Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2012 16:51 - Парламентът уважи ветото върху закона за горите, ГЕРБ – лидера си
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 528 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Фотограф: Красимир Юскеселиев

С 5 гласа "за" Закона за горите, 38 "против" и 84 "въздържал се" днес депутатите приеха ветото на президента Росен Плевнелиев върху закона. ГЕРБ, с чиито гласове точно преди 2 седмици (на рождения ден на премиера Бойко Борисов) законът бе приет, днес уважиха ветото с "въздържал се". В залата присъства и земеделският министър Мирослав Найденов, специално изпратен от министър – председателя със заръка да инструктира депутатите от управляващата партия да приемат ветото "изрично, декларативно, без компромис". От 82 депутати на ГЕРБ в залата 81 гласуваха "въздържал се" и само един – в подкрепа на закона.

Депутатите на "Коалиция за България", "Синята коалиция", ДПС и "Атака" бяха против. Освен единствения член на ГЕРБ, гласувал "за", законът беше подкрепен и от независимите депутати, избрани от РЗС.

Дискусията преди гласуването отново се съсредоточи върху най-оспорвания текст в закона - поправката "Витоша ски", облекчаваща ски строителството. Текстът бе поискан еднолично от фирма "Витоша ски" в края на миналата година и предвижаше ски писти, лифтове и влекове да се строят в горския фонд без промяна на предназначението на терените и съответните такси, с отстъпено право на строеж. Това бе текстът, заради който хиляди граждани излязоха на протести в София, довели до задния ход на премиера по законопроекта и президентското вето.

Да питаме местните хора?

Поправката за пореден път бе защитена от председателя на парламентарната комисия по регионална политика Любен Татарски. Татарски, който преди да влезе в Народното събрание, бе кмет на Разлог, заяви, че за регламента, облекчаващ строителството на ски курортите, трябва да бъде искано и мнението на общините в планинските райони. "Трябва да питаме местните общности за консенус, защото иначе накрая всички ще дойдем в София", каза той. Той призна, че срещата с "Витоша ски", на която бе поискана поправката, е била смущаваща - "сигурно началото тръгна с известна форма на притискане на срещата в земеделското министерство". Въпреки това Татарски я намира за необходима, за да се стимулират инвестициите в ски-курорти, които щели да дадат поминък на местното население в планините.

Татарски, който бе сред участниците в контрапротеста в защита на закона за горите, отново обвърза закона с Пирин и Рила, макар че той съвсем не ги касае. И двете планини са национални паркове (изключителна държавна собственост) и там действат специалните режими на Закона за защитените територии.

Той съобщи, че до края на годината правителството щяло да бъде готово с почти митичната национална концепция за устройствено развитие, която да регламентира и развитието на ски туризма в България.

"Вие сте председател на комисия в българския парламент, с отговорност към 8 милиона българи, а се изказвате като бивш кмет. Над Банско пистите може да са добре развити, но градът се превърна в крепости - безкрайни гигантски празни блокове", репликира го Михаил Михайлов от ДСБ. "Знаем в какво се превърна Черноморието, дано Разлог не стане като Банско", добави Александър Радославов от левицата.

За ползите от презастрояването и таргета на алкохолния туризъм

В отговор Татарски не се поколеба да защити и съвременния облик на Банско: "Ако не беше Банско и голфът (голф-комплексът над Разлог - бел. ред.), всички щяхме да сме се изселили насам. Не съм съгласен, че районът бил унищожен с това строителство. Да попитаме местните хора дали искат планината да е в "Натура 2000" и ЮНЕСКО или не..."

"Защитените територии пречели на икономическия растеж. Ами давайте да ги махаме и да започваме икономическия растеж", контрира Петър Курумбашев от Коалиция за България.

"Действително трябва да има децентрализация, но какво направихме по Черноморието през 90-те, когато оставихме общините да се развиват както намерят за добре? Първите регулации въведохме едва преди 5-6 гоини и то постфактум. Искаме ли отново това да се случи или трябва да има държавно регулиране и планиране на този процес?", каза Курумбашев Левият депутат посочи, че заради поправката "Витоша ски" в бъдеще ще бъдат демонизирани всички проекти за ски-курорти, и на тях ще се гледа с подозрение. Гората е последният национален ресурс, запазващ чувството за равенство у хората, предвид разграбените заводи и земи в последните 20 години, каза още Курумбашев - "а с този закон вие им казвате: вашите деца ще носят голф топките на моите деца, как си представяте този социален фракинг и хората да го приемат това".

В отговор Румен Стоилов от ГЕРБ реши да се включи със защита на презастрояването на Слънчев бряг. "15-20 % е прирастът като ходност на Слънчев бряг годишно. Това показва, че има таргет, независимо, че много хора казват: да, голямо строителството. Финансовите потоци го показват всяка година. Освен това имам сведения, че самите министерства са идвали разрешенията за строежите на Слънчев бряг", каза той.

ГЕРБ, вие какво сте?

Мартин Димитров от Синята коалиция заяви, че ако ГЕРБ опита в бъдеще да "напудри законопроекта", с козметични поправки, които не решават основния спор, сините депутати ще се противопоставят.

"Най-големият проблем е, че с него отива на вятъра честната конкуренция. За да спечелиш трябва да си близък до властта – това пише в този закон. Призовавам партия ГЕРБ, ако има хора с достойнство, е да станат и да кажат: сгрешихме. И ние искаме да развиваме общините, но това не става с лобизъм за напреднали. Една партия е силна, когато може да си признае и грешките", каза Димитров.

"Вашият министър-председател ви е казал: аз имам достойнство, нека се разберат тия и тия. Как може такова нещо – вие какви сте – жители, функционери, население, какво сте?!", обърна се към ГЕРБ лидерът на ДСБ Иван Костов. Ако сте граждани, ще сте разбрали, че имате политическа роля – да ръководите процеса по изработване и вземане на решения. Малко преди него в реплика независимият Георги Терзийски намекна, че колегите му от ГЕРБ се чувствали като "поданици", не като граждани.

Според Костов, маниерът на законотворчество с преговори между управляващи, инвеститори и екоактивисти представлявал "взривяване на политическите механизми на тая страна". "И ние тука ще ви ударим печата на разбирателството! Ние да не сме нотариат?! Ние създаваме законите на тая страна. Какво се разбират? Какво ще ни сервирате зад гърба. Не може да се разхвърля тази отговорност, щото министър-председателят имал достойнство... Това е отказ от обществената роля, която ви е възложена!", заяви съпредседателят на парламентарната група на "Синята коалиция".

"Искам да призная, че обществото е останало с усещане за недостатъчен диалог и ние ще уважим това виждане", каза председателят на земеделската комисия Десислава Танева (ГЕРБ), която бе натоварена от премиера с ръководенето на преговорите по ски поправките и търсенето на "консенсус". "Този законопроект, ако се приеме, ще е във вида, в който наистина има обществено съгласие. Докато няма убеденост у еколозите, че регионите се развиват без увреждане на околната среда, той няма да се приема. Ако няма убеденост, протсто няма да предложим този член", заяви Танева.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1833207
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565