Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2011 05:12 - Тайфуни повишиха радиацията в АЕЦ в Япония
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 732 Коментари: 1 Гласове:
0



  image

Силните дъждове в района на японската АЕЦ “Фукушима 1” съществено са повишили нивото на радиоактивната вода в долните помещения на авариралата централа, съобщи ръководството на ТЕПКО, компанията оператор на АЕЦ.

 

Проливните дъждове връхлетяха региона веднага след втория през този сезон тихоокеански тайфун, преминал през остров Хоншу и причинил смъртта на един човек в Южна Япония. Има и двама изчезнали безследно, а префектура Окинава съобщи за общо над 60 пострадали.

 

За почти две денонощия проливните дъждове вече са повишили нивото на водата в Първи реактор на АЕЦ “Фукушима 1” с 20 сантиметра; тревожна е и ситуацията в сградите на Трети реактор, отбелязва ТЕПКО. В помещенията на тези два реактора и на Четвърти енергоблок са натрупани общо към 85 хиляди тона опасна течност.

 

Допитване до общественото мнение показва, че три четвърти от японците не вярват на правителствената информация за последиците от ядрената криза. 81% от запитаните в анкета са отговорили, че нямат доверие на данните, а близо 85% смятат, че компанията оператор на най-силно пострадалата атомна централа „Фукушима 1” се справя зле с кризата. Друго проучване - на вестник “Никей бизнес дейли”, показва, че над 70% от японските избиратели искат премиерът Наото Кан да бъде смен    



Гласувай:
0



1. elahikari - Взрив във „Фукушима-1”, няма теч на радиация
01.06.2011 05:19
Взрив стана до IV енергоблок на авариралата японска АЕЦ "Фукушима-1" вчера. Неочакваната експлозия не е причинила нови щети, съобщи операторът на електроцентралата ТЕПКО. Няма пострадали при взрива. Приборите не са регистрирали повишение на радиационния фон. Експлозията е станала до дистанционно управляван булдозер, който разчиствал радиоактивните отломки край сградата на IV блок. От ТЕПКО смятат, че машината може би е закачила закопана в земята газова бутилка.
През първите дни след ударите на вълните цунами върху АЕЦ "Фукушима-1" през март станаха експлозии на водород, които силно разрушиха сградите на I, III и IV енергоблок. В резултат територията около тях е засипана от отломки, много от които са силно радиоактивни. Те представляват заплаха за хората и пречат за широко разгръщане на работите.
За разчистването на радиоактивните отломки се използват дистанционно управлявани машини. Край IV енергоблок се провежда спешна подготовка за укрепване на сградата, която беше сериозно повредена от вълните цунами и експлозиите на водород.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820279
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565