Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2012 14:28 - Лъжата, начин на употреба
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 747 Коментари: 0 Гласове:
0



    image   Проф. Михаил Константинов   През 1978 г. френският писател и режисьор Жорж Перек (1936-1982) публикува един от най-странните романи в историята на литературата. Романът се нарича „Животът, начин на употреба” и е писан в продължение на 10 години. На български е преведен и издаден още през 1980 г., което е забележително постижение за онези времена. От излизането на романа досега клишето „(Нещо си), начин на употреба” се среща по най-разнообразни поводи. В тази статия поводът ще бъде лъжата. Лъжата, в която сме затънали в личния си живот, но и тази, с която непрекъснато ни заливат институциите, призвани да бранят истината. А иначе е общоприето, че лъжата е порок, а истината – добродетел. Но не са. Въпреки култовите думи, произнасяни в американските съдилища - „Истината, цялата истина и само истината”.

 

Според една теория за човешкото поведение лъжата в личния живот може даже да е полезна. Защото е като смазка в сложните междуличностни отношения и често спестява обиди и страдания. Всеки може да намери такива примери в собствения си живот. За разлика от тази „лична” лъжа, лъжата в отношенията между хората и институциите почти винаги е вредна. Защото руши фундамента на цивилизованото правово общество - доверието, което не вирее в лъжа. Доверието е ключово в една такава деликатна област, каквато е световната финансова система. Основният елемент в тази система – парите, има смисъл единствено и само ако си вярваме.

 

Това са азбучни истини. Друго едно нещо обаче много често се забравя. И то е колко е тънка тази психологическа граница, която отделя мирната и добронамерена опашка за хляб пред магазина от ревящата тълпа, в която всеки е готов да прегризе гърлото на човека до себе си. Заради същия този хляб. Тънка е границата между цивилизацията и джунглата. Но вместо да я укрепваме, ние прави всичко възможно, за да я пробием. С всички фатални от това последствия. В продължение на години най-големите банки по света ни лъжат по законен, не съвсем законен и направо бандитски начин. Оказа се, че около 500 трилиона (това се записва като 5 с 14 нули след това!) валутни единици: долари или евро, са се управлявали и им е начислявана лихва въз основа на лъжливи стойности на финансовия показател LIBOR (подробности по този въпрос вече бяха изнесени в предишния брой на в. „Политика”). При „грешка” само от 0,25% това прави над 1 трилион долара годишно, което си е гигантска кражба отвсякъде.

 

Истината може и да е върховна ценност, но на война тя охотно се жертва в името на основната цел – победата. Нищо друго няма значение на война и това го знаят всички: и победители, и победени през всичките войни, които е водило и води човечеството. Защото победителите не ги съдят, а им предоставят изключителното право да напишат историята.

 

Vae victis („Горко на победените”) е латинска мъдрост с непреходно значение. Победителите не ги съдят, дори когато са много виновни, но победените – винаги. И ги осъждат. Но и тук лицемерието е пълно, а лъжата е господар на процеса. Защото присъдите формално са заради началото - разпалването на войната, а всъщност са заради края – поражението във войната.

 

Войните в Афганистан, Ирак и Либия започнаха като всички войни – с лъжи и полуистини. В момента сме в разгара на пропагандната война за Сирия, която се води с познатия лъжлив арсенал. Но в истинската война по естествен начин и с ентусиазъм скоро ще цамбурнат Иран и Израел. Само че войната между последните две държави няма да е от малките. Ще е поне от средните, че и голяма може да стане. Въпросът, който после ще си задават оцелелите, е стар като света: дали си струваше? А отговора, както винаги, ще го дадат победителите.

 

Но и в мирно време правителствата лъжат вдъхновено и без мярка. Днес за всички е ясно, че Гърция не е трябвало да бъде допускана не само в еврозоната, но и наблизо до нея. Стана обаче обратното. И една от основните причини Гърция да влезе, а и да остане там е, че гръцките власти в продължение на повече от десетилетие представяха фалшиви статистически данни за гръцката икономика и за гръцките финанси. Разбира се, цената сега ще я платят обикновените хора, а не банкерите. Но и обикновените хора съвсем не са невинни. Те си знаят защо. Но щом даже дребните (в световен мащаб) гръцки лъжи днес са в състояние сериозно да разклатят и даже да гътнат еврозоната то какво да кажем за ефекта от може би най-голямата мирновременна лъжа в най-новата история на света, пред която лъжата с индикатора ЛИБОР изглежда като детска игра? Става въпрос за последните разкрития около истинските параметри на китайската икономика и в частност около истинския ръст на китайския брутен вътрешен продукт. Ако при ЛИБОР лъжите бяха за около една четвърт от процентния пункт, при китайците става въпрос за няколко пъти повече.

 

Има една фундаментална разлика между лъжите във военно и в мирно време. Както видяхме, лъжите на победителите във войната (а и всичките им други безобразия) се прощават. Или поне не се наказват официално. То смее ли някой? Когато след Втората световна война оцелелите живи скелети бяха извадени от нацистките концлагери, вътре спешно бяха натикани самите нацисти. Оказа се също, че смъртността в тези концлагери преди и след войната е почти еднаква. Което може би е справедливо, но се премълчава. За тези неща не се пише, защото са забулени с новата лъжа, наречена „политическа коректност”.

 

За разлика от военните лъжи за мирновременните често се налага да се плаща. Сега например изглежда неизбежно, че политическата класа и финансовият елит в Европа и САЩ трябва да плати висока цена (включително отнемане на имущество и наказателна отговорност) за прахосаните национални богатства и в частност за опосканите пенсионни фондове.

 

На два въпроса трябва днес да си отговорят народите в демократичните държави - искат ли справедливост и искат ли война? Като помнят, че няма как да получат и двете.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819791
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565