Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2011 11:14 - Властите заменят стачкуващите железничари, което е опасно, алармираха синдикатите
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 385 Коментари: 0 Гласове:
1



Масово в страната има случаи на замяна на стачкуващи служители на железниците, което е нарушение на нормативните актове на БДЖ и крие рискове за безопасността на движението. Това съобщиха днес от стачния комитет на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Според техни данни от 123 влака, който е трябвало да тръгнат в цялата страна до 10.30 часа, са спрели 110. От Централна гара София не е потеглила нито една композиция.

Във Варна шест превозни бригади са били подменени с резервни. Целият ръководен и среден апарат от компанията "Железопътна инфраструктура" е бил изпратен в гарите, където хората са обявили, че ще стачкуват. Началниците на гарите са поели функциите на ръководител движение, се казва в съобщението на синдикатите.
 На част от превозните средства на градския транспорт в София могат да се видят надписи в подкрепа на стачката
Влакът "Чайка експрес" от Бургас за София се управлява от началника на влака, въпреки че бригадата кондуктори са обявили, че стачкуват, и не са подали сигнал, че всичко в композицията е наред, както е по закон. На гара Костенец началник-влака на експреса Пловдив - Враца е заявил, че стачкува, но машинистът е потеглил, въпреки че не му е подаден сигнал "готово".

Според синдикатите в Плевен също е приложен локаут, като стачкуващите ръководители движение са заменени с други. В Пловдив също имало случаи на заменени служители.

В цялата страна са изпратени заплашителни писма с обратни разписки до членове на стачните комитети, в които се твърди, че стачката е "незаконна", и има заплахи за дисциплинарно уволнение, пише в съобщението на синдикатите. По този повод в своя официална позиция ръководството на БДЖ заявява, че по никакъв начин не са отправяни заплахи към служителите, които изявяват желание да участват в стачните действия.

От БДЖ потвърждават позицията си, че стачката е незаконна и ръководството ще се възползва от възможността да защити правата си в съответствие с действащото законодателство. По казуса обаче трябва да се произнесе съдът.

По-рано днес изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев обяви, че уволнения няма да има, докато стачката не бъде обявена за незаконна. Той все пак поясни, че се правят списъци на стачкуващите железничари, които няма да получат надниците си за днешния ден, в който не са работили.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829403
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565