Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2012 14:47 - Преговорите за горите зациклиха. ”Витоша ски” заплашиха пак да не пуснат лифтовете
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 568 Коментари: 1 Гласове:
1



  Политици, бизнесмени и еколози отново не постигнаха консенсус по най-спорния чл. 54 от промените в Закона за горите, който е за предназначението на горски територии и земеделски земи. "Витоша ски" заплашиха да не пуснат лифтовете и идващия сезон, ако бъдат приети исканията на еколозите. Няма промяна в позициите, каза председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева и така прекрати проточилия се два часа дебат в парламента, предаде "Фокус".
На дискусията дойде съсобственикът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев, който е инвеститор в ски зони и съоръжения.

Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че при сегашното законодателство първо се плаща промяна на предназначението и са необходими 20 000-30 000 лв. за една писта от 1000 декара.
„Не се е намерил още идиот, който да поиска такова нещо. Да бъдат спокойни еколозите – няма да се намери кой да плати напред 50 или 100 милиона лева, ако остане сегашният режим”, каза Найденов.

По-рано той обяви, че по спорния текст има постигнат консенсус, предаде БТА. Найденов добави, че това са и думи на премиера, с когото е имал среща. Министърът давал този текст на представителите на Коалиция "Да остане природа в България".
"Ако това е така, да го потвърдят и подпишат, за да се внесе законът незабавно, а ако не е - давам им един черен флумастер да го задраскат и да продължаваме напред", призова той.

Екоорганизациите не се обявяват против инвеститори, които спазват закона, уважават гражданите и не ги изнудват, затваряйки ски пистите, заяви Петко Цветков от Българска фондация "Биоразнообразие", цитиран от Дарик радио.
По думите му природозащитните организации настояват, когато се унищожава природата за сметка на застрояването, да се променя предназначението на горите.

Основната цел на промените в закона е да се допусне неконтролирано навлизане в защитени територии, коментира председателят на „Зелената партия” Александър Каракачанов. Той даде за пример хотела на „Копитото” на Витоша, който е бил малка хижа в миналото и се е надстроил в петдесет пъти по-голям обем, в пълно нарушение на законите, и то с държавни пари в полза на частни лица.
"Народните представители пък понижиха статута на Витоша от Национален парк в природен – един прекрасен пример как се действа в страната ни. Разумът на тези „разумни инвеститори” е равен на „разума” на управляващите, а в България той е много нисък”, добави екозащитникът.

Адвокат Свилен Овчаров, юрист на коалиция „За да остане природа в България”, заяви, че в закона се прави невиждано изключение, за да могат определени инвеститори да заобиколят промяната в предназначението на горските площи.

Тома Белев от "Зелени Балкани" предложи местата с право на лов също да влязат в Закона за горите, за да няма инцидент "със случайно застрелян турист". На тази реплика Найденов реагира остро с думите, че този въпрос е уреден със специализирания Закон за лова и призова да не се правят подобни нелепи спекулации.
"Последната грижа на скиорите нека не бъдат ловците. Скиорите няма да бъдат застреляни от ловци, дайте да решим въпроса с това скиорите да могат да карат ски”, добави той.

С уговорката, че не е специалист в областта на горите, министърът на екологията Нона Караджова каза, че независимо от формата на отдаване на тези земи - концесия или друго, по никакъв начин това не се отразява на задължителните екологични процедури, предвидени в тях по Закона за околната среда и Закона за екологичното разнообразие. Процедурата по обновяване на ски зона "Алеко" на Витоша са напълно прозрачни и открити, подчерта още тя.

Андрей Ковачев от партия "Зелените" коментира, че процедурите по екологична оценка и по оценка за въздействие на околната среда не са екологични норми, те само констатират съществуването на такива.

Междувременно стана ясно, че ако исканията на еколозите бъдат приети от народните представители, компанията "Витоша ски" няма да възобнови работата на лифтовете и през следващия сезон.
 
Протестното шествие "Туристи навред за горите" в София се отлага за 5 юли, четвъртък, обявиха организаторите в социалните мрежи. На Орлов мост от 18,30 ч. днес ще се съберат граждани в знак на солидарност към доброволците и служителите огнеборци на Витоша, както и към днешните протести за "Морската градина" на Варна и за парк "Бедечка" в Стара Загора. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" вече обяви, че се присъединява към него.
 



Гласувай:
1



1. arty - led lights
03.07.2012 15:04
http://www.ledswitchover.co.uk/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829925
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565