Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2012 20:08 - Докладът - 3
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 860 Коментари: 0 Гласове:
1



Борбата с корупцията

Комисията забелязва, че въпреки растящия брой образувани разследвания за корупция, техният брой спада през последната година. "Разочароващите резултати както от досъдебната, така и от съдебната фаза на производството при преследването на корупцията по високите етажи могат в голяма степен да бъдат отдадени на системните слабости, от които страда ефикасността на съдебната система в други области — например правната рамка, съдебната практика и практиката на прокуратурата и органите за административен контрол."

ЕК все още очаква проектът БОРКОР да заработи и споменава, че въпреки ограниченията с даренията на МВР остава възможност (заради вратичка в закона) за заобикаляне на Закона за обществените поръчки. Брюксел обръща специално внимание на обществените поръчки. "Слабостите при прилагането на законодателството в областта на обществените поръчки предоставят много възможности за корупция." И още: "Очевидни случаи на сериозни нарушения на правилата на ЕС за обществените поръчки."

Какво да се направи:

Проблемът е, че с малки изключения противодействието на корупцията е насочено към свалени от властта управляващи (ох, тази тройна коалиция), а не към хората, които са във властта. Ето защо ЕК коментира, че България "не разполага с независими институции в областта на борбата с корупцията, които да имат правомощията и задължението да правят предложения и да направляват предприеманите действия".

Какъв е шансът това да се случи:

Минимални. През следващата една година усилията на управляващите ще са насочени преди всичко към парламентарните избори. Ако публикуваният тази седмица доклад стана причина да бъде задържан депутат от управляващото мнозинство, то до края на 2013 г. (когато ще е следващият) едва ли ще има друг стимул за властта да се разграничи от корумпираните си представители.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831803
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565