Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2012 10:41 - Бонусите - малка мръсна тайна на всеки управляващ
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 793 Коментари: 2 Гласове:
3



Дежа вю само добрите служители, а после шумно се възмущават, че някакви хора всеки месец вземали по няколко хиляди лева премии ТАНЯ ПЕТРОВА
image
Наглото държание на управителя на здравната каса Нели Нешева привлече отново вниманието към бонусите, които се раздават в администрацията. Тя беше отстранена, но никой не иска да реши истинския проблем - как да се стимулира само добрата работа.
Много ли са 1000 лв. месечен бонус към заплатата на шефа на НЗОК Нели Нешева? Или тя е твърде скромна на фона на 8000 лв. добавка за шефката на Агенцията по вписванията? Защо изобщо всички се правят на изненадани от тези двойни, тройни и петорни заплати, след като точно същите възмутени политици са създали възможности за злоупотреби от нагли чиновници? И точно те са тези, които не пишат правила, които да гарантират, че добрите служители ще получават повече от мърлячите. Горчивата истина е, че допълнителното стимулиране с публични средства на хора, кичещи се с етикета "държавни служители", в България е зорко охранявана и мръсна тайна. Самата държавна служба е заприличала на бардак, в който калинките се сменят на всеки четири години и място за принципи няма. Частичните публични саморазправи с отделни чиновници, било то супер нагли, няма как да променят това.

Двата последни скандала с плащаните ДМС-та в здравната каса и Агенцията по вписванията са



показателни за тази имитация на чистоплътност



Случаят с Агенцията по вписванията безспорно е по-скандален. Новият министър на правосъдието Диана Ковачева може и да е искрена във възмущението си от рекордните бонуси на почти неизвестната Виолета Николова, но заместниците й няма как да не знаят за тях. Просто защото също са получавали дял от баницата. Проверка на "Сега" по закона за достъп до обществена информация показа, че за първите три месеца на миналата година в правосъдното министерство са раздадени скандални бонуси от приходите от такси на Агенцията по вписванията. Рекордът бе поставен именно от политическия кабинет на тогавашния министър Маргарита Попова - за месец март те бяха взели 140% от средната заплата. Още по-скандалното е, че парите са разпределени като стимул за работата по Търговския регистър на фона на хроничния батак около него, коствал стотици хиляди часове загубено време и нерви на бизнеса. От правосъдното министерство бяха достатъчно нагли да уверят, че през 2009 и 2010 г. такива пари в министерството не били раздавани и чиновниците натрупали икономии в перо заплати от 10,3 млн. лв., които имали право да си разпределят.

Тази информация миналата година не предизвика никаква реакция на институциите, и нищо чудно. Бонусите в Агенцията по вписвания и правосъдното министерство са полагаеми по волята на суверена - Народното събрание. Според закона за Търговския регистър 25% от събираните по закона такси, глоби и санкции постъпват в бюджета на Агенцията по вписвания. 10% от тази сума отиват за ДМС на служители в правосъдното министерство, останалите 90% са за подобряване на материалната база и за бонуси в самата агенция. В агенцията постъпват 25% отчисления от такси и глоби и по втори закон - за кадастъра и имотния регистър, които също се харчат за бонуси и материална база. С цената на постоянно увеличаващи се такси равносметката за 2010 г. е сочна - приходи от такси - 61 милиона, отчисления към бюджета на агенцията по правилата на математиката - около 15 млн. При такъв бюджет е лесно да уверяваш, че не си профукал всичко и има реализирани "икономии".

Схемата в Агенцията по вписвания е показателна и за друго криворазбрано правило. Бонусите и на Виолета Николова, и на останалите служители на агенцията (по 500-600 лв. месечно над заплатата) всъщност



нямат нищо с идеята за стимулиране за добре свършена работа.



Това са чисто и просто втори заплати - получават се всеки месец, независимо каква работа е свършена. Вероятно чиновниците са убедени, че имат морално право да получават подобно стимулиране, тъй като все се оплакват от недооценяване на труда им. Но възнагражденията в администрацията се решават от правителството. То е решило, че те трябва да са на това ниво. Нещо повече - това правителство се оглавява от човек, който твърди, че никой не трябва да получава повече от него. Чудно ли е тогава, че бонусите не са изключение, а масова практика.

