Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2012 05:17 - Образованието не свива, а разширява разликата между бедни и богати
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
0



До съвсем скоро се смяташе, че образованието помага за преодоляване на социалното неравенство в обществото. В САЩ именно чрез образованието се даваше шанс на децата от по-бедни семейства да се реализират по-успешно в професионален план и така да направят по-добър живота си като възрастни, пише "Ню Йорк Таймс".

Публикувано наскоро проучване обаче показва, че разликата във възможностите за реализация между образованите бедни и богати деца се увеличава - тенденция, която застрашава ролята на образованието да дава равен старт. Всеизвестен факт е, че децата от по-заможни семейства ходят в по-добри училища. Все още обаче разминаването в доходите и отражението му върху реализацията на студентите стои далеч от фокуса на внимание на политиците.

От дохода зависи

От публикуван наскоро докад в САЩ се вижда, че разликата в постиженията между чернокожите и белите студенти е намаляла значително през последното десетилетие. В същото време ножицата между постиженията на по-бедните и по-богатите студенти се е разтворила чувствително.

"Ние вече не сме онова общество от 50-те и 60-те години, в което конкуренцията беше много по-важен фактор от дохода на семейството. В днешно време се оказва, че семейния бюджет е ключов за успеха в образованието и кариерата", коментира социологът от Станфордският университет Шон Риердън, който е и автор на доклада за увеличаващата се разлика между бедните и богатите студенти.

От проучването става ясно, че от 60-те години досега разликата при тестовете, попълнени от бедни и богати студенти, е нарастнала с 40% и вече е двойно по-голяма от разликата в резултатите на тестовете, попълвани от чернокожите и белите студенти. Друго проучване на Университета в Мичиган показва, че разликата в средния успех на богатите и бедните деца при дипломиране в колежа - най-важният фактор за успех в кариерата - се е увеличила с близо 50% от края на 80-те години досега.

Обществени промени

Тези промени са резултат от социалните и икономически процеси в обществото, които текат през послените няколко десетилетия. Данните от тези проучвания са до 2007 г. и 2008 г. и те на практика не отразяват ефекта от връхлетялата ни финансова криза и последвалата я рецесия. Според изследователите кризата допълнително е задълбочила тези дисбаланси в американското общество. Има дори голяма вероятност с намаляването на доходите на американците, тази дупка между образованите по-богати и по-бедни студенти да се е увеличила.

Причините

Една от причините за увеличаващата се разлика между постиженията на по-бедните и по-богатите е, че заможните родители инвестират повече време и пари в децата си (през уикендите те ходят на различни спортове, балет, уроци по музика и т.н.), докато семействата с по-ограничен бюджет не разполагат с такива средства и време. Връзката между неравенството в доходите на родителите и социалната мобилност на техните деца беше един от основните фокуси в кампанията на президента Барак Обама, както и на част от кандидатите на Републиканската партия.
 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830979
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565