Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2012 12:22 - Власт и движения, или как се укротява гражданско недоволство
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 734 Коментари: 0 Гласове:
0



Вътрешно разцепление, очерняне и контрадвижения са любимите техники на властта срещу протестиращите Илия Вълков
image
 Юлиян Савчев Технология на властта за справяне с движенията е "очерняне" на противника. Зелените се обличат в определения като "октоподи" и "зелена мафия". Лидери на движението се атакуват персонално, като дори им се приписват криминални обвинения. Властта се възползва от службите за сигурност и често прибягва до услугите им
"Никой не е съвършен" - такова е мотото на хипарското движение Ипийс (Yippies), което през 1968 г. издига своя кандидат за президент - прасето Пегасус. Това е бил техният начин за протест срещу политическата система на Съединените американски щати. Отношенията между гражданските движения (от една страна) и властта и корпоративните авторитети (от друга) преминават от сътрудничество до унищожение. Това е игра на надхитряне, ефектите от която остават за публиката.

Последните 5 години в България не видяхме родния вариант на прасето Пегасус, но няколко граждански кампании дадоха знак за формирането на процеси за отстояване на граждански и социални права. Тези процеси се задвижиха около няколко сфери на активизма.

Първата и най-активната е екологията. Там действат движенията срещу либерализацията на генномодифицираните организми (ГМО), добива и проучването на шистов газ, промените в Закона за горите.



Втората сфера е свобода на изразяване



и право на достъп до информация, където се появяват движения на интернет активизма. Промените в Закона за електронните съобщения (останали известно като съпротивата срещу тоталното подслушване на МВР), търговското споразумение АСТА, българските "филиали" на глобалното движение "Анонимните" (Anonimous) мобилизират десетки граждани в социалните мрежи, а някои от кампаниите дори се провеждат и на площадите.

В последната година се оформя и движение за защита на потребителските права. Въпреки елементите на политизиране високите цени на горивата, поскъпването на тока и водата отключват появата на спорната СИЛА. Глобализацията и мрежата й на влияние създават родни изотопи на движения за социални права "Окупирай" и "Съпротива", зад които все повече прозират политически играчи.

Национализмът винаги е проявявал противоречиво поведение. От мрачните шествия на факлите на "Луков марш", скинарите от крайните квартали, гвардейците на фашизоидни организации, обути в камуфлажни панталони, рокерски якета или футболни шалчета до патриотите, които правят всяка година възстановки по хайдушки пътеки или сражения. Силата на националистическите движения може да бъде видяна около събития като Катуница, където мобилизацията им води до разрушения.

Всички тези активистки групи имат собствен характер при отношенията си с властта, институциите и бизнеса. Тук участват и силови групировки на властта и бизнеса и служби за сигурност, чиято роля е много важна. При тези отношения често се наблюдава устремена деконструкция, която се изразява в унищожение на противника.

Един от честите механизми на властта за справяне с движенията е разделянето на лидери и създаване на вътрешно противоборство на фракции. Така беше разбита отвътре организационната група на СИЛА - официалните страниците на движението в социалните мрежи и интернет са превзети от отцепници, които крият истинските си лица. Действително СИЛА се превръща в движение, което ще бъде управлявано като изкуствено създадена организация, опакована в целофана на гражданското общество и използвана за политически цели.

Другата



технология на властта за справяне с движенията



е "очерняне" на противника. Зелените се обличат в определения като "октоподи" и "зелена мафия". Лидери на движението се атакуват персонално, като дори им се приписват криминални обвинения. Властта се възползва от службите за сигурност и често прибягва до услугите им. В личен разговор висш политик ми е споменавал, че националната сигурност е в основата на всичко. И затова е общо задължение властта да знае какво се случва, като използва службите за сигурност.

Властта и корпорациите създават често и контрадвижения или контролирани организации, чиито аргументи се използват срещу действията на движенията. Така например се появяват противници на движенията срещу добива на шистов газ и изграждането на проекта "Белене" - Движението за енергийна независимост и "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене". Месец преди приемането на тоталната забрана за пушене на обществени места противниците на тютюневия дим се сдобиха с противник, който защитава интересите на рестьорантьори и хотелиери за по-либерален режим на пушене. Движението срещу промените в Закона за горите се сблъска със сдружението "Природа за хората и регионите".

Ефективна мярка за овладяване и контрол на действията на движенията е и спирането на финансирането им. Екоорганизациите в България се издържат често от различни програми от Европейския съюз. "Често пъти неправителствените организации инвестират предварително и това се използва от властта като форма на натиск под заплахата да не се изплати целият проект", разказа наскоро в личен разговор известен екоактивист.

От друга страна, движенията също могат



да използват деструктивна технология за атакуване на противника



Те създават специални страници за "очерняне" в интернет. От известно време в мрежата циркулира "Черен списък на фирмите, организациите и личностните, унищожаващи българската природа". Хакери атакуват официални страници на институции и бизнес организации.

Това лято са хакнати сайтовете на Народното събрание и на партия ДПС. В съобщение, разпространено в интернет, движението "Анонимните" аргументира атаката си с "протест срещу кофти пенсиите на старите хора", "протест срещу далаверите на Доган", "протест заради високи пионки от ДПС, които си живеят като царе (охолен живот за наша сметка)", срещу "нарушаването на гражданските права", както и срещу "мизерните условия на живот". "Анонимните" протестират срещу корупцията във властта, срещу приемането за Закона на детето, протест срещу безобразията в България и не на последното място - срещу качването на цените на електроенергията и храните.

Движенията създават "гугъл бомби", организират протести - флаш моб, призиви за бойкот на стоки и услуги. Едно от най-ефективните им действия срещу противниковата бизнес организация е атакуване на финансовите й интереси. Така движението срещу промените в Закона за горите призова клиентите на голяма банка да изтеглят спестяванията си от нея заради лобистките интереси на собственика й. По същия начин действат и екоактивистите срещу изграждането на АЕЦ "Белене", като атакуват на няколко пъти банките, които заявяват инвеститорски интерес към проекта.

Движенията са бушон, който се проявява първи при социално напрежение. Те са и учещи се организации. За разлика от институциите, властта и бизнеса търсят спонтанна социална промяна. Но за движенията с едно наум - зад тях невинаги стои колективният интерес. Защото често властта се бори сама със себе си, като използва сценографията на улицата и реториката на гражданското общество.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831968
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565