Сходен е случаят и с бонусите в НЗОК. Те също имат характер на заплата вместо на реално стимулиране и наглото изказване на Нели Нешева, че тя заслужава тези пари, защото цени труда си, е доказателство за това. И НЗОК изтъква, че премиите са полагаеми по закон (текстът в закона за здравното осигуряване фигурира от 2002 г. ), и оттам се хвалят с икономии - бонуси за 2010-а нямало, а от позволения максимум от 25% от събраните глоби и санкции за 2011-а били раздадени само 17%. Касата обаче се опитва да е по-принципна - пусна таблица с бонусите за всяка една длъжност (от която се вижда, че заместничката на Нешева Марияна Василева е взимала повече от нея, пък никой не й иска оставката ) и публикува методика, на базата на която се раздават те. В тази връзка Агенцията по вписванията и правосъдното министерство са доста назад. В закона се изисква изрично бонусите да се раздават на базата на специална наредба. Такава на сайта на правосъдието не е публикувана, а в доклада на агенцията за 2010 г. по адрес на допълнителното стимулиране пише: "Усвояването на тези средства до този момент не е регламентирано и за сумите от отчисленията не се правят корекции по бюджетната сметка на Агенция по вписванията."

Нещо повече - повечето ведомства категорично отказват да оповестят какви бонуси на кого за какво са раздали. Това било лична информация?! Как тогава обществото



да е убедено, че сумите са заслужени?



При тези обстоятелства публичното обезглавяване на двете структури е неизбежно, за да се удовлетвори общественото недоволство, но съвсем не изчерпва темата. Право да дават бонуси от приходи от такси и глоби по закон имат още куп институции - НАП, държавната комисия за енергийно и водно регулиране, комисията по хазарта, КЗК, комисията за финансов надзор, ДНСК и др. Можем само да гадаем какви бонуси се раздават по тези богати откъм такси и глоби институции. Непрозрачни бонуси раздават и министерствата от икономии, и общините, и държавните фирми - под форма на тантиеми за добри резултати. Какво и как се раздава там - един господ знае.

В интерес на истината финансовият министър Симеон Дянков направи опит да ограничи част от тези практики. Той предложи да бъдат променени всички закони, които позволяват заделяне на приходи от такси и глоби за материално стимулиране с аргумента, че това води до вдигане на таксите и рекет под формата на контрол от страна на институциите. Предложенията му отлежават вече втори месец в парламента и още не са гледани в нито една от ресорните комисии, а промяната следваше да е факт от януари 2012. Така че в това отношение Дянков е бламиран от ГЕРБ. Което е очевидно доказателство, че управляващите нямат воля да прекратят скандалната практика. Много по-лесно е периодично да се извършват жертвоприношения заради общественото мнение.



Гласувай:
3



1. landing - Абсолютно си права!!!
22.02.2012 12:24
Рекет и безхаберие, като това са слаби думи, но ми се изчерпа речника! Държавните институции са като паразитни образувания. Само да допълня: Комисията за защита на потребителите- За какво служи тя? За защита на потребителите, предвид името й, нали? Само че на мен ми направиха акт, не защото не съм уважила рекламация на клиент, уважена е, а защото не съм вписала действието си в тетрадка за рекламации! Чудех се дълго време къде е логиката на този акт, клиента в случая няма нужда от защита? Но тези дни започна да ми просветва, явно бонусите са по важни от създаването на сигурност и доверие у такива като мен. Отчаяна съм от буквализма и тъпоглавието на чиновниците към бизнеса. Не могат да проумеят, че те са там, за да подпомагат и улесняват нас- тези, които плащаме данъци и за разлика от тях работим волски и се борим сами. Е нека в борбата с кризата да не се борим и срещу тях- държавните чиновници! Действат като башибозук, отврат!!!!!
цитирай
2. divna8 - Нищо ново под слънцето. . . на Бъл...
22.02.2012 13:55
Нищо ново под слънцето... на България!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829408
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565