Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2012 18:21 - Кунева: Докладът означава тежка международна, икономическа и политическа изолация
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 557 Коментари: 0 Гласове:
1



От Светлана Стоилова   image

 

"Докладът на ЕК означава тежка международна, икономическа и политическа изолация на България", коментира лидерът на партия "Движение България на гражданите" Меглена Кунева оповестения днес доклад на Европейската комисия.

По думите й документът отразява демократическа криза в страната. "97% от хората искат нещо, което политиците не им дават. Това за мен е криза. По много от показателите ние не отговаряме на критерия демокрация. Дали са ни една година – дано да поумнеем", добави Кунева.

Лидерът на "Движение България на гражданите" предупреди, че ако настоящото управление не предприеме мерки, които да доведат до положителен доклад през 2013г., има голяма вероятност България да стане жертва на тежки икономически проблеми. "И когато утре икономиката се срине и се увеличи безработицата, това ще е заради този доклад. Не да ходят да лобират в Брюксел за едно изречение, а да има реален напредък", допълни Кунева, намеквайки за вкараната в последния момент оценка, че все пак в България правителството има политическа воля.

Предложението за съдебен борд, според бившия еврокомисар, е "достатъчно тежка присъда" породена от неспособността на правителството да запази тази част от държавния си суверенитет, а именно съдебната власт. Комисията подлага под съмнение и ефикасността на съвместните операции с Европол и отбелязва, че страната ни не е "про-активна"

"Ако аз бях министър-председател - аз щях да поискам оставката на ресорните двама министри - на вътрешните работи и на правосъдието. Но честно казано, ако аз бях съставила правителство, аз щях да имам министри, които сами да си подадат оставката от чувство за чест", заяви Меглена Кунева в отговор на въпрос.
image

Фотограф: Надежда Чипева

В същото време тя коментира, че управляващите са отказали да поемат отговорност още при предишния доклад.

Йонко Грозев, който е заместник на Кунева, коментира разминаването между оценката на Брюксел и оценката на министър Цветан Цветанов за борбата с организираната престъпност. Той определи като "контрапродуктивната" стратегията на противопоставяне на МВР и съда. "Експертната оценка на ЕК е на 180 градуса различна", коментира Грозев.

Меглена Кунева заяви, че този доклад трябва да се чете "дума по дума, а не избирателно". С това тя се обърна към правителството, което според нея ще извади от контекста оценките на Европейската комисия.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829380
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565