Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2012 10:45 - Депутати ще обсъждат три проекта за забрана на добива на шистов газ
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 809 Коментари: 2 Гласове:
0



Парламентарната комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм ще обсъжда днес следобед три проекта, които забраняват проучването, както и добива на шистов газ в България.

Единият от тях е законопроект, който забранява тази дейност, внесен от лидера на БСП Сергей Станишев и депутати от левицата.

Другите два за проекти за решения, внесени от лидера на "Атака" Волен Сидеров, както и от депутатите от РЗС.

В събота
хиляди граждани демонстрираха в 12 града в страната. Природозащитниците са срещу намеренията на американската компания "Шеврон" да търси шистов газ у нас, опасявайки се, че сондажите ще замърсят подземните води в Североизточна България.

"ЗаГАЗихте я!", гласяха много от плакати на демонстрантите. Повече от 1000 души се събраха в София, още толкова – във Варна, в Добрич и Шумен също излязоха много протестиращи. Според инициаторите на протеста в акцията са се включили и българи, живеещи в Лондон, Копенхаген и Париж.

Организаторите цитираха пред събралите се уверенията на председателят на Народното събрание Цецка Цачева, че днес икономическата комисия ще обсъди проект за забрана, а още в сряда втора точка от програмата на депутатите ще е гласуване на Закон за забрана на добива и проучването на шистов газ.

Ангел Славчев от "Гражданска инициатива за забрана на добива на шистов газ" разказа пред събралите се в столицата екоактивисти, че на среща с представители ГЕРБ, включително Цачева, те са ги уверили, че ще подкрепят забраната за шистов газ.

Протести ще има, докато обещаното не стане реалност и не се въведе пълна забрана, увериха протестиращите.

В същото време министърът на икономиката Трайчо Трайков се изказа доста по-предпазливо по темата.

"Когато се говори за такива широкомащабни действия като тотални забрани, шистови контрареволюции и прочие, всъщност трябва да сме много внимателни да не би заедно с мръсната вода да изсипем и бебето и завинаги да обречем България на това да не може да да забогатяваме от собствените си богатства", заяви той пред БНР в неделя.

Според него в парламентарната икономическа комисия трябва да се състои много сериозен дебат какво всъщност може да включва такъв мораториум, "защото ние рискуваме да се озовем в ситуация, в която да сме си забранили да разглеждаме въобще напредъка в тази посока".

Попитан давани ли са разрешения за проучване на шистов газ на територията в страната, Трайков увери, че не са давани разрешения за такива действия, срещу които протестират природозащитниците – чрез използване на опасни техники. "Какво означава проучване за шистов газ, само си помислете. Ами, когато се прави един най-обикновен сондаж и се стигне до хоризонт с шистови скали и се извади ядка, това означава, че сме установили, че там вероятно има шистов газ. Това за вас означава ли проучване?", попита той.
 



Гласувай:
0



1. penchoan - Трябва да се иска още оставката на Т. ...
16.01.2012 11:12
Трябва да се иска още оставката на Т. Трайков и Н. Караджова.
цитирай
2. penchoan - Означава да се изгони от България ...
16.01.2012 11:15
Означава да се изгони от България всеки представител на Шеврон. Трябва да се иска още оставката на Т. Трайков и Н. Караджова.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820003
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565