Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2012 16:11 - Опасно заиграване с атома
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 2061 Коментари: 8 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Германия се отказва от ядрената енергетика. Същевременно Берлин смята да насърчава износа на ядрени технологии за Източна Европа и развиващите се страни. Еколозите предупреждават, че подобни сделки крият ред опасности.

След ядрената катастрофа в Япония Ангела Меркел заяви, че Фукушима е променила отношението й към ядрената енергия. "Катастрофата показа, че и във високотехнологични страни като Япония ядрената енергия не може да бъде овладяна", заяви германската канцлерка. Ето защо Германия се отказва изцяло от ядрената енергетика през 2022 година. Дотук - добре! Само че това изобщо не означава, че Берлин се отказва от насърчаването на производството на нови реактори в Източна Европа и в бързоразвиващите се страни.

По данни на Зюддойче Цайтунг, германското правителство предвижда гаранции за оспорвани АЕЦ - т.нар. гаранции "Хермес". В документ на министерството на икономиката се казва, че "правителството има принципната готовност да даде държавни гаранции за много международни атомни проекти". Гаранциите "Хермес" се дават за подсигуряване на германския износ на технологии и услуги.

Отказ или замазване на очите?

 

image

Не беше ли Фукушима уж достатъчно ясно предупреждение?

Както се сочи в документа, правителството "проявява интерес за проверка на молбите за държавни гаранции от индийската АЕЦ Ятапур, чешката Темелин, английската Вюлфа и финландската Олкилуото. Молби за гаранции към Временната комисия за германския износ са внесени също за проектите Черна вода в Румъния и Хайнан в Китай. С други думи, шест нови ядрени проекти биха могли да получат германски държавни гаранции.

Повечето от тези проекти обаче са доста оспорвани. Китай работи по собствен проект на полуостров Хайнан. Проект, чиито стандарти за сигурност експертите остро критикуват. Френският атомен концерн Арева иска да изгради в Индия най-голямата ядрена инсталиця в света. Седемте реактора ще бъдат изградени в силно сеизмичен регион, където вече е имало най-малко 100 земетресения. Експертите от години предупреждават за високата опасност от изграждане на два нови реакторни блока в Черна вода, Румъния, тъй като АЕЦ се намира в един от най-активните сеизмични региони в Европа. След протестите миналата година вторият по големина германски енергиен концерн RWE, се отказа от участие в проекта.

Интересът клати феса...

 

image

Хефа Шюкинг от Urgewalt

Еколозите бият тревога. "Когато става дума за експортните интереси на атомните концерни, германското правителство действа така, сякаш във Фукушима нищо не се е случило", казва председателката на екологичната организация Urgewalt Хефа Шюкинг. При това стандартите за сигурност в страни като Бразилия, Румъния, Индия и Китай са на светлинни години назад в сравнение с тези в Япония. "С тази си политика Германия подготвя почвата за следващата голяма ядрена катастрофа", казва тя.

Министерството на икономиката не дава информация за детайлите, план-графика и размерите на финансовите средства. Не е ясно и кои концерни проявяват интерес към гаранциите "Хермес". Говорител на министерството заявява, че във ведомството "всички са наясно, че към ядрените проекти се проявява особена чувствителност". Решението на германското правителство да прекрати използването на ядрената енергия за мирни цели се отнасяло до "енергийното снабдяване в страната" и нямало никакво влияние върху решенията на други държави. С други думи, независимо от отказа от ядрена енергия, германската политика за насърчаване на износа на ядрени технологии остава непроменена.

АГ, ЗЦ, ДПА, М. Балзер, К. Цанев




Гласувай:
2



1. elahikari - Фукушима ни задължава
16.08.2012 16:12
Година след катастрофата от Фукушима много страни по света продължават да залагат на ядрената енергия. За разлика от една Германия. След Фукушима обаче не може да има никакви оправдания повече.

Преди 1 година всички бяха категорични, че след Фукушима нищо няма да е както преди. Драматизмът на деня се подсилваше от кадрите по телевизията, показващи опустошени от вълни-цунами територии, взривени сгради на ядрени реактори и изоставени градове-призраци. "Дори и в една високоразвита държава като Япония не могат да бъдат изключени рисковете, които носи ядрената енергия" - с тези аргументи германската канцлерка тогава защити внезапната промяна в ядрения курс на страната, предвиждаща пълен отказ от ядрена енергия до 2022 година.

Можем да поспорим, правилно или грешно е било това решение. В международен сравнителен план обаче Германия е сама. Дори сред съседите на Германия няма разбиране за решението на Берлин. Бързоразвиващите се азиатски икономики строят усилено ядрени реактори, а в САЩ за първи път след ядрената авария от Харисбърг беше издадено разрешение за изграждане на нова ядрена мощност. Както изглежда, нищо не се е променило след Фукушима.


