Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2012 05:27 - Световната банка препоръчва сливане на университети
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 1118 Коментари: 2 Гласове:
1



Експерти от Световната банка представиха в понеделник доклад за реформата във висшето образование в България, който поставя на първо място сливането на университети.

"България се характеризира с голям брой малки, тясно специализирани държавни висши училища", се посочва в доклада, а препоръката към правителството е да разгледа възможността за сливане на някои от тях в по-големи центрове.

Пример за подобна консолидация би било сливането на Техническия университет в София с по-малките по химически технологии и металургия, по горско стопанство, минно дело и геология. Специалистите подчертават, че за да е успешен такъв процес, са необходими добри мениджъри.

От Световната банка препоръчват и увеличаване на бюджетното финансиране за висшето образование до 1 процент от БВП в средносрочен план.

"Към основното финансиране правителството може да насърчи и дългосрочните реформи чрез сключване на договори с университетите за по три-четири години за добри постижения", се казва в доклада, повечето от идеите в който вече бяха лансирани преди месеци от просветния министър Сергей Игнатов.

Очаква се тези предложения да станат част от новия закон за висшето образование, който министерството изработва в момента.




Гласувай:
1



1. elahikari - fred:
20.03.2012 05:28
Проблемът не е в инженерните ВУЗ накъдето се е насочила Световната банка.
Броят на университетите е много но това е защото последните години се откриха многобройни измислени "университети" с още по измислени специалности в тях като европеистика, мениджмънт и подобни. Които безпроблемно записваха и дипломираха всеки който си плати таксите /и нещо под масата/. И народа масово се записваше там а не в инженерните ВУЗ където е трудно и се учи много, където с разтягане на локуми не може да се мине а трябват формули и точни сметки.
Наплива към тези университети е защото целта е да се получи диплома и заеме някоя синекурна длъжност където да се премятат папки а не да се върши работа. Мнозинството от тях са кухи структури които разчитат на гостуващи лектори които претупват набързо материала и бързат към следващият "университет". Прочути са с корупцията си лидер в което е ЮЗУ но тъкмо в тях политическият ни "елит" набързо получи дипломите си. Ясно защо, бързо и лесно е не е като да следваш в инженерен ВУЗ.
Вместо да обърне внимание на такива измислени университети и специалности Световната банка се насочва към инженерните ВУЗ в София и предлага сливането им в политехника. Нали целта е да се намали броят на университетите, защо не закриете тези новоизлюпените а посягате на инженерните ВУЗ доказали се с десетилетия? Те са само 3-4 на брой, какво ще получите като намаление след като ще останалите десетки "университети"? Техните кадри изградиха промишлеността ни и хиляди от тях работят по цял свят.

цитирай
2. elahikari - fred:
20.03.2012 05:42
Специализирането на инженерните ВУЗ било недостатък. Първо, не са толкова специализирани защото това са цели отрасли. Второ, инженерното образование иска много точни и конкретни знания с общи приказки, стратегии и концепции не става. Един болт дори да се направи пак се смята и проверява защото от този болт може да зависи човешки живот. И при инженерите винаги се знае конкретно кой е отговорният, не е като при "експертите" от Световната банка и въобще всички видове банки. Именно техните хора предизвикаха тази световна криза а не инженерите. Така че първо да си оправят бакиите и тогава да си пъхат носа в инженерното образование.

Тази политехника ще е само едно излишно управленско ниво между сегашните университети и министерството на просветата. Ефект от това не виждам освен ако целта не е под маската на "усъвършенстване" тихо да се закрият специалности и дори инженерни ВУЗ. Ами закривайте, явно целта е да бъдем източник на суровини и евтини нискоквалифицирани кадри. Гарантирано ефекта ще е съсипване на нещо доказало се с десетилетия.

Ако искаме да имаме икономика трябва да има производство а то иска инженери. Само с премятане на папки и стратегии не става господа от Световната банка, трябва и да се произвежда. Вие просто лежите на гърба на тези които произвеждат. Търпят ви но не прекалявайте с нахалството си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1828702
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565