Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2011 10:39 - Ще се изгуби ли магията на езерото „Близнаците” от Седемте рилски езера?
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 656 Коментари: 1 Гласове:
2



Ето един добър отговор - реплика на поръчковата статия от вчера във вестник Пари "Трудната Витоша", макар че тук става дума за Рилските езера. Кашкавал туристите добре да се замислят върху истините казани тук, а покрай тях и пишман политиците ни.

автор: 
georgihadjiyski категория: Туризъм  
прочетен: 69 коментари: 0 гласове: 

Ще се изгуби ли магията на езерото „Близнаците” от Седемте рилски езера? 
image

image
     От времето преди около 30 години, когато се изкачих за първи път до това магическо място до днес, имах уникалната възможност да наблюдавам настъпващите промени в природната среда вследствие на невидимото въздействие на човека върху нея.

image
По онова време до там се стигаше след продължителен и тежък преход по планински пътеки, виещи се през живописни местности, а рядко срещащите се хора по тях се поздравяваха дори и когато не говореха един и същи език. Днес до там се стига лесно и с новоизградения лифт, а и с високопроходими автомобили, а пъплещите навсякъде многобройни посетители вече не само не се поздравяват, но и не се поглеждат, разминавайки се по оживените трасета... На времето човек можеше да се наведе и да пие вода от всяко езеро, днес, ако се престраши случайно да го направи и преодолее погнусата от мърсотията рискува най-малкото да прихване някое чревно заболяване. Преди остатъчните преспи целогодишен сняг по закътаните сенчести долове около езерата бяха искрящо бели през цялата година, сега са покрити с лепкав сивочерен прах и туристите се питат какво е това... В онези години езерата бяха езера, понастоящем те осъществяват описания процес в учебниците по география на метаморфоза в блата.
image
imageimage
   Едно от тези променящи се езера е „Близнаците”. Когато някой си даде труда да се изкачи до него след продължителен преход, а неизбежно настъпващата телесна умора обсеби до такава степен човешката същност, че присъщото й его сякаш се разтапя в Нищото и поседне на брега му, а погледът се плъзне по искрящата синева на водите, се появява някакво магическо усещане. Може би защото формата на езерото се докосва да някои от вечните, архетипно заложени същности на двоичната човешка природа – душа и тяло, аз и природа, ин и ян, съзнание и нищо, живот и смърт... Красиво е.

image
В крайна сметка протокът между двете части на езерото се смалява ежегодно и неизбежно настъпва времето, когато ще изчезне. Какво да се прави – човешко въздействие, глобално затопляне, затлачване, заблатяване... С други думи – въпроси. Като един, който чух от възрастна дама: „Не мога да разбера какви хора започнаха да идват тук в планината – вече никой никого дори и не поздравява...”



Гласувай:
2



1. georgihadjiyski - Споделянето на информацията
31.08.2011 11:15
Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1828728
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565