Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2011 06:49 - Кабинетът отвори широко вратата за корупция при концесиите или ТРАГЕДИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 827 Коментари: 1 Гласове:
1



Министрите предпочетоха да узаконят вместо да санкционират незаконните писти на Банско Таня Петрова, Драгомир Николов
  image  

Министрите Трайчо Трайков и Свилен Нейков са защитили идеята Законът за концесиите да бъде променен с цел узаконяване на незаконните писти в Банско. На снимката - двамата заедно с Христо Стоичков в края на февруари в Банско на състезанието от Световната купа по ски алпийски дисциплини.


Скандална поправка в Закона за концесиите, която цели да узакони драстичните нарушения на една фирма уж в името на обществения интерес, ще внесе правителството. Новите текстове ще позволят безпринципни изменения във вече сключени концесионни договори, което предполага договорки под масата, корупция и прилагане на двоен аршин спрямо инвеститорите.

 

До безпрецедентното решение се стигна, след като проверка официално доказа това, което неправителствени организации и Европейската комисия отдавна твърдят - концесионерът на ски зона Банско "Юлен" години наред е ползвал без законово основание 65 хектара (650 дка) държавна земя. Фирмата е надхвърлила драстично заложената по концесионен договор площ и е разширила лифтове и ски писти в нарушение на финансовите и екологичните правила.

Официалните резултати от проверката са били обсъдени на оперативно заседание на правителството вчера. Вместо да санкционират нарушенията, министрите решават да ги узаконят. В момента Законът за концесиите позволява изменения в договорите при крайни случаи, като заплаха за националната сигурност, за здравето на хората, за околната среда и др. "От случая с "Юлен" се вижда, че това не е достатъчно гъвкаво, затова ще дадем възможност с промени в закона концесионните договори да могат да се преразглеждат и в други случаи", обясни министърът на околната среда Нона Караджова. Така след като новите текстове влязат в сила, фирмата ще може с един анекс да си узакони неправомерно завзетата земя.

Кабинетът е бил изправен пред три варианта - да прекрати концесионния договор, да го промени или да принуди "Юлен" да се оттегли от непозволената територия. "Ако намалим площта, ще трябва да затваряме лифтове и съоръжения, а ако директно прекратим договора, ски зоната няма да работи поне 5-6 години", обясни Караджова. Трима министри - Свилен Нейков, Росен Плевнелиев и Трайчо Трайков, заявили, че е абсурдно да се разрушават писти или да се прекратява концесията. Според екоминистъра разтрогването на договора било и фактически трудно, защото всичко около него било объркано и компанията хем го е нарушавала, усвоявайки повече площ, хем успявала да си изкара различни видове разрешения от общинските власти и министерството.

Управляващите нямат намерение и да търсят парични компенсации със задна дата за незаконното ползване на земите за стопанска дейност. Караджова великодушно коментира, че държавата на практика не е претърпяла щети, защото площта не влияе на концесионната такса. Сега "Юлен" плаща 220 000 лв. на година за 99.55 хектара, но официалната площ е 64% по-малка от реално ползваната. Министърът не се опасява, че тази вратичка ще се използва при всякакви други нарушения. "А какво да направим - да затворим пистите ли?", попита тя на въпрос на "Сега" какъв знак дава държавата на останалите фирми.

"Това е криминален случай. Правителството узаконява криминални действия на една офшорна фирма", коментира Андрей Ковачев от партия "Зелените". Според него решението на кабинета е невъзможно в правова държава и представлява непозволена държавна помощ, за което ще бъде сезирана Европейската комисия. "Ще има и протести", обяви Ковачев.

Трудно е да се каже каква част от съоръженията на "Юлен" са върху незаконно ползвана земя. От екоорганизациите обясниха, че някои от пистите са до 4 пъти по-широки от заложеното по договор, а последните станции на лифтовете излизат извън позволената площ. "Юлен" е под атака за неспазване на екоизисквания още от самото сключване на концесионния договор през 2001 г. Дейността на дружеството доведе и до наказателна процедура от ЕК заради липса на оценка за въздействието върху околната среда на изграждани лифт и тунел. 90% от "Юлен" е собственост на две офшорни фирми, а дружеството се свързва с председателя на Българската федерация по ски и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

Жестът към "Юлен" идва на фона на възкресяването на проекта "Мега Пирин" за нови 200 км писти в Банско и Разлог. Зад проекта отново стои "Юлен" заедно с големите строителни фирми "Балканстрой" и "Галчев груп". Повече писти иска и премиерът. "Колко километра писти имаме ние? Вероятно 100-200. Австрия има 20 000 км. Те изкарват милиарди от туризма, ние стотинки", отбеляза наскоро Борисов.

 

ДЕЖА ВЮ

Това е вторият опит с промяна в закон кабинетът да узакони писти, свързани с "Юлен". През м.г. в проект на Закона за горите бе заложено лицата, които са построили преди 22 февруари 2003 г. сгради, постройки и съоръжения, включени в защитени територии или извън тях, да могат да купят земята под тях. Тогава от ведомството на Мирослав Найденов се мотивираха с парк "Витоша". Обясниха, че лифтовете и сградите там са върху държавни гори и са незаконни. А днешните им собственици, основно фирма "Витоша ски", ги притежава без отстъпено право на строеж. И сега това им пречело да подменят амортизираните съоръжения. Спорният текст тогава отваряше още по-широки врати, защото към него бе добавено, че строежите могат да се узаконяват по скандалния параграф 16 от преходните разпоредби на Закона за устройство на територията. Там процедурата допуска собственикът да намери двама свидетели, които да потвърдят пред съда, че сградата наистина е построена преди 2003 г. Не е толкова трудно да кажеш за която и да е постройка, че е издигната и миналия век, а съвременният й вид се дължи на подобрения. Текстът беше изтеглен след продължили няколко седмици протести на еколози.




Гласувай:
1



1. mercy - Смърт, мама им мръсна!
01.07.2011 09:57
Смърт, мама им мръсна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831235
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565