Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 03:58 - Табаните облъчват туристи в Сеславци
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
2



Хиляди посещават средновековен манастир край Бухово Хората от района строят с радиоактивни камъни image Хората в района обясняват, че не са знаели за опасността.
  image
На това място до старата църква туристите хапват и пийват.

Средновековен манастир, разположен до табан и беседка, построена с радиоактивни камъни, са едни от най-посещаваните обекти от туристи в квартал Сеславци.

 

Радиоактивността на площадката пред манастира е 1000 микрорентгенчаса, което като активност е два пъти по-високо от измерените стойности около училището в Бухово преди дни, тоест 10 пъти над нормата.

 

Манастирът, разположен над столичния квартал Сеславци, е малък и не функционира, но е изключителна културна забележителност и от известно време се радва на голямо внимание от страна на туристи и местни. За това спомага построената беседка с маси за отдих, поставени пейки и добре поддържаната трева пред него. На заден план обаче, на около 50 метра, се виждат два огромни табана, които излъчват радиация от 2000 микрорентгенчаса. Ако нормалният фон за Бухово е 20 микрорентгена в час, то това значи, че е 100 пъти над допустимите стойности. „Ето, вижте, масите са целите в прах от табана. Хората стоят тук и получават главоболия и други неразположения”, обясняваха местните.

 

Камъните, които са около беседката и с които е украсена, пък са същите като тези на пътеката в училището. Около тях хората сядат да се хранят и да почиват, а децата си играят с тях, разказват още местните. Голяма част от оградите на къщите в Бухово и в Сеславци също се оказва, че са украсени и изградени с радиоактивен материал

 

но никой не може да промени това и да го поправи, коментират местни еколози. „Не знаехме, че е толкова опасно и че може да се случи нещо”, това е обяснението на хората, изградили беседката пред манастира, на която в разгара на лятото се събират множество хора. ГАБРИЕЛА ДАНАИЛОВА    



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829845
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565