Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2012 14:23 - Политическо прохождане на куц крак
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 861 Коментари: 1 Гласове:
0



От Евгений Дайнов
Най-сетне "България на гражданите" (БГ) стана партия и оттук насетне попада във фокуса на политическия анализ. Иска или не – попада. Още повече че всички социологически агенции й дават трета позиция по отношение на влизането в парламента догодина.

От БГ ще зависят доста неща в БГ-то. Или не. Зависи какво искат и какво могат Куневите хора.

Заявката на старта беше повече от увлекателна. Проектът на Меглена Кунева намери думата, с която адекватно да назове омоталите се в единна олигархия власт, монополи, медии и гангстери – картел. Разбира се, един картел работи за себе си, а не за гражданите. И БГ направи заявката да застане срещу картела, за да представлява българските граждани. Затова се намести на трето място по очаквания след ГЕРБ и БСП. Нещо повече: събуди надеждата, че в България може да бъде рестартирана някаква нормална, модерна политика.

И веднага беше опакована. Още преди да е тръгнала, беше вкарана

в кошарата, намираща се непосредствено до палата на картела

Опаковането беше светкавично, защото залогът е прекалено голям. Една Кунева, стъпила в парламента с 80 човека и вкарала в политиката гнева на гражданите, ще има самостоятелен политически живот. С непредсказуеми последствия за картела. А една Кунева, вкарала в парламента 15-ина човека, е съвсем друго нещо. Това би била една зависима Кунева, "второразрядна част от менажерията на ГЕРБ", както писа наскоро в "Дневник" Петър Щурм.

В последните месеци бе пределно ясно откъде могат да дойдат гласовете, които да направят Кунева независима от картела. На фона на загиването на "синята" десница бе очевидно, че БГ може да се бори за стотиците хиляди – над милион – непредставени десни гласоподаватели. Да "рестартира" десницата в България.

А след протестите на Орлов мост се очерта и нов неочакван потенциал. Децата на прехода нахлуха в политиката чрез улицата, но някой трябва да ги представлява и в институциите на политиката. Очакванията логично се насочиха към Кунева. След като тя обяви война на картела, то е логично да се предполага, че ще застане и срещу закона "Витоша ски".

Мобилизацията на бившите "сини" гласоподаватели и поемането на каузата на "орлетата" очевидно би изстреляло БГ към най-високите етажи на политиката. Засега обаче партията прави всичко възможно това да не се случи.

Първо, учредителите на БГ

успяха от стартовия миг да посеят съмнения в "синята" общност

Използването при учредяването на партията на кадри от безбрежния митинг на Орлов мост от 7 юни 1990 година не бе просто проява на лош вкус. Не беше, наистина, и чиста кражба, както казаха от СДС – защото все пак всички бяхме там (освен сегашните ръководители на СДС) и това е част от нашия живот. Но едно е да пазиш спомена като своя съпричастност към синята идея, а съвсем друго е да прикачиш към него съвсем новата си партия 22 години по-късно.

Ползването на клипа силно усложни възможността бившите гласоподаватели на СДС да припознаят БГ за свой легитимен представител и така Кунева не успява да се свърже с основния си потенциален електорат. На десните прави впечатление и продължаващото отсъствие на каквито и да е десни политики въпреки медийната активност на самата Кунева. "Май МВР ме подслушва" не е същото като да разработиш дясна политика в здравеопазването.

Да не говорим, че няма как да обявиш война на олигарсите, а после да откажеш да назовеш поне един.

Втората пропусната възможност бе идентифицирането с каузата на децата на прехода. Откъм БГ не чухме нищо освен мъгляви поздравления за протестиращите от самата Кунева. Политика обаче нямаше, няма и май няма да има.

БГ не излезе с политическа позиция по нито един от въпросите, изкарали "орлетата" на жълтите павета. Така

новата партия се провали на най-важния политически изпит

– а именно да преведе на езика на политиката онова, което възмущава хората. Да не говорим за неадекватното изказване на самата Кунева, че хората били протестирали не срещу закона, а срещу начина на неговото приемане.

Партията на Кунева няма адекватна политика в областта на екологията. Съмнително е и дали ще има. В ръководството на "България на гражданите" е Веселин Тодоров, чийто бизнес партньор и брат - адвокатът Иван Тодоров, се оказа изявен защитник на закона "Витоша ски", който лично застава срещу представителите на "орлетата" при всеки медиен дебат, повтаряйки любимите тези на картела.

След като БГ изглежда "обезопасена" откъм екология, няма никаква гаранция, че същото не се случва и по другите ресори. Къде е гаранцията на избирателя, че енергийната политика на БГ няма да се разработва от агент на "Газпром" например?

Ако продължава така, Кунева ще изпусне и двата си основни масива гласове – на десните и на децата на прехода. Ще увисне с 5-6 процента, събрани от хора на средна възраст, които винаги са бягали от делението "сини-червени" просто защото нямат позиция. А след като нямат позиция, самата партия няма да има отчетлив мандат за какво да се бори.

Изводът е ясен. Засега по нищо не личи партия "България на гражданите" да се е заела сериозно с борбата срещу картела в името на гражданите и на възстановяването на нормална политика. Напротив, ако приемем, че иде реч не за неумение, а за премислена политика, започва да изглежда, че амбициите на партията са да влезе в парламента с един файтон хора, за да стане част от "менажерията на ГЕРБ".

Оценката на ситуацията е малко по-сложна от извода. Вариантите са четири:

Първо. Кунева не знае, че е опакована, тъй като хвърчи по страната и няма възможността да види какво се случва зад гърба й.

Второ. Кунева знае,че е опакована, но няма нищо против.

Трето. Кунева знае, че е опакована, но не вижда как да излезе от кошарата.

Четвърто. Кунева, макар да вижда какво става около нея, си представя, че това е то животът в политиката.

Тръгнал да спасява страната си от лапите на картела,

един истински лидер няма как да се окаже в нито един от тези сюжети

Или поне – не за дълго.

Именно това "не за дълго" дава надежда, макар минимална, за изход. Има време Кунева да разкъса опаковката и да види света такъв, какъвто е в момента. Да намери път както към десния избирател, така и към децата на прехода, за да вкара техните каузи във властта.

Лесно е: просто във всяко свое действие, публично или частно, стъпваш върху декларираните от теб принципи. И е трудно: картелът особено обича да отстрелва онзи, който има принципно поведение.

"България на гражданите" тръгна на куц крак в политиката, но има време да се поправи. Въпрос, в крайна сметка, на желание...



Гласувай:
0



1. evrazol - :)
23.07.2012 16:16
Ляв крак в десен ботуш е БГ. За това и тръгна на куц крак и ако влезе в парламента, ще е с огромен мазол на петичката, та ще трябва да ходи на пръсти. На сини пръсти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819579
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565