цитирай
2. elahikari - ---
16.08.2012 16:13
Остатъчният риск

Но само на пръв поглед. Защото след случилото се във Фукушима повече не може да има никакви оправдания. За разлика от Чернобил, до тежката ядрена авария в Япония се стигна не в резултат на пропуски в сигурността. Инцидентът обаче показа ясно, че и третата по сила икономика в света не е в състояние да предотврати подобна тежка катастрофа. Въпреки финансовия ресурс на японците, технологичния им прогрес и педантичните мерки за сигурност. Вярно е, че човечеството е в състояние да контролира мирния атом. Така както от хилядолетия владее огъня. Но само в определени граници, след които винаги съществува остатъчен риск.

Фукушима разтърси из основи японската самоувереност, вярата в самите себе си. Японците вярваха, че разполагат с технологии, които им позволяват да контролират нещата дори и след най-тежкото земетресение и най-мощните вълни-цунами. Защото смятаха, при това доста наивно, че политиката и ядреното лоби могат да държат под контрол всичко. Вместо това както японците, така и светът видяха една пълна човешка безпомощност, когато нещата станат достатъчно сериозни.



0:00:00|0:00:00
Година след Фукушима - на немски език
Затова година след Фукушима е крайно време да преценим колко остатъчен риск сме готови да приемем. И какво наследство ще предадем на следващите поколения. Колко трудно е да бъде взето това решение, показва един пост пример - десетилетия след началото на мирното използване на атома от човека все още няма нито едно хранилище за складиране на отработеното ядрено гориво. Никъде по света.

Автор: А. Фройнд, Е. Лилов
цитирай
3. elahikari - Отровната Фукушима
16.08.2012 16:14
Преди близо една година земята в Япония се разлюля, а цунамито, последвало труса, превърна природната катастрофа в атомна. В авариралата АЕЦ Фукушима и днес не може да се влиза за повече от 2-3 минути. Заради радиацията.

В 20-километровата защитена зона около централата може да се влезе само със защитно облекло. Всеки посетител получава специални дрехи, ръкавици и противогаз, както и дозиметър. Пейзажът наоколо би могъл да бъде наречен идиличен, ако не бе абсолютната пустота. Руините от разрушените при земетресението сгради не са премахнати - радиацията все още е твърде висока, за да могат хората да се върнат.

600 души крепят положението

Три километра преди входа на "Фукушима 1" лъчението нараства рязко - 500 пъти по-високо е, отколкото преди аварията. Реакторите се намират на самия бряг, а от заобикалящия ги парк не е останало почти нищо: пълно е с грамадни цистерни, във всяка от които има по повече от 1000 тона вода - заразена вода, използвана за охлаждането на разтопените горивни пръти. Предстои да се докарат и още цистерни, за да се побере цялото количество вода - 165 000 тона. Но и това няма да е достатъчно, тъй като обеззаразяването трае дълго, а паралелно се произвежда радиоактивна тиня, която също трябва да бъде събрана и отстранена. Затова постоянно има нужда от нови цистерни.

цитирай
4. elahikari - ---
16.08.2012 16:14
В командния пункт на "Фукушима 1", напълно защитен от светлина и земетресения, всичко изглежда чисто като в болница. Стотина мъже седят пред компютрите и методично планират стъпките, насочени засега към поддържане на статуквото. "Стремим се да подобрим ситуацията", казва сегашният ръководител на централата Такеши Такахаши. Неговият предшественик Масао Йошида, който в нощта след цунамито против волята на шефовете си разпореди стопените горивни пръти да бъдат охладени с морска вода и така предотврати настъпването на още по-голяма катастрофа, е болен от рак.

"Временните ни съоръжения не са перфектни", казва Такахаши. До март миналата година "Тепко" - компанията-собственик на централата, дори не е била подготвила мерки в случай на авария. Един от мениджърите обосновал това бездействие с думите, че хората биха се разтревожили, ако "Тепко" започне да се подготвя за катастрофа.

Подобно на останалите 600 души, които работят в командния пункт, и Такахаши спи в централата. По отношение на "погребването" на разтопените горивни пръти, което ще може да се извърши най-рано след 10 години, шефът на "Фукушима 1" казва, че ще бъде възприета концепцията от инцидента с реактора в американската "Три майлс айлънд", която ще бъде модифицирана.

