Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2012 11:00 - Силата на духа: Да преплуваш от Куба до Флорида на 62
Автор: elahikari Категория: Политика   
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове:
1



image

62-годишната американка Даяна Наяд вече плува от Куба към Флорида за четвърти път

Олимпийските игри в Лондон 2012 приключиха с куп рекорди и емоции в плувния комплекс. Миси Франклин, Майкъл Фелпс и Райън Лохти се превърнаха в герои за американците.

До тях съвсем спокойно може да се нареди и Даяна Наяд. На 62 години тя започна четвъртия си опит да преплува разстоянието между Куба и Флорида.

Силата на духа на Наяд се оказва непоколебима дори на тази възраст. След неуспешните опити през 1978 г. и
през август и септември 2011 г. тя отново тръгна по пътя към сбъдването на мечтата си. При последния си опит преди близо година Наяд измина 124 км за 40 часа, но се отказа.

Американката ще трябва да преодолее 165 километра за над 60 часа. Тя започна плуването си към САЩ в 15.42 ч. местно време в събота от хотел "Марина Хемингуей" в Хавана.
image

Наяд в началото на втория си опит през август 2011

"Малко ме е страх, но през тези три дни трябва куражът да ми помогне да го преодолея", каза Наяд, преди да се насочи към предизвикателството. Пътят й може да бъде проследен на сайта й.

image

Наяд държи два рекорда - за най-голямо преплувано разстояние без помощ - 165 километра между Бахамите и Флорида и за най-бързо обикаляне около остров Манхатън

Заедно с нея има екип от 50 души с пет лодки, които се движат зад нея. Сред тях има и водолази, чиято задача е да я предпазят от евентуални срещи с акули. Има и специалисти по медузите. Разстоянието е изминавано само веднъж - от Сузан Мароуни през май 1997 г. Тогава австралийката била на 22 г., но използвала клетка, която да я предпазва от акули. Сега защитата на Наяд ще е единствено електронен уред, който да отблъсква акулите.

"Искам да покажа връзката между тази красива страна и нашата красива страна", каза Наяд. По план тя трябва да пристигне в Кийс, Флорида във вторник - ден преди да стане на 63 години.

На въпроса дали това ще е последният й опит тя отговори: "Това трябва да е той, просто трябва да бъде той".

Американката държи рекорда за най-голямо преплувано разстояние без помощ - 165 километра между Бахамите и Флорида през 1979 г. Наяд е и рекордьор в плуването около остров Манхатън. Тя го обиколи 7.57 часа, когато беше на 50 години.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: elahikari
Категория: Политика
Прочетен: 1830967
Постинги: 2299
Коментари: 1477
Гласове: 1565