Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2012 10:33 - Първи сме по здравна неграмотност в ЕС
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1776 Коментари: 3 Гласове:
0



Европейско проучване показа: Първи сме по здравна неграмотност в ЕС  
Българите са най-слабо грамотни по отношение на здравето си спрямо останалите граждани на Европейския съюз. Над 60% от тях не са напълно наясно нито как се пият лекарствата, нито кога да ходят на профилактични прегледи, още по-малко каква здравословна диета да спазват съобразно своите заболявания. Това показват данните от „Европейско изследване на здравната грамотност на гражданите, започнало на 1 януари 2009 г. и продължило 32 месеца сред осем европейски държави, включително и нашата страна. То е осъществено по инициатива на Европейската комисия.

 

Над 60% от българите имат ограничена здравна грамотност. Това означава, че те

 

не знаЯт нито как да търсят, нито къде да намират

 

здравна информация, а когато им я предоставят, не я разбират. Това обясни проф. Елена Шипковенска, ръководител на катедрата по превантивна медицина към Факултета по обществено здраве в Медицинския университет, която също е участвала в изследването.

 

В проучването са  участвали  1002 българи над 15-годишна възраст.

 

Най-ниска степен на здравна грамотност е установена в България и Испания. На първо място пък са Холандия, Ирландия и Полша.

 

51 на сто от анкетираните се затрудняват при разбирането на здравна информация, публикувана в медиите.

 

Най-трудно намират и разбират такава информация хората над 55-годишна възраст, безработните и тези с нисък социален статус и нисък образователен ценз. Те се затрудняват да разчитат листовките на медикаментите с упътване за употребата им и не могат да обяснят на лекаря какво точно и къде ги боли.

 

81 на сто твърдят, че разбират какво им говори лекарят, но се оказва, че

 

всеки трети не знае към какъв специалист да се обърне

 

за помощ при спешен случай.

 

Неразбирането на съветите на медицинските лица също е основен проблем и пациентът у нас често не е наясно как точно ще протече лечението му и какви процедури му предстоят.

 

Данните за профилактиката на болестите пък се оказват разнопосочни и още по-трудни за разбиране.

 

За България проучването сочи, че най-образованите лица живеят в големите градове на страната, като високият социален статус и образование кореспондират с висока здравна грамотност при 71 на сто от хората.

 

Ниската грамотност води до влошено здравно състояние на населението, до увеличаване на риска от пациентски и лекарски грешки, до увеличаване на хоспитализациите и до нарастване на публичните и личните разходи за здравеопазване.



Гласувай:
0



1. elahikari - Ако има виновни, съд !
22.02.2012 10:35
Здравният октопод „Софарма” е монополизирал пазара на медикаменти у нас, погазвайки два закона – за конкуренцията и за лекарствата в хуманната медицина. Вчера бе уволнена зам.-министър Гергана Павлова, освободена бе и директорката на НЗОК Нели Нешева.

Публикуваме мнения по темата от интернет форумите. Редакцията на „Монитор” не носи отговорност за изказаните мнения. Използван е форумът на bnews.

Манолова.

Отвратително легално изнудвачество от висока класа! Този тумор мутираше пред очите ни с години и вече взе катастрофални размери не само за здравето на народа, но и цялата здравна система. Да го отрежат и изгорят!

blagoroden_elen.

Герганчето Павлова какво се е умълчала тя! Защо не отговаря на въпросите на нито една медия! Защото добре подкупените от кръстника й Донев медии не й ги задават, за това!! Тя да си заминава незабавно !

Боби.-

"В здравните среди много добре се знаят кои са хората на Огнян Донев и Софарма и управляващите могат да се предпазят от назначаването на свързани с фирмата лица."

маФИЯ .

Хората на Донев и Софарма узурпираха всичко в тази държава.

Кой? -

В крайна сметка Донев си призна за дъмпинга - сега какво следва?

Hristo_Ganchev.-

Донев е най-големия престъпник в тая държава!!

камен -

Тези хора - и Тони Фармата, и наглецът Донев, и Павлова са си направо за разстрел!

Донев, наглец!!! Бърз съд и затвор!

Ильо.-

той не познавал бившата си служителка, яде и пие на пищен банкет, а болниците са пред фалит.

анонимен -

Незабавно да се самосезира прокуратурата и да се заведе дело! Ако има виновни, съд и аут! Не може да се краде от последните левчета на пенсионери, болни и хора изправени пред стената! Донев - Павлов - Софиянски! Доказани крадци! Време беше да се направи нещо и май този път ще бъде завършено докрай! СЪД!!!

Вода

Как да повярваш на човек, който казва, че за него 5 милиона не са пари?

цитирай
2. elahikari - ---
22.02.2012 10:35
Даниела -

Толкова много хора са страдали от монопола на Софарма. Кога ще се вземат мерки? Какво чакаме, да фалират болниците ли? :(

idiot_ -

Вие как си представяте да има подчинен служител, който се е издигнал до този висок пост ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР и да твърдите, че не го познавате, докато не е станал такъв!?! Ахахаха това е абсурдно и смешно и всички знаем, че е пълна долна и гнусна лъжа!!

Жака

Време беше, но това не ни стига! Време е и Донев да бъде скастрен за всичко! Стига с тези обири на болните хора!

Д-Р МЕЧЕв

Какво значи да я изгони .Да й се проверят банковите сметки и имуществото на нея и роднините й. Докога разни бандити с бели якички ще ограбват народа безнаказано.

костадин -

Гергана Павлова ,мръсна й беше работата ,точно като на Огнян Донев.

павликени -

ха сега, да видим червените мушмороци и сините им колеги що не се изказват по въпроса, а???? Айде бе, демагози, къде ви е мнението по въпроса???! А-а-а-а, сигурно още не ви е спуснато какво да плямпате из форумите, а, Станишка , Гоце , костовчетата - трудно ще намерят как да се организират сега срещу правилните действия на премиера....

Tiago

Много добре е направил премиерът. Надявам се да не спре до тук и да махне и останалите хора, които са замесени в този скандал и имат вина.

аз.

Браво БОЙКО, ние сме с теб!!!!!!!!!!!

Hristo_Ganchev

А така, най-накрая някаква справедливост да възтържествува!! Тази придворна на Донев беше посегнала на много места да управлява държавните пари за здравеопазване, ама няма да й се получи!!
цитирай
3. анонимен - И вие ли започнахте с плюенето по ...
22.02.2012 10:49
И вие ли започнахте с плюенето по българите?!
Не знаели към кого да се обърнат и не разбирали!
Омръзна ми от тези социални извадки,никога не се знае кого са интервюирали.
Ако са бабички и цигани естественно........
Не пишете глупости ,ако нямата какво да правите!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1833351
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565