Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2012 10:37 - Касата субсидирала здравното министерство с 340 млн. лв.
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 493 Коментари: 0 Гласове:
0



 
image
 
Ситуацията в здравеопазването ми прилича на това да се гаси пожар с бензин. Това каза Деница Сачева – председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване по БНР.
"Работата на Министерството на здравеопазването е непрозрачна. Освен петте милиона лв. бонуси, раздадени от здравния министър неясно как и защо, има още едни 340 млн. лв., с които НЗОК субсидира министерството през 2011 г. Отчет за тези пари ние не сме видели. За тази година в бюджета на НЗОК има планирани 100 млн. лв., с които Касата отново да субсидира министерството. В разпределянето на тези големи пари прозира лобизъм – има ли го или го няма. Учудващо би било Нели Нешева да си отиде, защото е взела 12 хил. лв. бонус, а здравният министър, който не може да обясни как е раздал 5 млн. лв. и за какво е похарчил 340 млн. лв. от Здравната каса, да остане и да продължи да се занимава с управлението на системата", коментира Сачева.

Вече се извиних за моите думи и ако съм подразнила някого, то още един път се извинявам, заяви управителят на НЗОК в оставка д-р Нели Нешева по бТВ. Това не са бонуси, а е напълно законен начин за разпределяне на средствата. Не се утвърждава методиката от контролния съвет. Касата не е със статут на държавно дружество. Средствата са разпределяни, като е спазен законът, каза Нешева.
И като говорим за законност – все още никой не знае как са разпределени 340 млн. лева, трансферирани от касата към Министерството на здравеопазването. Между мен и бившия зам. министър на здравеопазването Гергана Павлова не е имало конфликт. Гергана Павлова е председател на надзорния съвет на касата и се разгледаха прогнозните бюджети. В понеделник беше направен график и говорихме, че ще се спазят правилата от предната година, каза Нешева. Тя не отговори дали има някакъв натиск за цените на лекарствата, но каза, че я притеснява фактът, че Гергана Павлова, която е председател на надзорния съвет е освободена, тя е в оставка, а трябва да се разпределят средствата.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830873
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565