Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2011 05:27 - Синодът с нова стратегия за вероучение в школата
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1197 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Архиереите прегледаха всички европейски документи, за да се убедят, че вероучението в училищата не нарушава човешките права.
Работна група от преподаватели и общественици, близки до Светия синод, ще изготвят стратегия за духовната просвета, катехизацията и културата, решиха още участниците в църковния форум.

 

Комисия от Светия синод предприема отново совалки в Министерството на образованието, Регионалния инспекторат и дори в парламента с искане да бъде въведено задължителното изучаване на предмета „Религия-православие” в българските училища. Това стана ясно по време на църковната конференция, която се проведе в Рилския манастир. Форумът бе озаглавен „Съвременната катехизация в Българската православна църква”.

 

Изучаването на предмета „Религия-православие” като задължителен с нищо не нарушава свободата на личността, тъй като ще учи децата и младежите на морал, нравствени ценности и добро – все неща, чийто дефицит вече се чувства в обществото ни. Така коментира идеята ректорът на Софийската духовна семинария отец Захарий Дечев, който е и доктор на педагогическите науки и преподавател в няколко университета. Отец Захарий Дечев е и автор на концепцията на Светия синод за изучаването на въпросната дисциплина.

 

Той обясни, че за учениците от други вероизповедания се предвижда да изучават алтернативно своята религия в училище, а за децата на родители атеисти – етика.

 

Българската патриаршия ще създаде и синодален катехизически и педагогически център. Целта е работещите в него богослови да оказват експертна помощ на културни дейци, издатели и да дават консултации по изготвянето на нормативни документи или при спорни въпроси, свързани с каноничността на художествени произведения.

СИЛВИЯ НИКОЛОВА
     



Гласувай:
2



1. dianav340 - Когато един народ е вярващ, хората са по-добри!
31.05.2011 06:29
При нас цари анархия и неуправляемост.Добре е да се въведе вероучение/ по желание/ в училищата.
цитирай
2. marystaneva - Да, бе!!!
01.06.2011 03:03
Представям си "нашият" свещеник, млад, с дебел златен ланец и кръст на него, с луксозен джип, любовница и приятели - мутри, как ще учи децата на християнски добродетели... Може, ама в някой квартал, където не го познават. Цялата работа е, че като преподават в училищата, ще искат и това да им се плаща. Защо не го правят по призвание? Вместо те да отидат сред хората, чакат някой да опре до тях... Нима да си свещеник е занаят или професия, та за всичко имат ценоразпис? Ако не им платиш колкото е "тарифата", нито детето ти ще кръстят, нито ще опеят починалите ти близки...
Ако Църквата си оправи свещениците, хората сами ще водят децата си при тях на неделно училище или нещо подобно. Но не и сега. Свестните сред тях се броят на пръсти. За съжаление...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830900
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565