Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 10:18 - Бойко Борисов: Очаквах от политическата класа вместо да си измислят политически атаки, да ми благодарят
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
0



Министър-председателят Бойко Борисов в интервю пред Радио „Фокус” - за критиките на опозицията, работата и приоритетите на правителството 

Водещ: Г-н премиер, опозицията не спира да критикува работата на правителството. Днес отново бяха отправени критики. 
Бойко Борисов: Те просто се вбесяват от това, че всеки ден моите екипи за десетки милиони левове усвояват пари от Брюксел, от бюджета на държавата и от общините. И всеки ден българските граждани виждат какво прави правителството. Ясно е, че Станишев не знае как се управлява явно, защото докато се пререже лентичката, месеци, години - екипите правят проекти, правят се срещи, след това се намира финансиране, след това се договаря с Брюксел, след това се плаща и най-накрая става готово. Те просто вече в ужаса си, като виждат как в Созопол, имаше няколко хиляди души, които дойдоха да говорят с мен, завчера видяхте и на Ломско шосе – пак, те просто се изсмукват от пръстите лъжи, които лъжи, след това, като ги повторят сто пъти, мислят, че те ще станат истина. Те продължават да говорят, че съм казал в Чикаго за лош човешки материал – абсолютна лъжа. Доказана лъжа. Но те като я повторят на няколко човека, се мисли, че то е истина. 
Видяхте днес в Перник какви проекти – за 200 000 лева, които е вложила общината, шест милиона дава държавата и 24 милиона усвояваме от Брюксел. Просто това са нагли хора. Аз съм си говорил с кучкарка, хора, които дойдоха да се снимат с кучето си и си говорихме за породите, колко едната е добра, кротка, другата колко е различна като кучета. И това, което им казах, и много пъти съм казал – кучетата си подхождат на стопанина, затова има френска овчарка, белгийска овчарка, българска овчарска, има немски дог. Има какви ли не породи. И някой се тикнал между нас, когато си говоря с хората, и на базата на това те казват, че Борисов обидил българите. Просто лъжи.
Водещ: Вие пътувате много из страната, когато се срещате с хората, те какво ви казват, прави ли им впечатление това, което правителството прави през времето на своя мандат ? 
Бойко Борисов: Абсолютно. Единственото, което казват, е: „Не се предавай, продължавай все така – строи магистрали, строи пречиствателни станции, строи детски градини, строи спортни зали, строи игрища, давай пари на спорта и всичко ще е наред. Прави театри, прави музеи” – това, което правим в момента. Искате ли да си спомните какво е открил Станишев или тези преди мен, което да е останало, хората да го помнят? Сега, ако отидете на строежа на Южната дъга, продължението, ще видите отново красоти. Изпадат вече в истерия, защото виждат своята слабост и виждат колко и как напредва правителството. И нещата, които се случват, всичко това става на фона на сриването на съседни държави. Те искат и България да е срината като тях, те завиждат, това е точната дума. 
Водещ: Какво мислите за това, което се случва в Гърция, виждаме днес какви са новините от там ? 
Бойко Борисов: Аз очаквах от политическата класа, от подобни като Станишев, Мартин Димитров, вместо да си изсмукват от пръстите лъжи какво си говоря с кучкарите, като съм се видял там, и си водя най-обикновен човешки диалог за кучета, да си изсмукват и да правят политически атаки от това. Вместо да ми благодарят за стабилността на правителството, за стабилността на държавата и че в условията на криза, вместо да се сринем, каквато беше прогнозата за всички, ние излизаме от кризата със строителство на инфраструктурни и какви ли не други обекти, незапомнено от 20 години.
Водещ: Това поведение на опозицията пречи ли по някакъв начин на работата на правителството ?
Бойко Борисов: Не, напротив, много ни амбицира. И истински се радвах днес, когато може би най-успешната кметица на БСП – на Перник, като изброихме само какво държавата е направила за Перник, тя стоеше до мен и само потвърждаваше. Просто давам пример хората какво казват – магистрала, университет, детско отделение, театърът. Станишев и Първанов лъжеха Перник толкова години за изгорелия театър – в момента слагаме уредби и септември месец ще работи този известен с традициите си пернишки театър. И докъм 20 септември някъде ще отида на театър там.
Водещ: Вашите приоритети като премиер в следващите няколко месеца, най-близките ви цели какви са ?
Бойко Борисов: Строителство – това остава за хората. Ломско шосе остава за хората, метрото остава за хората, магистралите остават за хората. Нас няма да ни има, те ще стоят и това ще донася пари на България и удобство за гражданите.
Водещ: Изборите наближават, вашата прогноза за ситуацията в страната, политическата ситуация до изборите, каква очаквате да бъде?
Бойко Борисов: До 23-24 септември с избори и с политически партии не се занимавам. Всеки ден трябва хората да виждат как се усвояват парите от Брюксел и как им се предоставят на тях. Цели квартали, над 40 000 души, септичните ями около Перник на най-хубавите им квартали всичко отиваше в деретата. От днес работи канализация, в ХХІ век, и на тези хора имотите там в пъти стават по-скъпи. Инвеститорите, които дойдоха и казват: „Ние днес сме щастливи, защото до вчера се налагаше непрекъснато да идват камиони и да чистят септичните ями”.
Водещ: Има много българи, които живеят трудно. И преди е имало хора, които живеят трудно, и сега има. На тези българи, а и на всички българи въобще, и на нашите слушатели като премиер какво бихте искали да кажете?
Бойко Борисов: Аз си спомням, че когато Станишев отчиташе излишъци милиарди на тройната коалиция, всеки четвъртък пенсионерите протестираха на площад „Александър Невски”, понеже беше близо до кметството и ги слушах всеки четвъртък. Излишъци имаше в държавата, а сега сме в условията на най-тежката финансова криза. Съжалявам, искам двойно и тройно да вдигна доходите, но виждате – не е хубаво да се дават такива примери със съседни държави, но виждате какво се случва, като не се харчи разумно. Да не би при социализма да са ни били високи пенсиите и заплатите. Напротив, за да станат високи пенсиите и заплатите, трябва да се строи и след няколко години това ще донесе пари в бюджета и тогава вече ще могат реално да се вдигат пенсиите. 
Водещ: Как виждате България в бъдеще, като резултат от управлението на настоящето правителство?
Бойко Борисов: Най-добре е да се дават примери. Когато станах кмет на София, имаше 10 км метро. Сега, само след няколко месеца има нови 31 км. И това само за няколко години. Това остава за хората. Магистрала „Люлин” като вече работеща, днес минах по нея, тя остава за хората. Уреденото финансиране на „Струма”, „Марица”, „Тракия”, „Хемус” в бюджетите на Брюксел, остават за хората. Пречиствателните станции и канализационните инфраструктурни проекти, водоснабдителните, остават за хората. Южната дъга остава за хората, мостът „Брюксел” – за хората, „Меден рудник” – за хората. Всичко това, което правим, е видно и остава за тях. Погледнете какво са открили те, какво са направили и какво правим ние всеки ден. Хората ще могат да съпоставят, не да слушат приказки.
Маргарита КОЛЕВА



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830491
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565