Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 22:50 - Докато си чешем езиците за кучета и каишки правителството реши да предложи законодателна промяна, с която да се узакони незаконното ползване на близо 65 хектара
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 635 Коментари: 0 Гласове:
3



 На заседанието си в сряда правителството реши да предложи законодателна промяна, с която да се узакони незаконното ползване на близо 65 хектара от Национален парк "Пирин" над Банско от "Юлен" АД, концесионер на ски пистите и лифтовете в курорта.

Министърът на околната среда Нона Караджова потвърди, че в нарушение на концесионния си договор компанията е построила писти и лифтове извън дадените й от държавата 99.55 хектара.

По думите й, ако площта на ски зоната се намали до разрешените граници, това ще означава да се събарят лифтове и да се затварят писти, което  няколко министри определили като "безумно".

Затова кабинетът "Борисов" решил да се предложат текстове в Закона за концесиите, с които ще се даде възможност да се правят промени в концесионните договори и в конкретния случай незаконните писти и лифтове да бъдат узаконени "в интерес на региона и на страната".

Вместо коментар даваме възможност на министрите в правителството да отговорят на въпросите, които читателите на "Дневник" поставиха на сайта на вестника:

- Що за държава е това, в която беззакония се узаконяват с промяна в закона?! (sion 1972)

- Прощавайте, г-жо Караджова и г-н Борисов, но не знаете ли, че незаконното унищожение на защитена територия, каквато е Национален парк "Пирин", е престъпление по чл. 278в от НК? (skior4eto)

- Национален парк "Пирин" е изключително държавна собственост. Щом няма право на строеж, значи строежът е незаконен и трябва да се разруши, защото ЗУТ не позволява узаконяване на незаконно строителство. И не e ли това непозволена държавна помощ за концесионера?

- Това е абсолютен абсурд - значи държавата казва, че не може да накара някой да спазва закона и следователно ще  промени закона. Като ефект - как оттук нататък гражданите и фирмите ще бъдат накарани да спазват закона? (Делян Делчев )

- Значи заграбването на половин Пирин ще се окаже "законно", а хората, които си остъкляват балконите, са закононарушители, така ли? (хм)

- Това е много опасен прецедент, защото отсега нататък всеки концесионер ще може да надхвърли правомощията по концесията си, след което да се позове на това решение на правителството и всеки съд ще трябва да приеме този аргумент. А Бойко Борисов щял да връща емигрантите -  чадър над беззаконието ли? (Младен Владимиров)

- Ако утре узаконите и убийствата, кражбите, наркотиците и т.н., това означава ли, че ще сте решили  проблема с престъпността веднъж завинаги "в полза на региона и на страната"? (Кирил Кирилов)

- Как ще опровергаете твърдението, че в нашата "държава", колкото е по-голямо едно престъпление, толкова е по-малка вероятността то да попадне под ударите на закона? (Тhe Core)

- Чака ли я същото и Витоша след изборите? (ggte)

- Не е ли по-правилно всичко незаконно построено най-напред да се конфискува и чак тогава да се узакони и даде на концесия отново с конкурс? (Ментор)

Кабинетът ще узакони завзета от "Юлен" земя в Пирин

Цеко Минев пред "Дневник": Не коментирам нелегитмни организации без съдебна регистрация

  •  



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830794
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565