Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 10:01 - Русия дърпа шалтера на Беларус
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 523 Коментари: 1 Гласове:
0



  Москва и Минск си обявиха и медийна война image
Наскоро президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви по телевизията, че чужди сили се опитват да дестабилизират обстановката в страната. image Снимка „Лайвжурнал” Медведев и Лукашенко отдавна не гледат в една посока. Русия спира доставките си на електроенергия в Беларус заради натрупани дългове от 22,5 млн. евро, съобщи вчера ИТАР-ТАСС. Компанията "Интер-РАО" заплаши, че ще дръпне шалтера на Минск днес в 0,00 ч. московско време - часове след редакционното приключване на броя. Москва прибягна към крайната мярка, тъй като въпреки множеството обещания Беларус така и не се издължи за доставения руски ток.

 

От "Интер-РАО" уточниха, че електрическото ембарго е временно и ще бъде вдигнато веднага щом Минск изплати борча си. За периода март-май 2011 г. "Беленерго" натрупа задължения от 1,5 млрд. рубли, или 37,5 млн. евро, като 600 млн. рубли от тях бяха изплатени на 15 юни т.г.  Първоначално се предполагаше, че вторият транш ще бъде преведен на 20 юни, но след като това не се случи, Русия реши да спре доставките на ток на 22 юни. Беларуският премиер Михаил Мясникович обаче побърза да обещае, че парите ще бъдат в Москва до началото на тази седмица.

 

До вчера траншът така и не беше преведен и търпението на Москва се изчерпа. Председателят на Комитета по енергетика на долната камара на руския парламент Юрий Липатов е категоричен, че в ултиматума на "Интер-РАО" няма политически подтекст. "Това е търговска компания, чиито финансов оборот пада заради дълговете на Беларус", подчерта Липатов, цитиран от НТВ.  В същото време представителите на комунистическата партия в Думата призоваха руските власти да прекратят "икономическия и политически шантаж" по отношение на Беларус. Според червените в момент, в който страната се намира в условията на сериозна финансова криза, Москва не бива допълнително да нагнетява обстановката.   В Минск обаче не са силно обезпокоени от решението на Москва за спиране на доставките, тъй като дялът на руския ток заема едва 12% от дневното потребление на електроенергия в страната, обяви политологът Юрий Шевцов. Беларус е в състояние сама да задоволява нуждите на населението и промишлеността от ток с тази разлика, че себестойността на местното електричество е по-висока от тази на руското, съобщава РИА "Новости". Според подписаните договори до края на тази година Русия трябва да изнесе за Беларус 3 млрд. киловатчаса електроенергия. Освен енергийна двете държави отдавна са и в медийна война.  Държавните средства за масова информация на Русия и Беларус продължават да се замерят с компромати. Вчера вечерта руският тв канал НТВ пусна филма "Беларуското "чудо", в който политиката на президента Александър Лукашенко бе подложена на сериозна критика. В него авторите разказват за "краха на социализма в страната", за гоненията на опозицията и журналистите в Беларус. Предполага се, че филмът е в отговор на острите нападки, отправени преди време от ефира на белоруската телевизия към руския държавен глава Дмитрий Медведев.  Подобен информационен конфликт се разгоря и през лятото на миналата година, когато повод стана поредната газова война и разногласията по отношение на общия митнически съюз. На 4 юли 2010 г. НТВ излъчи филм, в койтоЛукашенко бе обвинен във физическа разправа с политическите си опоненти и във въвеждането на диктатура в страната. Минск не остави това предизвикателство без отговор и пусна интервю с грузинския президент Михаил Саакашвили, в което той по традиция оплю руските власти. А в интернет се появи клип, в който незнаен сътрудник на руските специални служби заяви, че едва ли не Кремъл готви покушение над Лукашенко. МИЛА КУДРИНА , РУСИЯ    



Гласувай:
0



1. анонимен - А накрая пак ще го отнесем НИЕ
29.06.2011 13:49
А накрая пак ще го отнесем НИЕ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830568
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565