Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2012 12:40 - Столичният кмет Йорданка Фандъкова за това ще бъде ли овладян скоро пожарът в резервата „Бистришко бранище” на Витоша
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 538 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Йорданка Фандъкова – кмет на София и гл. комисар Николай Николов - директор Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, в интервю за предаването „Денят започва” на БНТ

Водещ: Сега отново включваме Екатерина Анева, която е във Витоша. Ще видим картинка от пожара там. Кате, ти си на ход.
Репортер: Наталия, здравей. Както ти каза, ние сме тук, на мястото на пожара. Мои събеседници са г-жа Йорданка Фандъкова и Николай Николов, които ще дадат малко по-актуална информация за това какво се случва. Както виждаме, и нашите зрители могат да видят, доста сериозни облаци дим се вдигат над Витоша. Какво е положението? И в момента заседава кризисен щаб.
Йорданка Фандъкова: В 5.30 часа се събра отново щаба, за да можем да организираме работата за деня. Взехме решение на база на информацията, която получихме от дежурните пожарникари от нощта и от моите колеги, които вчера бяха на място там – кметът на Бистрица и главният архитект. Взехме решение да се разделят екипите на две и от двете страни – откъм хижа „Физкултурник” и от долната страна, по реката, да се придвижат екипи, които включват 80 пожарникари, 70 горски и 50 доброволци.
Репортер: Тоест доста сериозни екипи в момента са включени в погасяването.
Йорданка Фандъкова: Да, така е. Важното е, че отново преди 7.00 часа още тръгнаха хеликоптерите и съм изключително благодарна и на комисар Николов, и на министъра на отбраната, и на отбраната за това, че реагираха вчера абсолютно веднага, за да може да не се разпространява пожара.
Репортер: А между другото, нашите зрители в момента могат да видят хеликоптерите, които... Г-н Николов, какво правят тези хеликоптери? По какъв начин гасят пожара?
Николай Николов: Всеки един за себе си носи около 3100 литра вода. Това – правилно задавате въпроса – е една от най-рискованите операции за водачите на хеликоптерите. Но искам нещо друго интересно да кажа, а то е, че Офроуд обществото доброволно се включиха в нашите дейности и те имат задача по един от най-трудните участъци да прокарат техника, която да включим също в гасенето на пожара.
Репортер: Каква е тази техника?
Николай Николов: Това са едни носими помпи. За радост дерето е влажно, има вода и ще можем да вземем от там вода.
Репортер: Г-н Николов, аз зная, че при такива пожари е много опасно пренасянето на самия пожар отдолу под земята, по корените на дърветата.
Николай Николов: Това са т.нар. торфени пожари. Тук не е този торф, който нашите пожарникари гасиха преди три години в Русия. Тук настилката не е повече от 50 до 60 см, в някои участъци – до 1 м. Създава проблеми при гасенето, в смисъл, продължава дълго това гасене, но не е опасно, в смисъл, да пропадне някой, така че да пострада. Затова обаче нашите доброволци сутринта бяха инструктирани, предупредени, че има такава опасност, въпреки всичко.
Репортер: Можем ли да кажем някакви прогнози за това до колко време може да бъде угасен този пожар и какви са в момента щетите?
Николай Николов: Площта на пожара е между 55 и 60 дка – това е оценено на пръв поглед. Щетите ще оценяват колегите от парка, а по отношение прогнозата – това е най-трудното като въпрос и като отговор, който мога да дам. Знам, че сме направили добра организация да започнем дейността, ще видим към ранния следобяд какви ще бъдат резултатите.
Репортер: Какви ще са резултатите. Г-жо Фандъкова, имаше информация, че е възможно туристи да са предизвикали пожара. Докъде стигнаха вашите проучвания за това наистина откъде е тръгнал пожара, какво го е предизвикало?
Йорданка Фандъкова: Това ще бъде разследвано от компетентните органи, причините. За нас по-важно сега е да се ограничи максимално в днешния ден и в следващите дни да може да се загаси. Искам специално да се обърна към всички туристи да не предприемат разходки в днешния ден. Екипи на СДВР и на „Общинска полиция” са разположени в различните участъци, така че да не се допускат туристи, които да поемат риска да стигнат близо до пожара.
Репортер: На финала, има ли опасност за жителите от най-близките населени места.
Николай Николов: Нека аз да отговоря на този въпрос. Няма опасност за жителите на близките населени места. Няма.
Репортер: Пожарът е локализиран и...
Николай Николов: Няма опасност както от задимяване, така и от разпространение на пожара към близките села Железница и Бистрица.
Репортер: Много ви благодаря за това интервю. Наталия, ние продължаваме да сме тук на място и да следим какво се случва, така че очаквайте нашите включвания в следващите емисии, както и през цялото предаване.
Водещ: Благодаря ти, Кате. Екатерина Анева от Парк „Витоша”, където от вчера бушува голям пожар



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830538
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565