Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2012 11:11 - Шистов газ - как го регулират и добиват други държави
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 565 Коментари: 0 Гласове:
0



Великобритания

Лондон замрази през 2011 г. сондажите след като през май проучвателни работи предизвикаха слаб трус край Блекпул. Правителството ревизира доклад за инцидента, поръчан от Cuadrilla Resources, компанията, работила на мястото, и скоро се очаква решение. Кандидатите за лиценз за "фракинг" се нуждаят от позитивна екооценка, одобрение от местната и централната власт и от органите по сигурността. Те трябва да разкрият пред здравното министерство съдържанието на използваните течности. Залежи има в Северозападна Англия, но те още не са оценени.

Франция

Заради потенциалните екологични щети "фракинг" бе забранен през 2011г. Отменени бяха няколко раздадени лиценза на големи енергийни компании като Total. Смята се, че страната разполага с около 18 трилиона куб. м. залежи от шистов газ.

САЩ

Регулацията е предимно на щатско ниво. Агенцията за защита на околната среда проучва "фракинг" и въздействието му върху питейната вода. Предварителните изводи се очакват тази година, а първият анализ ще е готов през 2014г. Министерството на околната вода също обновява изискванията си за "фракинг" на публични терени. Той е забранен в няколко щата (последният от тях е Ню Джърси с 1-годишна забрана, мораториум има и в Ню Йорк). Залежите в САЩ се изчисляват на около 86.2 трилиона куб.м.

Други щати са приели регулации за по-внимателно следене на сондажите, докато се изясни ситуацията на федерално ниво. Щати като Тексас, например, изискват да се разкрие съдържанието на използваните химикали.

България и Румъния

Парламентът в София забрани проучването и добива на шистов газ чрез фракинг поради притеснения за околната среда и след протести. Прекратено е разрешителното за проучване, издадено на Chevron за района на Нови Пазар.

В Румъния тази индустрия още е в зародиш и страната няма специфично законодателство и регулации. Действат същите правила като за добив на природен газ по традиционния метод.

Австралия

Ресурсите й се изчисляват на около 46% от тези на САЩ. Има призиви за мораториум в няколко провинции поради масови опасения за последиците от "фракинг" върху водните ресурси. Такъв временно е въведен в Нов Южен Уелс.

Тази индустрия се развива, но е далеч от превръщане в голям доставчик заради високите разходи и трудния достъп до отдалечените райони.  Ще минат 10 години преди добивът на шистов газ да разгърне предполагаемия си огромен потенциал

image
 



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832029
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565