Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2012 09:57 - Великото преселение на студентите
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
1



  image
Мила Мишева   Нашествия от български студенти атакуват топуниверситетите в Европа през последното десетилетие. Успехите им са повод за гордост, защото българският зрелостник успява да надвие ожесточената конкуренция за местата в Харвард и Оксфорд. Тревожно обаче е, че младите емигранти рядко тръгват с цел да се завърнат в родината си.

 

10 000 наши студенти са приети да учат във Великобритания само за миналата година. Като добавим и поне още толкова младежи, разпръснати  във вузовете по другите точки на света, то излиза, че почти половината от зрелостниците се изселват да учат навън.  Затова родните вузове се принудиха да приемат студенти само с молба, за да запълнят учебните си залите си. Ако пък не успеят да се доредят да учат в Софийския или УНСС, мераклиите да имат висше записват дистанционно в частните колежи, които никнат като гъби. И така от години се развива схемата лесен прием – фиктивно следване и диплома на хартия. Така  страната ни се поболя от недостиг на качествени млади кадри, които да могат да отговорят на предизвикателствата на пазара на труда. Наблюдава се обаче и обратната тенденция. Съвестните и будни младежи, които все пак още се срещат, пък се поболяха от условията на пазара на труда, съчетани с недъзите в образователната ни система.

 

Овехтелите методи за обучение, безработицата, нездравословната работна среда и безкрайната финансова несигурност гони младите българи. Междувременно изгодните заеми за следване, модерното образование и широките хоризонти за кариерно развитие примамват нашенци да заминат да учат и живеят зад граница.

 

Това повлича след себе си низ от проблеми – населението застарява, нацията ни се топи. Затова задържането на младите кадри се превръща в едно от най-големите предизвикателства пред страната ни. И ако не успеем да го посрещнем, ни грози опасността да застареем твърде много, преди да успеем да забогатеем. .



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1820112
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565