Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2012 12:58 - На път: Троян не е само градът на сливовата ракия
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 986 Коментари: 0 Гласове:
1



  • image

Фотограф: Георги Марчев

Троян е известен с традиционната сливова ракия и манастира, който днес отбелязва своя храмов празник Успение Богородично. Но там има какво още да се разгледа и да се превърне в незабравим спомен.

В дните около празника на Троянския манастир кипи живот. Всяка година панаирът на занаятчии от района представя грънци, кошнички от шишарки и всякакви ръчни бижута на централната улица в село Орешака, което се намира на по-малко от километър от Троян. Там е и самият манастир. Въпреки че съвремието е оставило своя отпечатък със сергии, на които се продават всякакви други стоки, на традиционния панаир може да си купиш меродия, шише за сливова ракия с традиционни орнаменти или красиви съдове.

image

В Орешака може да започнеш първите си стъпки в дърворезбата
Фотограф: Георги Марчев

На централната улица на Орешака се намира и Национално изложение на художествените занаяти и изкуства. В осем зали са показани традиционна керамика, бижута, картини, дърворезба, кован метал, ръчно изтъкани килими, носии, а в една от залите тази година са събрани експонати от целия свят, които са дарени на общината.

Тази година изложението е подготвило и обучения за туристите. Майстор дърворезбар спокойно обяснява как да се хване длетото, за да може дървото да бъде обработено правилно. До него са вече изработени крака на маса с триъгълни орнаменти. В залата са показани големи експонати на дърворезбата, които се създават с месеци и години.

image

Традиционна троянска ковачница в реален размер
Фотограф: Георги Марчев

Отсреща майстор на грънци показва на заобиколилите го туристи как да си изработят сами съд. "Трябва да запазиш центъра на въртене", показва майсторът на престрашило се да си направи ваза момиче. Тя отвръща, че не е толкова лесно, колкото изглежда отстрани. След като успява да направи ваза с помощ от грънчаря, момичето започва втори опит, но този път за самостоятелно творение.

След като разгледате изложението, може да отскочите до съседното село Черни Осъм, което се намира на 2-3 км след Орешака. При хубаво време разстоянието може да бъде изминато пеша. Там се намира малко известният природо-научен музей, в който са събрани експонати на всички животни в Средна Стара планина.

image

В природо-научния музей е събрана фауната от Централна Стара планина
Фотограф: Георги Марчев

Селото се намира в Националния парк "Централен Балкан" и резервата "Стенето". Експонатите са събирани от 1956 г., когато местният учител по биология Илия Илиев заедно с учениците си започва проучвателна и събирателска работа. През пролетта на 1976 г. сбирката е разположена в специално построена сграда.

В трите зали на музея има над 700 експоната - бозайници, птици, влечуги, риби и насекоми. В първата зала са изложени едри бозайници и птици, сред които мечки, вълци, елени, както и различни видове орли. Звуците на всички тях са записани и шумно огласяват пространството, докато преминаваш покрай тях. Сякаш до теб мечката или вълка всеки момент ще помръдне.

Събрани са над 120 вида насекоми - от пеперуди от всевъзможни буболечки. На втория етаж от музея зад витрини са показани семейство сърни, благородни елени, елен-лопатар, мечки, глигани, вълци, чакали, диви котки, бялки, златки...

image

Така е изглеждала трапезарията в миналото
Фотограф: Георги Марчев

Но интересните места за посещение не приключват дотук. В самия Троян се намира Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства. В него са побрани от малки до големи макети на традиционната троянска къща през Възраждането. Успешно преминаваш 150-200 години назад и попадаш в кухнята, трапезарията или в спалнята от миналото. На малки макети са показани традиционните къщи отвън. В двора са животните, които грижливо са хранени от стопанина си.

image

Малки макети показват как са изглеждали отвън традиционните троянски къщи
Фотограф: Георги Марчев

В близост до музея се намира на открито и обяснителни табла за ежегодния празник на сливата, който се организира в края на септември. Тогава троянци се събират да почетат сливовата ракия, облечени в традиционни носии на шествие в града.

Няма как да не бъде посетен и Троянският манастир. Кулминацията в празниците през август е днешният ден, когато се отбелязва празника на храма Успение Богородично. Стотици православни християни отиват на литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица.

image

Към скривалището на Васил Левски в Троянския манастир
Фотограф: Георги Марчев

Манастиирът възниква през 16 век, а причината е тази икона. Дотогава мястото е било пусто, а там живеел един монах заедно със свой послушник. Той прекарвал в пост и молитва дълго време, а мълвата за него се разнесла в целия район и това довело на мястото един светогорски монах, който натоварил на коня си копие на иконата на Света Богородица Троеручица, чийто оригинал е в 
Хилендарския манастир.

Той се бил отправил на път за Влахия, където искал да занесе тази икона. Чувайки за стареца отшелник, монахът се спрял при него и останал известно време. Когато си  тръгнал, след няколко метра до една малка могилка конят паднал. Монахът решил, че не си е отпочинал и се върнал при стареца  отшелник. След седмица отново тръгнал на път, но конят пак паднал на същото място. Тогава монахът решил, че това е знак и иконата е предназначена за това място и тръгнал без нея.

Манастирът е едно от скривалищата на Васил Левски. В момента скривалището му е манастир, където е възстановен гардеробът, където е спял. Оттам за секунди той се е скривал на тавана от дупка във вътрешността на гардероба.

image

Дори и да прекалите с традиционната троянска ракия, глава не боли
Фотограф: Георги Марчев

Всичко това трудно може да бъде посетено за един ден, затова е добре да отделите поне уикенд. Няма да скучаете и през нощта, когато механите предлагат традиционна обстановка, в която на спокойствие може да пийнете троянска ракия. На другия ден е малка вероятността да ви боли главата, дори, ако прекалите.

От Георги Марчев 


 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1831852
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565