Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2011 07:15 - Сметната палата прати на прокурор община Банско
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 487 Коментари: 0 Гласове:
1



Проверка на екоминистерството вече установи нарушения при концесионера "Юлен" АД Ралица Пейчева

Сметната палата прати на главния прокурор Борис Велчев доклада от одита си за дейността по разпореждане с имоти - частна общинска собственост, и управлението на дяловото участие на община Банско в търговски дружества за периода 2005-2009 г. От информацията до медиите става ясно, че палатата е открила данни за престъпления, но до приключване на разследването няма да бъдат оповестени подробности. Кметът на Банско Александър Краваров също е получил екземпляр от доклада. Той не бе открит за коментар.

Преди месец избухна скандал с концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД. Тогава екоминистърът Нона Караджова обяви, че проверка е установила незаконно разширяване на територията с 647 дка и построяване на писти и лифтове извън границите, определени от държавата. Кметът Краваров настоя Нона Караджова да направи нова проверка, която щяла да покаже, че разрастването на ски зоната над града и разширението на концесията на "Юлен" са напълно законни. Според него екоминистърката била подведена от природозащитници.

Общината държи 12% от акционерното дружество, стопанисващо спортните съоръжения. В края на юни Караджова обяви, че вместо да се вкарва в обречени съдебни процедури, държавата ще се опита да промени договора и да събира повече такси от стопаните на ски съоръженията над Банско. В момента "Юлен" плаща едва 200 000 лв. годишно. Екоминистърката бе категорична, че "Юлен" е "усвоил" 64.7 хектара повече от предвидените в договора от 2001 г. 99.5 хектара.

Одитът в Банско е част от грандиозната програма на Сметната палата за проверка на всички концесионни договори. Ревизиран е контрактът за "Ски зона с център Банско" - част от територията на национален парк "Пирин", сключен на 21.12.2001 г.

Община Банско участва и в новосъздаденото дружество "Добринище БГ". "Орбел дивелъпмънт" АД е фирмата, която участва в проекта от консорциума "Галчев инженеринг груп" АД. "Норема холдингово и туристическо дружество" също е инвеститор в проекта.

--------ИСКАНЕ

Западна фирма е поискала да й бъде отдаден терен от 60 дка на територията на Банско, на който да изгради спортен комплекс, съобщи преди време кметът на общината Александър Краваров. Намерението на инвеститора е да изгради 6 футболни игрища, 5 от които естествени и един с изкуствена трева. Компанията е поискала от общината да предостави терена на концесия за най-малко 30 г., да изгради път до предоставения терен и да осигури ток и вода, както и да съдейства за изваждането на необходимите строителни разрешителни. Инвеститорът пък поема ангажимент комплексът да бъде построен до 2012 г., като три от игрищата да влязат в експлоатация до лятото на 2012 г.

 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832569
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565