Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2012 13:39 - Царичин връх пази легендата за едно чудно изцеление
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 645 Коментари: 0 Гласове:
0



Преди около седем десетилетия, през 1938 година на ХХ век, в местността Царичин връх е бил възстановен храм. Той е построен преди много векове, някъде през XI век, или по-точно – от времето на Бакуриановите строежи. Там е имало кале, от там е минавал и пътят за Цариград по суша.

Истинско чудо е причината да се възстанови храма. Божият угодник, Йорданчо Дрянов, известен по тези земи, получава видение от Божията майка да за местонахождението на храм, като тя му указва и къде точно се намира. Недалеч от святото място има и аязмо. Построяването на храма, както казахме, се дължи на едно чудно изцеление – това на византийската императрица Зоя – съпруга на император Лъв Философ. През V век по време на царуването на император Аркадий, син на Теодосий Велики, честният пояс на пресвета Богородица, останал след нейното Успение и поверен по нейна поръка на свети апостол Тома, се предавал измежду вярващите по наследство.

Поясът бил пренесен и положен в същият този храм, който носел името Св. Богородица – Влахерна. Болестта на имериатрицата била неизлечима и тя много страдала. Какви ли не знахари се пробвали да я лекуват, идвали и лечители от далечни страни, но колкото повече време минавало, толкова повече страдала тя. Една нощ тя получила съновидение, че че ще оздравее, ако над нея бъде положен пояса на Св. Богородица. Сам цариградският патриарх извършил полагането, и тя в тоз час се изцерила.

Като вечно свидетелство и разкритие за това чудно изцеление на болната империатрица бил установен в началото на X век празникът „Полагане честният пояс на пресвета Богородица“ – 31 август. Освен на 31 август православните християни отдават почестта си към Божията майка и на III ден от Възкресение Христово.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1829189
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565