Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2011 05:27 - На свинче звънче или защо в БГ НЯМА да остане природа!
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 780 Коментари: 0 Гласове:
3



Концесионерът на ски зоната в Банско "Юлен" АД е присвоил незаконно 64.7 хектара към отпуснатите му 99.5 хектара от Национален парк "Пирин" край Банско. Санкцията, която правителството обсъжда обаче, е това нарушение да бъде узаконено чрез поправка в Закона за концесиите.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова съобщи това след заседанието на кабинета в сряда, на което е разглеждан сключеният през 2001 г. концесионен договор между МОСВ и фирма "Юлен", свързвана индиректно с председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев, който е и един от основните акционери в Първа инвестиционна банка.

Поводът темата да влезе в дневния ред на министрите е приключилата проверка за незаконно разширяване на концесионната територия и построяване на писти и лифтове извън границите, определени от държавата, която беше направена по сигнали на екоорганизациите.

По думите на Караджова след измерване от специализирани фирми се е оказало, че твърденията на екосдруженията са верни. Тя обясни, че проблемът може да бъде решен по два начина - или с прекратяване на концесионния договор, както изисква сегашнното законодателство, или с изменение на Закона за концесиите, което да даде възможност за предоговаряне.

Според Караджова, ако се прекрати договорът, "това означава ски зоната да бъде затворена поне за 5-6 години, т.е. погребваме Банско". Вариантът ски зоната да се намали до разрешените граници ще означава да се събарят лифтове и да се затварят писти. "Заради това решихме да се предложат текстове в Закона за концесиите, с който ще се даде възможност да се правят промени в концесионните договори.

Животът е пъстър и е абсурдно при нужда да не се дава възможност да се правят промени в концесиите, когато това е в интерес на обществото", посочи Караджова, като допълни, че узаконяването на незаконните писти и лифтове като действие е "в интерес на региона и на страната". Тя обясни, че решението да се затваря ски зоната било коментирано от колегите й Свилен Нейков, Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев като "безумно".

Андрей Ковачев от сдружение "Балкани" изрази учудване от обвързването на прекратяването на концесията със затварянето на ски зоната. "Не може ли зоната да бъде управлявана без "Юлен", попита природзащитникът. "
Министерството имаше тази информация от около една година. Явно през това време са обмисляли как да узаконят разширението", каза още Ковачев.

По думите му, ако се промени законът заради "Юлен", ще се натисне спусъкът за цяла поредица от други нарушения – нерегламентирана държавна помощ, конфликт със зоните в екомрежата "Натура 2000", а незаконно усвоените територии ще попаднат в списъка със застрашени обекти на ЮНЕСКО.

Пред "Дневник" членът на ръководството на "Юлен" Петър Петров заяви, че фирмата не е надхвърлила отдадените й по концесионния договор 99.55 хектара. "Отговорно заявяваме, че всяко инвестиционно намерение в ски зона "Банско" е осъществявано законно, при спазване на териториалните устройствени планове и след получаване на съответното разрешение от МОСВ, което упражнява правата на държавата в концесионния договор.

Не може да се твърди, че в Банско пистите и съоръженията са незаконни", заявиха от компанията и в съобщение до БТА. От "Юлен" уточняват, че договорът от 2001 г. не разглежда потенциални отношения между площ и съоръжения при развитието на ски зоната и че в договора съществуват очевидни несъответствия между определената площ и концесионните обекти.

Коалицията "За да остане природа в България", включваща над 50 организации и граждански групи, изрази острото си несъгласие с предвижданата промяна, която ще узакони изсичането на близо 65 хектара гора от Национален парк "Пирин".

"Това решение е взето под диктата на Цеко Минев, акционер в Първа инвестиционна банка и човекът, който стои зад ски зона Банско и зад опитите за незаконно разширяване на ски зоната в Природен парк "Витоша", заявиха от коалицията и обявиха готовност за протести и гражданско неподчинение.

Пред "Дневник" председателят на ски федерацията Цеко Минев отказа да коментира твърденията на природозащитниците. "Какво да коментирам нелегитимни хора, които нямат съдебна регистрация", каза той. Според Минев не е ясно дали концесионната площ, измерена от министерството, включва стари ски съоръжения, строени през 70-те и 80-те години.

Попитан за изразената от него позиция, икономическият министър Трайчо Трайков заяви пред "Дневник", че така, както са били представени ефектите, "никой не каза, че трябва да се събарят писти или да се закрие ски зоната. Всички казахме, че това звучи безумно и поискахме министър Караджова да предложи решение. Тя предлага да се предоговори концесията". Министрите Плевнелиев и Нейков не бяха открити за коментар до редакционното приключване на броя.

Министър Караджова обясни вчера, че законодателните промени няма да се правят за една конкретна фирма, защото от тях ще се възползват много общини. Тя увери също така, че няма опасност от от санкции от Брюксел, защото се правят проверки на място.

През април обаче при проверка на място по две текущи наказателни процедури от ЕК - за незаконно строителство в ски зоната над Банско в Пирин и над Паничище в Рила, шефът на правния отдел в Главна дирекция "Околна среда" на ЕК Жан-Франсоа Бракелан посочи като голям недостатък на българското законодателство несъразмерно малките санкции за груби нарушения като непозволено строителство в защитените зони.

Той даде пример именно с лифта и ски пистите на "Юлен" в Пирин, които са причина за наказателна процедура срещу България.

Точно година по-рано, миналия юли, заради изсичането на дървета екоминистерството отмени решението си да позволи на "Юлен" да изгради нов, по-голям лифт над Банско и глоби концесионера с 20 000 лв. "Юлен" ни скъсаха нервите, отново постъпиха изключително некоректно, като ни излъгаха, че няма да се секат допълнителни площи", каза тогава зам.-министър Евдокия Манева.
Кои са "Юлен"

Основен акционер в "Юлен" с 60.7% е регистрираната в Кипър офшорка "Маренго трейдинг лимитид", 30.69% са собственост на регистрираното на Вирджинските острови "ТАК сървисис", а община Банско притежава 8.3 на сто от акциите, показва справка в ДАКСИ. В управлението на "Юлен" е Боян Мариянов, който е и в ръководството на Българската федерация по ски, чийто председател е Цеко Минев. Другият управляващ в "Юлен" Петър Петров е и в ръководството на "Витоша ски", която управлява съоръженията на Витоша.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830424
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565