Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2011 05:54 - Най-добрите вузове ще получат с 5% повече пари
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 867 Коментари: 1 Гласове:
1



Въвеждат десет държавни критерия за качество Стандарт „Стара планина” за университетите
image Софийският университет „Св. Климент Охридски” ще покрие всички държавни изисквания.
    image Красимир Вълчев
Държавни стандарти за качеството на висшето образование, подобни на “Стара планина” при храните, ще въведе правителството в началото на юни. В момента просветното министерство разписва 10 обективни критерия, според които да се откроят най-добрите висши училища за по-добро финансиране. Това съобщи главният секретар на образователното ведомство Красимир Вълчев.

 

Той обясни, че критериите за качество в образованието ще бъдат

 

по-обективни от рейтинговата система

 

„Самият рейтинг използва най-различни показатели, но част от тях са субективни - като проучването на мнението на студентите например. 10-те показателя на правителството ще бъдат проверими в регистри и документи”, увери Вълчев. Очаква се сред най-важните показатели да бъдат изискванията за вход, резултатите на студентите и тяхната реализация на пазара на труда. Тя ще може да се провери според регистрите на Националния осигурителен институт за доходите на току-що дипломираните висшисти. Просветното министерство готви и система за постоянна оценка на научните постижения. Така издадените научни трудове, цитатите и патентите на професорите също ще се впишат в обективен регистър.

 

Държавните критерии за качество на университетите ще послужат за въвеждане на

 

диференцирано разпределение на бюджетите

 

Пет на сто повече пари от бюджета ще получат най-добрите висши училища. Красимир Вълчев подчерта, че списъкът с вузовете, които покриват изцяло правителствените изисквания, ще стане ясен в началото на следващия месец. Със сигурност сред тях ще бъде Софийският университет „Св. Климент Охридски”, който ще получи около 1 млн. лв. допълнително за следващата учебна година.

 

„Допълнителните средства ще бъдат изчислявани на базата на издръжката за един студент през годината, което означава, че парите ще пристигнат със сигурност до септември”, обясни главният секретар на просветното министерство.

 

Като начало правителственото постановление за диференцирано финансиране ще важи за една година. След това министерството ще заложи критериите за постоянно в закона за висшето образование. Но оценката на университетите ще се актуализира отново всяка година, за да не се получават повече пари за стари лаври, предвиждат експертите в МОМН. 

ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ



Гласувай:
1



1. elahikari - По-добро образование, повече пари
30.05.2011 06:04
Едва ли има нещо по-логично от това за доброто обучение в едно висше училище държавата да дава повече пари. Логиката освен че е пазарна, определено е стимул за преподавателите във вузовете.
До дни просветното министерство ще определи 10 критерия, с които ще се откроят по-добрите висши учебни заведения. Но освен че ще получават повече държавни средства, тези университети ще станат и притегателен център за чуждестранни студенти. А както знаем, с тях идват и повече субсидии, и то – което съвсем не е маловажно – не от държавната хазна.
Освен това критериите за качество в образованието ще бъдат по-обективни от сегашната рейтингова система. Сред най-важните показатели ще бъдат изискванията за вход, резултатите на студентите и тяхната реализация на пазара на труда. Тя ще може да се провери според регистрите на Националния осигурителен институт за доходите на току-що дипломираните висшисти. А това съвсем не е маловажно, нали.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829757
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565