Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2011 06:53 - Ненаученият урок Индиго
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 766 Коментари: 1 Гласове:
1



Трагедията предизвика стотици въпроси, останали без отговори
10 години след трагедията контролът над децата е само на хартия   image   image   image Борис Войнарович Роднини и близки почетоха вчера паметта на седемте загинали пред „Индиго” деца преди 10 години. Вътрешният министър Цветан Цветанов и кметът на София Йорданка Фандъкова също поднесоха цветя на паметника. Роднини и приятели почетоха паметта на седемте деца, които точно преди 10 години загинаха премазани в столичната дискотека "Индиго". Пред паметника, издигнат на мястото, дойдоха  вътрешният министър Цветан Цветанов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

На 21 декември 2001 година при влизане на безплатно коледно парти на около 600 младежи и след внезапно отваряне на вратите под напора на тълпата 24 деца бяха смазани. 12 от тях бяха настанени в болница. Други седем починаха.

 

Седем години след трагедията съдът призна четирима души за виновни, но никой не влезе в затвора.

 

"Най-важното е да се стремим да не допускаме подобни инциденти, а когато има - да има и наказателна отговорност, съответстваща на това, което изживяват близките", коментира пред журналисти министър Цветан Цветанов. Той и кметът на София Йорданка Фандъкова поднесоха цветя.

 

Едва ли има човек, който да не помни ужасяващата трагедия в столичната дискотека “Индиго” отпреди десет години. При нелепа блъсканица пред входната врата на заведението тогава загинаха 7 деца, а още близо 20 бяха задушени почти до смърт от свои връстници.

 

В детското меле завинаги останаха Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска.

 

В нощта на трагедията  бях непълнолетна и също се канех да ходя на дискотека с приятели. Все още помня извънредната емисия новини и шокираният поглед на говорителката, която съобщава за трагедията. Помня, че онази нощ майка ми се обади по телефона и аз се прибрах. По-късно приятелите ми разказаха, че в дискотеката дошли полицаи и започнали да проверяват за непълнолетни лица. Проверките прекъснали партито и стотици хлапета се оказали в различни районни управления за справка. На място били извикани и родителите им, които трябвало да ги приберат от участъка. Голяма част от татковците и майките били бесни, че ченгетата ги будят и ги карат да се разхождат посред зима до полицията…

 

Заради нелепата трагедия внезапно сякаш у нас положението щеше да се промени. Беше въведена строга забрана и вечерен час за непълнолетните лица. Започнаха да се мислят всякакви рестрикции срещу разгулния живот на тийнейджърите. След ужасяващите кадри от декемврийската нощ преди десет години се надигнаха най-различни организации и институции.

 

Инцидентът предизвика стотици въпроси, които обаче и до днес остават без отговори. Най-страшното е, че във въздуха увиснаха проблемите, свързани с контрола на малолетните и непълнолетните, продажбата на алкохол и цигари на подрастващите, вечерният час, полицейският контрол, режимът за пропускане на лица в нощните заведения. Всички тези въпроси бяха поставени и в дните след трагедията. Защото е редно, когато се организират забавления за деца, те да бъдат планирани внимателно, да се регулират от полицията и да се спазват стриктно всички разпоредби на законите.

 

Сега, 10 години по-късно сякаш трагедията не е оставила никаква поука в обществото. Ако сега някой реши да провери какво е  положението в дискотеките, които организират партита за деца, едва ли ще усети разликата от преди десет години. Отново в тесните и тъмни помещения е запушено от цигарен дим, а хлапета, които са на прокурорска възраст, се разхождат с роклите на каките си и пият водка с кола като смоци. В тоалетните на бара сигурно някой от тийнейджърите правят секс, а други пробват новите модерни синтетични наркотици. Които са неуловими от закона и които могат да приспят кон.

