Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2012 00:51 - Да спасим Гората - да спасим Държавата
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 541 Коментари: 0 Гласове:
3



  На националния празник 3 март се събираме, за да защитим не просто националното богатство - нашите гори, а и правото си да живеем в държава, в която законите обслужват обществения интерес, а институциите ги спазват.

След уточнение със Столична община - протестът ще се проведе на 3 март от 14.00 часа на НДК.

Предстои второ четене на поправките в Закона за горите. Да припомним, че ако се приемат поправките:
• ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят на тях писти и просеки за лифтове
• ще се правят на практика голи сечи, които иначе са забранени от закона, и предполагат свлачища и наводнения
• най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които са само 5% от територията на страната.
• ще имаме поредно доказателство, че държавата не обслужва обществените интереси, а частните икономически интереси на едни и същи бизнесмени.

Във времена, в които се намаляват здравните пътеки за онкологични заболявания, увеличава се пенсионната възраст заради липса за средства, намаляват се учебни практики и се съкращават научни институти, цялата държава работи за едни и същи инвеститори в ски зоните:

- Държавата приема поправки в редица закони, за да се строят писти лесно, без да да се изключват от горския фонд, което означава, че няма да се плаща такса за това. Поправките очевидно са диктувани от офшорната компания „Витоша ски”, чийто директор е и член на управителния съвет на „Юлен” АД - фирмата концесионер на ски зона Банско;

- Държавата финансира с близо 5 млн. лв. само тази година ски състезания в доказано незаконния курорт Банско, където самото Министерство на околната среда обяви, че се използва с 40 % по-голяма площ от разрешеното;

- Държавата подпомага Българска федерация по ски, чийто председател и главен акционер на Първа инвестионна банка (бнката, кредитор на ски зона Банско) Цеко Минев беше глобен наскоро с 10 000 лв заради законови нарушения за стотици хиляди лева в процедурите за обществени поръчки, чрез които е облагодетелствал свързани с него фирми - същите „Витоша ски” през "Балкан холидейз сървисис", управлявана от съпругата му Радка Минева;

- Държавата планира да изреже 12% от територията на световното природно наследство на ЮНЕСКО в сърцето на Национален парк Пирин само и само да разреши разширяването на ски зона Банско и строителството на нови ски зони над Добринище и в м. Кулиното над Разлог

- Държавата си позволява с лека ръка да премахва неудобните за системата служители. Чрез предварително решен конкурс беше отстранен досегашният директор на Природен парк Витоша, защото години наред той защитава опазването на парка като не допуска неговото застрояване и следи изпълнението на плана за управление.

- Държавата си позволява да води медийни кампании с държавни средства срещу неугодните й служители и природозащитни организации. Това става посредством медии на ДПС, които служат на ГЕРБ чрез Корпоративна търговска банка, в която се държат голяма част от държавния бюджет. Вчера бяха обявени резултатите за журналистика на Асоциация на европейските журналисти – България, според които на първо място в категорията псевдожурналистика, “Материали, обслужващи властта и/ или определени бизнес интереси” се нарежда Анелия Иванчева с нейния материал “Зелен октопод точи 10 млн. лв. с рекет“, публикуван на сайта vsekiden.bg. “Във въпросния текст се отправят тежки, но недоказани по никакъв начин обвинения. За жалост, реалността в България е такава, че засегнатите от негативни медийни кампании лица трудно могат да изчистят името си и да бъдат подходящо овъзмездени”.

Всичко това е повече от атака срещу Витоша, Пирин, горите и природата на България. Това е демонстративен удар по държавността.

Удар по всички свестни хора в държавната администрация, които принципно и професионално си гледат работата. Удар по всички нас, гражданите, които искаме отговорно и европейско управление на държавата. Удар по демокрацията, правовата държава и свободния пазар.

Нека покажем, че не сме съгласни!




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830106
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565