цитирай
5. elahikari - ---
16.08.2012 16:15
Протакане с фатални последствия



Фукушима - една година по-късно

Долу, на брега, където са реакторите, междувременно е издигната временна стена за защита от цунами. По въпроса са се водили разговори още преди катастрофата, вътрешноведомствено проучване описва опасността от цунами като съвсем реална. Но в продължение на цели шест месеца "Тепко" бави предаването на доклада на Агенцията за ядрена сигурност. Тя го получава едва четири дни преди бедствието.

Около трети блок радиацията достига до 1 500 микросиверта на час. "В районите, в които облъчването е особено високо, работниците не могат да останат повече от 2-3 минути", казва Такахаши. Но времето всъщност е достатъчно за свързването на две тръби, например, за да бъде гарантиран притокът на студена вода.

Пред втори блок радиацията намалява - до 110 микросиверта. Обяснението е елементарно: сградата не е била разрушена. Вътре обаче облъчването достига 200 милисиверта - твърде високо за хората, поради което за работата по реактора се използват роботи.

АГ, ЗЦ, КН, Б. Михайлова
цитирай
6. elahikari - Сякаш никога не е имало Фукушима!
16.08.2012 16:16
САЩ ще строят нова АЕЦ. За първи път след аварията в Пенсилвания преди 33 години властите одобряват изграждането на два нови реактора. При президента Обама ядрената енергия изживява истински Ренесанс. А Фукушима?

За първи път след 1979 г. американското правителство дава зелена светлина за изграждането на нови ядрени мощности. Двата реактора в Джорджия, всеки с мощност по 1 100 мегавата, ще бъдат построени на площадката на АЕЦ Vogtle на ядрения оператор Southern Company. Това е и първото разрешително за изграждане на нови ядрени мощности след ядрената катастрофа в Пенсилвания с разтапяне на ядрени пръти и изтичане на радиация.

И ето че сега Агенцията за ядрена безопасност на САЩ издава лиценз за строеж на два нови реактора. Шефът на Southern Company Томас Фенинг заяви, ча това е "исторически ден", защото двата нови реактора щели "да поставят нови стандарти за сигурност и ефективност". Компанията окачествява издаването на лиценз за строителство като "монументално постижение". Става дума за огромна инвестиция в размер на около 14 милиарда долара, която ще доведе до създаването на 25 000 нови работни места, твърдят от компанията.

Ренесанс на ядрената енергия



В авариралата АЕЦ край Харисбърг днес работи само първият блок

Новите атомни реактори ще влязат в експлоатация през 2016 и 2017 година. Напоследък ядрената енергетика в САЩ преживява Ренесанс. Администрацията на президента Барак Обама дава гаранции за кредити на Southern Company на стойност 8,3 милиарда долара. Самият президент е горещ застъпник на ядрената енергия. В основата на енергийната му политика стои разширяването на мрежата от над 100 стари реактори, които осигуряват една пета от електричеството в страната. В ядрената енергия Обама вижда една от алтернативите на изкопаемите горива.

цитирай
7. elahikari - ----
16.08.2012 16:17
Разрешителното е издадено въпреки, че председателят на комисията Грегъри Ячко гласува против. "Аз не мога да подкрепя издаването на лиценза, сякаш във Фукушима никога нищо не се е случвало", заяви той. Вместо това Ячко пледира да се изчакат подготвяните в момента нови стандарти за сигурност на ядрените реактори. Останалите четирима членове на регулаторната комисия обаче подкрепиха незабавното издаване на лиценза.

АГ, ШО, ДПА, К. Цанев
цитирай
8. анонимен - Абсолютно сигурен съм,
16.08.2012 17:51
че ако на подписалите се "ЗА" референдум относно строителството на АТОМНАТА централа "Белене" беше зададен и паралелно въпросът дали желаят да се строи ЯДРЕНА централа "Белене" , поне 80 % щяха страхливо и категорично да отговорят ОТРИЦАТЕЛНО. Защото в съзнанието им е набито, че "атомната" е НЕЩО ПРОГРЕСИВНО И СИГУРНО, а предлаганата "ЯДРЕНА" звучи СТРАШНО И НЕПОЗНАТО. КОЙ ДА ИМ ОБЯСНИ, ЧЕ КАКТО КАЗВА НАРОДА, В СЛУЧАЯ СТАВА ДУМА "НЕ ЗА ВРАТ, А ЗА ШИЯ". Не случайно казват, че навремето шопа най-много мразел да мисли. А е мразел, защото просто не се е интересувал от нищо, извън собствения си ограничен "мироглед".
В това се състои и трагикомизма на проведения референдум. Инициаторите просто използваха непросветеността на хората и някаква тяхна носталгия към "евтиния и благоденствие", скривайки реалните опасности и превръщането на България в ядрена клоака на "загубеняците от запада" ! :(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1819444
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565