медиите от страна на недържавни групи. Екстремните случаи включват наркокартелите в Мексико, по-„меките” случаи – бизнес интересите на организирани престъпни групировки. Потискането на медиите става с използването на все повече насилие и това води до засилена автоцензура на журналистите. В същото време извършителите на нападения срещу журналисти все още остават ненаказвани.

 

 

 

Автор: Соня Каникова,




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831970
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565