 

Кой е виновен за това, че урокът “Индиго” остана ненаучен от обществото? Не може винаги с ръка да се сочат институциите, когато говорим за липса на морал и семейни ценности. Защото нито една държава няма достатъчен ресурс да опази своите граждани и техните деца, ако самото общество не желае да спазва наложените правила.   Фактите Трагедията в столичната дискотека “Индиго” се разиграва в последния учебен ден за 2001 година. От следващия ден започвала зимната ваканция и децата били решили да празнуват. В петъчната вечер е било организирано парти в “Индиго” с участието на рапърите Колумбиеца и М’глата. Афиши за събитието били разлепени из цяла София. На тях било записано, че купонът започва в 18,30 часа. В действителност обаче работното време на дискотеката, помещаваща се в бившия стадион “Юнак”, стартирало в 19 часа. Разминаването от 30 минути обаче се оказало фатално.

 

Към 18 ч близо 2000 деца на възраст 10-15 години се нареждат на минусовите температури пред входа на заведението. Хлапетата се струпват пред желязна врата на входа. През нея се стига до стълби с две площадки в тунел с остър завой, който води към дискотеката. Самите стъпала са скосени, а бетонът в тесния проход е покрит с дебел няколко сантиметра лед.

 

5 минути след обявения на афишите старт на участието на рапърите охранителите отварят желязната врата на входа, но не пускат децата в дискотеката. Така първите на опашката хлапета се втурват в тесния тунел и се оказват в капан. Междувременно техните връстници, които все още са пред входа, разбират, че организаторите пускат в бара без вход.

 

Започва блъсканица. Тези, които вече са стигнали до най-долната площадка от 15 кв. м, са повалени от телата на свои връстници, които губят равновесие, падайки по заледените стъпала. Получава се “ефектът на доминото”. Притиснати в стените и пода на тунела за около 5-6 минути, децата се задушават.   Виновни, но без присъди В учебниците освен трагедията в дискотека “Индиго” ще влезе и парадоксалният съдебен процес, който се проведе срещу виновниците за инцидента. Години след ужаса на 21 декември 2001 година пред Темида бяха изправени шестима души. Това са бившият шеф на Комитета за младежта, физическото възпитание и спорта Цвятко Барчовски, ексглавният архитект на София Стоян Янев, управителят на Младежка кооперация “Ялта” Красимир Илиев, шефът на дискотеката Ангел Николов и охранителите Георги Василев и Анри Силаги. Първите двама бяха обвинени за длъжностни престъпления, а останалите - за причиняване на смърт по непредпазливост. Прокуратурата твърдеше, че Барчовски нарушил служебните си задължения, като е дал стадион “Юнак” под наем на “Ялта”, а Янев - като е издал разрешение за монтаж на шапито на стадиона.

 

Делото продължи близо 4 години на първа инстанция, тъй като трудно се намери съдия, който да поеме случая. Първи казусът пое съдия Бисер Троянов. Той си направи отвод, защото не бе съгласен с указания на Върховния касационен съд. След това процесът попадна при Надежда Трифонова, която не успя да му даде ход заради болни адвокати и подсъдими. Когато в края на 2004 г. за пореден път го пренасрочи, тя подчерта, че прокуратурата не е отстранила нарушенията, но поредното връщане ще е равно на отказ от правосъдие. Последен бившият правосъден министър Антон Станков пое парещия съдебен казус. Съдията призна за виновни само Барчовски и Николов. На първия даде 3 месеца условно и 1500 лв. глоба, втория освободи от наказателна отговорност и само го глоби с 3000 лв.

 

На 30 януари 2008 г. Софийският апелативен съд (САС) отмени оправдателните присъди на охранителите Василев и Силаги. Но двамата бяха освободени от наказателна отговорност и глобени с по 800 лв. На 9 юли 2008 г. върховните съдии потвърдиха решението на САС, присъдите влязоха в сила.
НАТАЛИЯ ФИНАШКОВА
     



Гласувай:
1



1. zaw12929 - Поздравления за постинга!
23.12.2011 09:11
КАРТИЧКАТА ПОЛУЧИ И НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ ПРЕПРАТИ СЕГА!
http://store4.data.bg/angelhell/vesela_koleda/vesela_koleda.swf
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832180
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565