Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2012 14:45 - 8 милиона деца по света изоставени
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 706 Коментари: 0 Гласове:
1



 
    image   Изоставените деца получават трайни психични увреждания, категорични са психолози.     image   Хората, които като деца са били физически или психически занемарени, остават осакатени за цял живот. При тях психическите отклонения са по-чести, имунната им защита е по-слаба, развитието на мозъка изостава значително.

 

Особено трайни белези отнасят онези деца, които в ранното си детство са били продължително време запуснати - физически или психически. Лошите преживявания в детските години нанасят огромни поражения и на мозъка, установяват специалисти по педиатрия от Харвардския университет. Данните от тяхното изследване бяха публикувани в специализираното издание Proceedings of the National Academy of Science.

 

Неблагоприятни въздействия се установяват както при деца, които са били

 

настанени в социални домове

 

така и у такива, които са били обект на сексуални посегателства и домашно насилие. Същото важи и за децата, които дълго време са живели в крайна бедност. Един от изводите на учените е, че животът на децата от социалните домове протича много по-добре, ако тези деца имат късмета да попаднат в приемно семейство, преди да са навършили две години.

 

Изследвания на мозъка, проведени с помощта на компютърен томограф, показали, че децата от социалните домове имат значително по-малко сиво вещество в сравнение с връстниците си, които живеят в семейна среда. Тъкмо тази сива субстанция е обаче изключително важна - за развитието на сетивата, за емоциите, паметта и езика.

 

Изследването на американските учени е било проведено със съдействието на лекари от Букурещ, където през 1989-а - годината, в която Чаушеску пада от власт, над 170 000 деца са живеели в социални домове. Положението там междувременно се е подобрило - за разлика от ситуацията в световен мащаб. Според данни на УНИЦЕФ близо 8 милиона деца по света са настанени в домове. Повечето от тях израстват при непоносими условия. Социалните им и езикови способности са недоразвити, очебийните отклонения в поведението са често срещано явление.

 

Лишенията в ранното детство имат и сериозни физически последици. До средата на 60-те години в редица домове за сираци е било обичайно да се забранява на възпитателките да докосват децата или да си играят с тях - като превантивна мярка срещу заразни заболявания. Дори в домове, където условията са били образцови, 40% от децата умирали, когато в съответните домове пламвали инфекции. При това в повечето случаи става дума за инфекциозни заболявания, които извън домовете са предизвиквали детска смъртност от не повече от 1%.

 

Този факт потвърждава, че

 

липсата на грижи

 

в ранното детство

 

се отразява особено катастрофално на имунната система. Американските учени установяват освен това, че имунните реакции на децата не се подобряват, дори ако след пребиваването в социален дом са живели дълго време в хармонична семейна среда. Организмът очевидно има способността да съхрани спомена за преживения стрес, заключават учените. .



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819384
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565