Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2011 18:00 - Димитър Дилчев: Не е необходима нова наредба относно опазването на реда в Студентски град
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1639 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 31.08.2011 17:53


За строителството и ремонтите на общежитията в Студентски град, както и дали e необходима нова наредба за опазване на реда в студентското градче Агенция „Фокус” разговаря с кмета на Район „Студентски” в Столична община Димитър Дилчев. 
Фокус: Какво се случва със строителството на жилищни сгради в Студентски град? 
Димитър Дилчев: Бумът на строителството на жилищни сгради в Студентски град започва преди повече от 15 години. Смея да кажа, че през последните две три години намаля строителството и то благодарение на мерките, които бяха взети да се спре това неразумно и прекалено плътно застрояване. Тук искам да направя едно уточнение, че проблемът в Студентски град започва с реституирането на земеделските земи преди 20 години, което на практика ни поставя в една ситуация, в която и към днешна дата сигурно няма и квадратен метър от Студентски град, който да не е обект на реституционни претенции. 
Нормативната база, както и Законът за устройство на територията е давал възможност на тези собственици да реализират инвестиционните си намерения, така както сметнат за необходимо. Резултатът го виждаме сами – доста плътно и на моменти неразумно застроявания. Още от февруари 2008 г. Столична община разработи подробен устройствен план, който има една единствена цел – да отвоюва незастроените до момента територии и да ги върне във владение и в собственост на академичните среди – висшите учебни заведения. Този план е гласуван от Столичен общински съвет и може би тези дни става точно година откакто е приет. За съжаление и към днешна дата планът не е в сила, защото има над 80 жалби от страна на собственици, които не са съгласни с така предвидените академични територии. Така че, продължава и предстои една доста сериозна битка. Лично за мен пътят е само един – отвоюване на тези територии, обезщетяване на собствениците и постепенното превръщане на Студентски град, посредством тези кампоси, които са предвидени в устройствения план, в една академична територия, с чието стопанисване и разпореждане да се занимават изключително и само висшите учебни заведения. 
Фокус: Предвиждате ли нова наредба за опазването на реда в Район „Студентски”?
Димитър Дилчев: Нова наредба относно опазването на реда в Студентски град много трудно може да бъде създадена. Все пак Студентски град е квартал, както всеки в София и няма как нормативно да се прави наредба конкретно за него, която да не е в сила за останалите квартали в София. Ще ви дам пример с наредбата на Столична община, която регламентираше маса неща за работното време на заведенията, за масите на открито, която беше обжалвана и за съжаление в съда определени части от нея паднаха. Така че, наредба за реда в Студентски град, няма как и не е редно да бъде предприемана от Столична община. Все пак идеята на този план е тази територия да се върне на висшите учебни заведения. Тогава те, по тяхно виждане да я стопанисват, да въвеждат вътрешен ред, правилници за достъп до общежития, за работно време на търговски заведения, които са отдавани под наем от висшите учебни заведения. Всичко това е редно да бъде съгласувано и направено така, както го виждат студентите и вузовете. 
Фокус: Предвиждат ли се ограничителни мерки срещу заведенията, които работят до късно през нощта и колко от тях ще продължат да работят през новата учебна година?
Димитър Дилчев: Заведенията в Студентски град са доста динамични – едни затварят, нови отварят. Що се отнася до работното време - за съжаление към днешна дата режимът е изключително либерален. Те са на така наречения уведомителен режим и няма как общината дори и при желание да им ограничава работното време. Това, обаче, би могло да стане по друг ред и по други начини и се надявам, че с влизането в сила на регулацията и с даването на по-широки възможности на висшите учебни заведения да регулират и стопанисват тази територия, те ще намерят начини да регулират и да ограничат работното време и като цяло броят на търговските обекти в Студентски град.
Фокус: Колко са те в момента, приблизително?
Димитър Дилчев: Динамично е положението, но може би около 20 – 25 са нощните заведения, а търговските обекти са над 700. 
Фокус: Предвиждате ли интензивни проверки?
Димитър Дилчев: Интензивни проверки се извършват непрекъснато в Студентски град и от страна на общината, и от страна на инспекторат, и от страна на НАП, и от страна на митниците. Непрекъснато се извършват такива проверки и преди две-три седмици имаше и затворени заведения в Студентски град. Така че, там проверките продължават непрекъснато. Дори и през летния период, когато там студенти няма. 
Фокус: Във връзка с предприятието „Студентски столове и общежития” - има ли възможност за саниране на общежитията, мисли ли се за кандидатстване по тази програма на регионалното министерство, какви са възможностите там?
Димитър Дилчев: Възможностите, според мен, са доста сериозни и е необходимо, както от страна на „Студентски столове и общежития”, така и от страна на другите учебни заведения, при възможност да се подготвят и да участват в такива проекти. Миналата година имаше такова участие от страна на доста висши учебни заведения и в това отношение и районната администрация, и Столична община оказват пълно съдействие и като оформяне на документи, и като издаване на разрешения за строеж и т.н. Но за съжаление към днешна дата, ние можем да помогнем само с това. Като изключителна държавна собственост инициативата за саниране и за ремонти трябва да идва от страна на самите учебни заведения, но считам, че това е нещо изключително важно. Поетапното саниране на общежитията и оформянето на кампусите и изчистването на собствеността е нещо, което е трябвало да започне преди повече от 15 години. В момента това го работим вече повече от четири години, но става трудно и това, което трябва да е ясно на всички е, че ще е необходим огромен ресурс, за да се отвоюва обратно тази територия. При отчуждителни процедури Столична община понякога е осъждана да плаща по 5-6 хиляди лева на квадратен метър. При такива цени, ако трябва да отвоюваме територията на Студентски град, тя цялата държава трябва да работи 10 години за това. Така че, това е изключително важен и сериозен проблем и наличието вече на такъв регулационен план дава ясни параметри – колко, каква територия и къде трябва да се отчислява, за да се престане с това уплътняване на Студентски град. Тези действия, които сме започнали през февруари 2008 година е трябвало да започнат десетилетия по-рано.
Фокус: Какъв процент от общежитията в Студентски град са санирани?
Димитър Дилчев: През последните години бяха изцяло реновирани и санирани по един-два блока на година и те действително изглеждат по различен начин. Изключително важно е след това стопанисването на тези реновирани общежития – да бъдат запазени възможно най-дълго време във вида, в който са сега. Тук ще отворя една скоба и ще кажа, че Столична община влага изключителни усилия и доста сериозен ресурс за почистването и поддържането на Студентски град и на мен би ми се искало след тези мащабни почиствания, които правихме няколко пъти тази година, Студентски град възможно най-дълго време да остава чист и приветлив. 
Фокус: Какви са инвестициите в детски площадки и спортни съоръжения?
Димитър Дилчев: За последните четири години инвестициите в детски площадки и спортни съоръжения са огромни, както в Студентски град, така и в кварталите „Дървеница”, „Мусегеница”. Трябва да е ясно, че се работи по всяка възможност, която имаме да инвестираме на общински терени в Студентски град. Само преди два месеца и най-големият скейтборд парк беше отворен в Студентски град. Планираме този парк до две-три години да се превърне в едно доста по-различно, по-уютно място със спортни площадки, с детски площадки, с хубави алеи и пейки. Този скейт-парк всъщност е началото на един доста по-сериозен проект за оживяване на парк Студентски.
Десислава АНТОВА 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831298
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565