Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2012 16:09 - Свилен Гамолов от мястото на събитието: второ мирно шествие в защита на Морската градина във Варна
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 738 Коментари: 0 Гласове:
1



  imageфотография: Свилен Гамолов и Мариела Ганова    

Днес във Варна се състоя второто мирно шествие в защита на Морската градина. Нашият приятел дизайнерът Свилен Гамолов се включи в протеста и влезе в ролята на кореспондент на DeZona. Ето коментарът му от горещата точка на събитието и снимките, който ни изпрати. A после вижте и видеото, което засне, специално за DeZonaTV.

 

Днес се проведе второто мирно протестно шествие за защита на Морската градина на Варна.

image

image

За разлика от първия път участниците днес в началото като че ли бяха по-малобройни. Не бяха малко и хората с мобилни телефони в ръцете, които водеха оживен разговор, явно със своите приятели.

image

image

image

С напредването на часа скромната група хора се оформи като една голяма маса. Изглеждаше, че на сравнително малкия площад пред Фестивалния комплекс във Варна се бяха събрали поне около 1500-1800 души.

image

Полицейското присъствие, от своя страна, отчете съвсем дискретно присъствие от двама униформени моторизирани служители на реда.

image

 

След като шествието се оформи, представител на организаторите взе мегафона и накратко запозна събраните участници с основната програма на мирния протест. После прикани всички да не се поддават на евентуални провокации, да пазят парка и съоръженията в него.

image

image

image

image

 

След паузата многолюдното шествие се отправи към един от символите на парка и - Пантеонът, придружено със скандирания: "Да опазим сърцето на Варна!" и "Искаме си парка!". Майки с колички, велосипедисти, стопани с домашни любимци, млади и стари, хора с плакати и призиви за съхраняване на парка - това бе пъстрото лице на мирния протест и истинския представител на волята на варненци, за защита на най-скъпия в техните сърца парк на Варна, съхранен в душата спомен на десетки поколения жители и гости на града. Докато дефилираше по главната алея, към множеството протестиращи се присъединиха още хора, излезли на обичайна разходка за релаксация след работния ден.

Така шествието достигна Пантеона. Организаторите отново напомниха основните цели на спонтанното гражданско движение за защита и съхранение на Морската градина от корпоративните и частни опити да бъде застроен, унищожен и превърнат в жилищен квартал за новозабогатели тартори на сенчестия бизнес в града и страната. След това се инициира подписка на участниците с техните искания. Тя ще бъде внесена за разглеждане в Обшинския съвет, който, според последната промяна на управлението на територията на парка, се явява негов единствен и пълноправен собственик. Изразено бе общото намерение на всички участници за твърдо отстояване и защита на целостта на парка, както и организиране на редовни подобни шествия до постигане на споразумение с Общината и Държавата за недопускане на унищожението на парка. Шествията, инициативите и протестите ще продължат, докато отговорните по проблема институции не поемат твърд ангажимент и не спечелят доверието на гражданите на морската столица. В момента по причина на доказани корупционни практики както по отношение на проблема с Морската градина, така и с устройството на града, а и с всичко останало в Република България, доверието на варненци към институциите страда от силен дефицит!

След като подписката привърши, площадът на Пантеона се разреди и постепенно се превърна в място, събрало усмивките на топлата и уханна майска вечер на Варна!

 

Вижте видеото на Свилен Гамолов от мястото на събитието!

 

DeZona ще ви държи в течение за всичко, случващо се около казуса с Морската градина във Варна. А междувременно може да прочетете още по темата:

Подписка за забрана на строителството в Морската градина във Варна ще бъде организирана днес

Протест срещу застрояването на Морската градина във Варна

Второ мирно шествие в защита на Морската градина във Варна

Варна вече не е за варненци!

Стефан Русев от INDESIGN: Морската градина е душата на Варна


Споделете своето мнение свободно в специалната ни тема, посветена на казуса във forum.dezona.com.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1832540
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565