Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 09:43 - Учиш вкъщи, вземаш диплома от Острова
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 829 Коментари: 0 Гласове:
1



100 семейства не пускат децата си в клас Оксфорд и Кеймбридж признават знанията им, България - не   "Батко, стани от компютъра, и аз да поуча", казва 6-годишният Павел. "Защото татко казва, че учим, като си играем", допълва малчуганът. В дома на семейство Порумбачанови учебният ден не започва със звънец и ставане на крака при влизането на учителя. Вместо това - идва мама и подхващате забавна задача по математика, написана на английски. Силистренската фамилия е една от около стоте у нас, които са избрали да обучават децата си у дома, вместо да ги дават на училище. Системата, популярна в САЩ и някои европейски страни, се нарича "хоумскулинг". И засега у нас е все още в пелени.
image
Георги е най-големият хоумскулър
"Още при първото дете със съпругата ми Живка решихме, че не искаме да даваме децата си в Прокрустовото ложе на държавното образование. Защото училището е това - разпъват те или режат от теб, докато се наместиш в системата", разказва Петър Порумбачанов. Синът му Георги, който сега е на 16 години, е най-големият "хоумскулър" у нас - съвсем скоро трябва да вземе гимназиална диплома. Ще я получи обаче от чужбина, защото българската система не признава домашното образование. Не го и санкционира - просто за нея то не съществува. За сметка на това Англия и САЩ дават сертификат за съответната образователна степен след полагане на тестове. Така след около две години Георги ще се окаже с чужда диплома и ако иска да кандидатства у нас, трябва да го направи като чуждестранен студент. Нищо, че е роден в Силистра. Момчето обаче отдавна е избрало да учи история в английски университет. "По света няма проблем да кандидатстваш университет, ако си учил само у дома. Не са нужни оценки от дипломата, вместо това правиш портфолио за постиженията си като "хоумскулър". Признават го и Кеймбридж, и Оксфорд", разказва бащата. Досега той не се е сблъсквал с критики за това, че не е пращал децата си в училище - дори преподаватели са го поздравявали за смелостта.
"Георги ходи само около година в детска градина, когато го наказаха за това, че не си е изял обяда - заключили го в тъмна стая. Отидох там и вдигнах скандал, след което го отписах. Оттогава нито едно от децата ми не е влизало в българската образователна система", разказва Петър. Самият той е историк по образование, работи като супервайзър в голяма верига. Съпругата му е компютърен специалист, изготвя програмни продукти и работи предимно от вкъщи. Така на практика двамата покриват основните образователни области, които детето трябва да усвои. Сега по стъпките на Георги ще тръгнат още трима - Никола, на 8 г., Павел - на 6, и Ралица, която е още едва на шест месеца.
"В домашното образование за разлика от училището няма начало и край. Детето, като се върне от държавното училище, е отегчено, уморено и не му се учи. Ние превръщаме всяка игра или ситуация в повод децата да усвоят още нещо. Дали, като падне, това ще е повод да заговорим за законите на физиката, дали полската работа на село ще стане причина за друг урок", разказва Петър. Георги изчита на ден по 200-300 страници и не вижда в това повод за учудване. Впрочем в семейството книгите са на почит, за разлика от телевизията. "От 15 години нямаме телевизор. За сметка на това в някои от стаите има дори по два компютъра. Предпочитаме сами да селектираме информацията, отколкото да ни се поднася филтрирана", обяснява Петър. Предимството да обучаваш детето у дома е и в това, че можеш отрано да откриеш талантите му в различни области и да подбереш система, която е най-близка до мисленето му. "Георги например има по-скоро абстрактно мислене, мисли в картинки. За него избрахме една образователна система. Никола мисли в цифри, има фотографска памет и запомня прочетеното едно към едно. Много лесно селектира английски думи направо от разговорите ни, скоро имахме гости от САЩ и се учудихме колко бързо обогати речника си", разказва Порумбачанов, който е и председател на българската асоциация за домашно образование. За Никола образователната методика ще бъде по-различна.
Тъй като у нас няма методики за домашна подготовка, семействата, които учат децата си вкъщи, най-често купуват програми на английски
Така и цялото обучение се извършва на този език - неусетно, още от малки. "Химията и физиката ги преподаваме на Георги на английски, математиката - също, защото в техните сборници е по-интересна. Когато купуваме книги по българска история и литература, предпочитаме енциклопедии и "живи" четива - например от очевидци на това време. Ако видим нещо с надпис "Одобрено от МОМН", предпочитаме да го избегнем", смее се Петър. "Целият номер всъщност се състои в това - да научиш детето да обича да учи. След това то го прави само", е философията на семейство Порумбачанови.
Стела Стоянова




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832821
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565