Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2012 08:05 - Франсоа Оланд: Франция ще предоговори фискалния пакт, ако стана президент
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 488 Коментари: 0 Гласове:
0



Кандидатът на френските социалисти за президентските избори на 22 април и 6 май Франсоа Оланд заяви в интервю за германското списание "Шпигел", че ако победи, ще се опита да предоговори европейския пакт за фискална дисциплина, предложен и прокаран от президента Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел.

Освен това Париж може да предложи емитирането на общи за еврозоната облигации, но не за държавен дълг, а за финансиране на конкретни проекти.

Пактът трябва да съдържа не само ограничителни мерки, но и такива за стимулиране на растежа, обясни Оланд. "Едва ли някой - с изключение на шепа хора в Германия - вярва, че можем да намалим дефицита си без растеж на икономиката."

Социалистът се обяви и против това Съдът на Европейския съюз в Люксембург да има върховенство над фискалния суверенитет на страните, както определя подписаният неотдавна от 25 държави пакт.

"Сега всеки знае моята позиция по фискалния пакт и ще трябва да се съобразява с нея след изборите. Ако стана президент, Франция ще поеме по друг път - различен от този на Никола Саркози - както във вътрешната, така и във външната и европейската политика", добави Оланд.

Според социологическите проучвания той има малка, но трайна преднина от месеци насам и има вероятност да победи сегашния държавен глава на балотажа.

Оланд казва, че не се е почувствал пренебрегнат от неофициалния отказ на германския канцлер да се срещне с него преди изборите във Франция. "Разбирам, че тя подкрепя Саркози. В края на краищата, те членуват в едно и също семейство на консервативни партии", коментира той. По думите му не е много сигурно, че Саркози има някаква полза от подкрепата на Меркел, защото не зависи от чуждестранни лидери какъв ще е изборът на французите. Освен това като отказаха да се срещнат с мен, някои европейски лидери без да искат ми направиха услуга, казва социалистът.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819853
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565