Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2012 10:01 - Светът очаква решението на Дилма Русеф за пълно вето върху закона за горите в Бразилия
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 823 Коментари: 2 Гласове:
2



Опасни промени в българския закон за горите също минават на второ четене в парламента

Три водещи световни организации се обърнаха към своите 22 милиона поддръжници да призовават президента на Бразилия Дилма Русеф за вето върху закона за горите, който беше приет от парламента на страната на 25 април.

Това са международната природозащитна организация WWF, Грийнпийс и Авааз, които се обединиха около становището, че промените в бразилския закон ще заличат неотдавнашните успехи по отношение на намаляването на загубата на гори и ще компрометират усилията за намаляване на корупционните схеми в тази посока в Амазония.

Досега над 1,5 млн. души подписаха петицията, стартирана от Авааз, която призовава бразилския президент Дилма Русеф да наложи вето на закона. Очаква се техният брой да нарасне значително през следващите дни с увеличването на обществения интерес към темата. По същото време стотици хиляди поддръжници на WWF и Грийнпийс отправиха призив към Дилма Русеф, използвайки най-големите социални мрежи Туитър и Фейсбук.
Паралелно с това, поддръжници на трите организации ще призоват към президентско вето чрез посолствата на Бразилия в целия свят.
До момента президентът Дилма Русеф не е направила официално изявление по темата. Откакто законът беше приет миналия месец липсват и индикации, които да подсказват какво ще бъде нейното решение. Единствено пълно вето върху закона ще спаси бразилските гори и световния климат. До 25 май Дилма Русеф или трябва да наложи вето върху целия закон или част от него, или той ще влезе в сила.
“През последното десетилетие Бразилия постигна изключителни успехи срещу унищожаването на горите в Амазония. Ние сме наясно, че в момента президентът Дилма Русеф се намира под огромен натиск от онези, които не биха се поколебали да унищожат горите в името на бързата печалба. Ние обаче я призоваваме да остане твърда по отношение на позицията за опазването на горите, които са жизненоважни за всички бразилци и за света”, коментира Джим Лийп, генерален директор на WWF.
Според изчисления на Бразилския институт за приложни икономически изследвания (IPEA), прилагането на новия закон ще доведе до загубата на 76,5 млн. хектара гори, което се равнява на 28 млрд. тона допълнителен CO2 в атмосферата. Това ще направи достигането на целта за намаляване на въглеродните емисии на Бразилия невъзможно.
“Хиляди хора от целия свят призовават Дилма Русеф да спаси Амазония, като се обаждат и пишат до посолствата на страната в целия свят. Близо 80% от бразилците са против катастрофалния закон. Сега президентът Русеф е изправена пред избор: да подпише смъртната присъда на Амазония, или да защити бразилските гори, които са белите дробове на нашата планета и да се превърне в герой,” каза Рикън Пател, изпълнителен директор на Авааз.
“Президентът Дилма Русеф се намира в решаващ момент на своя президентски мандат. Изборът е ясен: тя може да пренебрегне волята на своя народ и да отвори път за унищожаването на бразилските гори, или да наложи вето и да подкрепи изготвянето на нов нормативен акт. Ние я призоваваме да постъпи като истински лидер, който осъзнава, че властта и отговорността вървят ръка за ръка”, коментира Куми Найду, международен изпълнителен директор на Грийнпийс.
Сред основните пунктове, по които е критикуван законът, е амнистията на извършена в миналото незаконна сеч, която не само ще остави ненаказани престъпления срещу околната среда, но и ще „спести” глоби в размер на 4,8 млрд. долара.
Можете да подпишете петицията тук: http://www.avaaz.org/en/veto_dilma_global/?wwf

Проблем със закона за горите и в България
Междувременно българският парламент продължава с гласуването на второ четене на промените в Закона за горите, които подаряват българските гори на определени бизнесмени, защото:
- Ще се предоставя държавна гора за частни строежи, което беше целта и на заменките на гори при Тройната коалиция
- Предлага се това да става без конкурс, т.е. на нереални и непазарни цени и с подбрани по корупционен начин частни инвеститори
- Позволява дозастрояване на най-ценните български гори по планините, включително в природните паркове, след като заменките позволиха приватизирането и застрояването на Черноморието
- Позволява се доизсичането на всички частни гори под 20 декара без горскостопански проект и екологична оценка.
На 16 май 2012 г., сряда, коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" организира протестно шествие срещу промените в Закона за горите. Участниците ще се съберат на пл. Света Неделя от 18,30 ч. и ще тръгнат към парламента.




Гласувай:
2



1. elahikari - Шествие 'Не грабете единствения ресурс на България!'
16.05.2012 10:03
На 16 май от 18,30 се събираме на площад Света Неделя, за да стигнем отново до Народното събрание! Обявяваме го още отсега и излизаме, без да чакаме решението на депутатите! Ще направим шествие, независимо от резултата от второто четене на промените в Закона за горите!

Тръгваме от площада пред църквата Света неделя по маршрут бул. Витоша, бул. Дондуков (покрай Президентството), бул. Цар Освободител, за да стигнем до Народното събрание. И ако депутатите гласуват тези лобистки промени, ще усетят гнева ни! А ако ги отхвърлят - ще се съберем, за да празнуваме и да се поздравим за нашата победа! Която извоювахме след месеци неуморни протести!

Елате с нас, защото вие сте нашата сила и ако ви пука, че:
- Промените в Закона за горите предвиждат за гората да бъде всичко - писта, лифт, стадион, футболно и голф-игрище, сграда за културни и религиозни нужди, мини ВЕЦ-ове и др., освен едно - ИСТИНСКА ГОРА! Такава, каквато я обичаме и сме решени да я пазим!
- Ще бъде отворена кутията на Пандора, която ще върне гражданските борби за спасяването от застрояване на Черноморието, Пирин, Рила, Витоша, дори Странджа отначало, защото те ОТНОВО ЩЕ БЪДАТ ЗАСТРАШЕНИ!
- Отново ще бъдат разрешени и сечите на малки частни горски имоти – до 20 декара, което ще доведе до ИЗСИЧАНЕ до голо на почти всички частни гори. Както вече се случи преди години, когато този текст беше в сила!
- Застрояването ще става бързо и евтино, тъй като инвеститорите ще могат да спестят от таксите и процедурите за изключване от горски фонд. Такси, които до момента се използваха за т.нар. "компенсаторно залесяване". С други думи - ще ни изсекат горите без да е нужна компенсация, защо гората ще продължава да се води ГОРА „НА ХАРТИЯ”.
ЩЕ ПОЗВОЛИМ ЛИ ТОВА?

Битката на бизнеса с природата започва да прилича на ВОЙНА! Ние не я започнахме, но ще я спечелим! Ако вие сте с нас! С нас ли сте?

цитирай
2. pevetsa - 1,770,518
16.05.2012 10:07
Готово, дано успее Дилма!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832752
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565