Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2012 21:03 - Втори ден гори голям пожар на Витоша (ОБЗОР)
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 522 Коментари: 0 Гласове:
0



 София. Втори ден гори голям пожар на Витоша. Обстановката в района на резерват „Бистришко бранище” остава усложнена, съобщиха от МВР. Към момента огънят се развива на площ от около 100 дка на 1700-1800 метра надморска височина. Гори предимно суха и мъртва горска растителност. Продължават усилията на 350 пожарникари, полицаи, служители на горски стопанства и доброволци за овладяване на пожара в района на резерват „Бистришко бранище” на Витоша. Планинският терен и силният вятър, който непрекъснато сменя посоката си, допълнително затрудняват работата на гасаческите групи.  Втори ден в гасаческите действия участва летателна техника от Военновъздушните сили. Двата хеликоптера се водоснабдяваха от езерото в Панчерево и за деня успяха да направят близо 60 курса над труднодостъпната местност. Очаква се в утрешния ден към тях да се присъедини и хеликоптер на „Хели еър”. 
По решение на Оперативния щаб в гасаческите дейности ще се включат курсанти от Академията на МВР, модул от БА и допълнителни сили и средства на вътрешното министерство от областите София и Перник. През нощта е осигурено дежурство от екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” и служители от местното горско стопанство. 
Следобед министрите Цветан Цветанов и Мирослав Найденов присъстваха на заседание на оперативния щаб в село Бистрица, запознаха с актуалната обстановка и с усилията за справяне със ситуацията.
Продължават дейностите за потушаване на пожара, това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който бе в Бистрица. Ползват се два хеликоптера на Министерството на отбраната. Хеликоптерите ще направят още един-два курса, с което изчерпват лимита да бъдат във въздуха, и ще преустановят към днешния ден, за да могат да се възстановят за утре от 7 часа и да започнат отново дейности за погасяване на пожара. Ще ползваме частна фирма, която ще компенсира това отсъствие на военните хеликоптери. Мулета и коне пренасят техниката на пожарникарите заради труднодостъпния район. 
Цяла сутрин хеликоптерите обливаха района по фронта на пожара. Над триста души са включени в гасенето на пожара, които действат и в момента. "Теренът е много трудно достъпен, има много паднала суха листна и дървесна маса, която гори и затруднява гасенето", каза главен инспектор Тодор Бързилов, началник на националния оперативен център „Пожарна безопасност и защита на населението”. 
Няма опасност за населението. 
Предприети са всички мерки за безопасност на участващите в гасенето. Осигурена е храна и вода, маски против прах и дим. На всички са проведени инструктажи от служителите на пожарната. Разделени са на групи, заедно със служители от горското стопанство, които познават района, и пожарникари професионалисти, каза главен инспектор Бързилов.
Два вертолета Ми-17 от състава на Военновъздушните сили участват в гасенето на горския пожар в резерват „Бистришко бранище“ в района на Витоша. Вертолетите са оборудвани със специализирана подвесна система за пожарогасене „Бомби Бак”. Всяка зарядка осигурява възможност за изливане на около 2,5 тона вода. Зареждането на системите се осъществява на Панчаревското езеро. На борда на вертолетите има представители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, които координират дейностите с наземните групи за гасене.
Неправителствени организации използваха пожара на Витоша, за да си отправят взаимни обвинения. Хора от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" са сред доброволците, които участват в гасенето на пожара в Природен парк Витоша, съобщиха от организацията. Според очевидци огънят е тръгнал от непристъпно място в източния край на резервата Бистришко бранище. Там по принцип е много влажно и зелено, защото е усойно, така че е малко вероятно гората да се е самозапалила. От друга страна все още не е сезонът на горските плодове, за да се предполага, че огънят е тръгнал от изхвърлена цигара на събирачи на плодове например, се казва в съобщението на Коалиция „За да остане природа”.
Според „Природата за хората и регионите” - виновници за възникналия пожар в резервата „Бистришко бранище” са представители на зелени организации, участници в специално назначена комисия от МОСВ за справяне с последиците от бедствието върху смърчовите гори, които налагат мнението си да не се изнася сухата дървесина от поразения резерват. НГК „Природата за хората и регионите” изнесе факти за загубата на ценни смърчови гори на Витоша преди една година, припомнят от организацията. Унищожената гора през 2001 год. е била 500 дка, през 2007 год. според доклад на тема „Мониторинг във ветровални короядни петна в смърчовите гори на Природен парк „Витоша”, възложен за изготвяне на инж. Ал. Дунчев от ДПП „Витоша” те са вече 4000 дка, т.е. 8 пъти повече, а през тази година според експерти от Лесотехническия университет размерът на засегнатите площи в района на резерват Бистришко бранище е над 5500 дка. Отделно засегнатите площи в района на хижа Алеко и Меча поляна са над 500 дка, плюс още 500 дка унищожени от корояда гори в района на Офелиите и Ветровала. Унищожени са 6 500 дка гори или 15 пъти повече в сравнение с тези след смерча през 2001 год., а увредената и загубена дървесина е над 150 000 куб.м., заявяват от коалицията.
   



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829460
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565